Příprava těchto osvěžujících čokoládových receptů mě tak trochu vrátila do dětství, kdy mě babička pravidelně o letních prázdninách brávala na výlet do města. První zastávkou byla cukrárna, kde mi vždycky koupila obrovský čokoládový pohár. Se šlehačkou, dvěma druhy čokolády, čokoládovou polevou a sušenkou. Když jsem ho zvládla sníst, samozřejmě jsem byla nacpaná až po uši, tak jsme to šli rozhýbat procházkou po městě až do zoo.
Cesta byla dlouhá, a protože babička asi měla pocit, že ten den bylo čokolády málo, po cestě zpět mi ve stánku vždycky koupila ještě zmrzlinu (vždycky jsem zvolila čokoládovou, když byla) nebo palačinku s čokoládovou náplní. Dodnes nechápu, jak se to všechno do mě vlezlo, ale ničeho nezbylo ani kousek.
Holt to byl čokoládový den jako stvořený. Moc ráda na tyhle dny vzpomínám, protože byly plné čirého dětského štěstí. A věřím, že nejsem jediná, kdo měl takovéto zážitky. Nechcete se mnou s těmito osvěžujícími čokoládovými dobrotami zavzpomínat taky? :-)
Čokoládový pohár s jahodami
Je chuťově dokonalý! Můžete ho s klidem servírovat jako osvěžující dezert ve významné sváteční dny. A přísahám, že po něm zbude i místo na večeři. Smetanový základ je totiž odlehčený tvarohem. Ingredience vám vystačí na čtyři porce a příprava zabere 25 minut + 1 hodinu chlazení.
Ingredience:
- 100 g čokoládových peciček (se 70 % kakaa)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 250 g polotučného tvarohu
- 3 lžíce javorového sirupu nebo tekutého medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 125 g čerstvých jahod
- 2 čtverečky čokolády (se 70 % kakaa)
- Ovesné sušenky k podávání
Postup:
- Čokoládové pecičky rozpusťte ve vodní lázni nad mírných ohněm. Rozpuštěnou čokoládu nechte minimálně 10 minut zchladnout.
- Zatímco čokoláda chladne, ušlehejte smetanu ke šlehání dotuha. Poté ji promíchejte s tvarohem, javorovým sirupem (nebo medem) a vanilkovým extraktem.
- Ušlehanou smetanu s tvarohem rozdělte na dvě části a dejte do dvou misek. Do jedné z nich vlijte rozpuštěnou čokoládu a jemně promíchejte.
- Do pohárových skleniček nejdříve dejte polovinu směsi s čokoládou. Na ni naneste smetanovo-tvarohovou část, kterou opět pokryjte druhou polovinou čokoládové směsi. Poháry dejte vychladit alespoň na hodinu do lednice.
- Před podáváním poháry ozdobte nakrájenými čerstvými jahodami, hoblinkami nastrouhané čokolády a ovesnou sušenkou. Výborně chutná s čerstvou mátou. Pokud se poháry hned nesní, uchovávejte je v lednici.
Ledová čokoláda do skleničky
Příprava osvěžující a chutné ledové čokolády zabere opravdu jen chviličku. Vše budete mít za 15 minut hotové. Osvěží, což v létě přijde vždycky vhod, a zároveň zažene chutě na sladké. Z připravených ingrediencí vytvoříte dvě skleničky čokolády.
Ingredience:
- 100 g mléčných čokoládových peciček (se 45 % kakaa)
- 400 ml mléka
- 2 lžíce javorového sirupu nebo tekutého medu
- led
Postup:
- Čokoládové pecky rozpusťte ve vodní lázni. Pak nechte minimálně 5 minut zchladnout.
- Rozpuštěnou čokoládu rozmíchejte pomocí metličky s mlékem a javorovým sirupem (nebo medem).
- Podávejte vychlazené z lednice nebo s ledem.
Udělejte čokoládu ještě ledovější
Pokud máte doma opravdu výkonný stolní mixér, rozmixujte připravenou čokoládu s ledem tak, aby se led proměnil v tříšť. Díky tomu bude mít ledová čokoláda konzistenci koktejlu a bude ještě více osvěžující.
Ledové čokoládové kostky
Ledové čokoládové kostky se vždycky hodí mít v zásobě. Vy je oceníte do kávy a děti třeba v kakau. Přípravou strávíte asi 15 minut, ale počítejte ještě alespoň se 4 hodinami mražení.
Suroviny:
- 60 g mléčných čokoládových peciček (se 45 % kakaa)
- 200 ml mléka nebo vody
- 2 lžíce javorového sirupu
Postup:
- Čokoládové pecky rozpusťte ve vodní lázni. Pak nechte minimálně 5 minut zchladnout.
- Rozpuštěnou čokoládu rozmíchejte pomocí metličky s mlékem nebo vodou a javorovým sirupem.
- Nalijte do formy na led a dejte do mrazáku ztuhnout.
Domácí rostlinná mléka
Připravte si domácí rostlinná mléka, která můžete využít i při přípravě čokoládových dezertů
Ledové kostky s rostlinným mlékem
Ledové kostky chutnají skvěle, i když je místo klasického mléka připravujete například z kokosového nebo mandlového mléka. Navíc je můžete ochutit podle vlastních preferencí. Já občas do základu rovnou přidám trochu silné kávy, karamel nebo třeba ořechové máslo.
Jak správně rozehřát čokoládu ve vodní lázni?
Nejste si jisti, jak na vodní lázeň? Není to žádná věda a přesto se to tolik hodí! Čokoládu vždy rozpouštím právě tímto způsobem, protože jinak se může připálit, nebo přehřát, čímž se mohou narušit její vlastnosti.
- Do hrnce vlijte vodu. Najděte takovou misku, kterou když položíte na hrnec, nedotýká se hladiny vody a současně dobře přiléhá k okrajům hrnce. Čokoláda nesmí přijít do kontaktu s vařící vodou, jinak by se připalovala. Rozpouštět se bude díky páře, která vznikne mezi miskou a vodní hladinou v hrnci.
- Ideální mísa je skleněná nebo nerezová. Nezapomeňte na to, že mísu musíte po roztátí čokolády vyndat. Měla by tedy hrnec přečnívat.
- Čokoládu ohřívejte na nízkém stupni. Jemně s ní míchejte, dokud se všechna nerozpustí.
- Jakmile je čokoláda roztátá, mísu okamžitě přendejte na utěrku. Protože je horká a mokrá, je bezpečnější použít kuchyňské chňapky.
Čokolády na mlsání i vaření
Čokoládu pro využití v kuchyni i jen tak na mlsání najdete na Tchibo.cz