Nejsem odborník, takže nebudu hodnotit výživové hodnoty, ale po chuťové stránce si to opravdu zaslouží. Je to další zpestření jídelníčku a v kombinaci s kokosovým mlékem a sladkým mangem má schopnost přenést chuťové buňky do exotických dálek.
Co to vlastně ta tapioka je? Tapioka je škrob, který se získává z kořene manioku. Ten roste v Jižní Americe, Africe a v Asii. Ve všech těchto oblastech tvoří celkem základní potravinu. Její výhodou je, že neobsahuje lepek, takže je často součástí právě bezlepkového vaření a pečení.
Tapiokové perly, mouka a škrob
Tři produkty z tapioky, se kterými jste se už možná setkali.
Asi nejznámější formou jsou tapiokové perly, ze kterých se připravují různé pudinky a dezerty. Dají se najít jak ve světlé, tak i v tmavé verzi. Obě se vyrábí z bílé dužiny manioku, jen ty tmavé jsou dochuceny tmavým třtinovým cukrem. Používají se do Bubble Tea ‒ do čajů, které tlustým brčkem pijete právě společně s tapiokovými perlami. Vyrábějí se v několika velikostech. Do čaje se většinou používají ty větší, zatímco na pudink se hodí jejich drobná verze.
Dalším produktem z tapioky jsou tapioková mouka a škrob. Mouku můžete použít na zahušťování omáček nebo při pečení bezlepkového pečiva. Tapiokový škrob využijete v kuchyni úplně stejně jako škrob bramborový nebo kukuřičný.
Kde se dají produkty z tapioky pořídit?
Najdete je v obchodech se zdravou výživou, v asijských potravinách, ale viděla jsem je i v regálech větších a vybavenějších supermarketů. Vždy v oddělení se zdravými potravinami. A pokud je nenajdete ani tam, prohledejte internetové e-shopy.
Jak na tapiokový pudink?
Asi nejoblíbenějším zpracování perel je tapiokový pudink, který již hotový nabízí i řada restaurací a obchodů, hlavně těch specializovaných na asijskou kuchyni.
Nejčastěji ho vídám v kombinaci s kokosovým mlékem a mangem, ale mám osobně vyzkoušené i další kombinace. Třeba společně s rozmixovanými lesními plody je výtečný, skvěle fungují i sladké broskve a pokud jste na čokoládu, můžete přimíchat i kakao nebo hotový pudink čokoládou polít. Ve spojení s pistáciemi a pomerančovou kůrou je to naprosto dokonalý dezert.
8 tipů, které se vám budou hodit při přípravě pudinku:
- Perly je dobré předem (například v mléce) namočit, třeba přes noc, pak se budou vařit o polovinu kratší dobu – místo obvyklých 15‒20 minut jen zhruba 10.
- Poměr je obvykle 1 díl suchých perel na 8 dílů tekutiny. Přiveďte k varu a během vaření neustále míchejte, aby se nepřichytily. Důležité je také vaření na nízkou teplotu.
- K přípravě zkuste použít místo vody či kravského mléka třeba mléko kokosové nebo mandlové. Já osobně pudink vařím nejčastěji půl na půl s vodou a kokosovým mlékem, se kterým mi chutná nejvíc.
- Při výběru kokosového mléka dejte pozor, aby neobsahovalo zbytečné konzervanty a mělo co nejvyšší podíl kokosové hmoty (minimálně 60‒70 % jeho obsahu).
- K dochucení můžete použít třeba vanilkový extrakt, kakao, světlý třtinový cukr nebo med.
- Pudink nalijte do skleniček nebo misek ihned, co se perly dovaří. Chladnutím tuhne a hůř se s ním manipuluje. Pak ho dejte do lednice vychladit.
- Pokud se rozhodnete pro kombinaci s mangem, dohlédněte na to, aby mango bylo úplně zralé. Jen ho rozmixujete na jemné pyré. Do pyré někdy přidávám i kapku citrónové šťávy, díky které nezhnědne.
- Pokud pudink nesníte hned, dejte ho lednice. Samotný v lednici vydrží zhruba tak pět dní. S ovocným pyré bych se spotřebou neotálela a spotřebovala ho nejpozději do druhého dne.
Tapioka je sice zdravá, ale celkem kalorická a vydatná. Obsahuje hlavně hodně sacharidů. Pozor by tedy na ni měli dávat hlavně diabetici a lidé, kteří se snaží zhubnout. Já sama preferuju spíše malé množství, a to nepatřím ani do jedné skupiny. I to malé množství dost zasytí, ale jednou za čas samozřejmě neuškodí. Pudink je lahodný a osobně si ho velmi ráda dávám třeba k snídani. Pak mám jistotu, že hlad nebudu mít až do oběda. :-)
Recept na tapiokový pudink s mangovým pyré
Příprava pudinku vám zabere asi 30 minut a dále počítejte s časem navíc na chlazení. Z uvedených ingrediencí připravíte dvě porce.
Ingredience:
- 50 gramů tapiokových perel
- 200 ml vody
- 200 ml kokosového mléka (s min. obsahem 60‒70 % kokosového extraktu)
- 1 lžíce medu (nebo jakéhokoliv jiného sladidla)
- 1 středně velké zralé mango
- kokosové lupínky na ozdobení
Postup:
- Perly namočte přes noc do vody. V té změknou a zdvojnásobí svůj objem.
- Ráno je dejte do hrnce společně s kokosovým mlékem. Vařte asi 8-10 minut, pudink nezhoustne.
- Pořád ho míchejte, ať se nepřichytí. Oslaďte medem, nalijte do skleniček a dejte do lednice vychladnout.
- Mango oloupejte a zbavte pecky. V mixéru ho rozmixujte na hladké pyré a nalijte do skleničky na pudink.
- Ozdobte kokosovými lupínky.
Vše, co se bude hodit do kuchyně
Výbavu na vaření i skladování potravin najdete na Tchibo.cz