Na slané koláče (variace na quiche) si vystačím s jedním těstem, které se pak dá plnit různě.
Jako základ obvykle používám ricottu nebo tvaroh. Stačí osolit, opepřit, přidat bylinky nebo prolisovaný stroužek česneku a základní koláč je hotový. Můžete tak zpracovat zbylé kousky zeleniny, uzeniny, houby apod. Do těsta můžete také podle chuti přidat bylinky nebo nastrouhaný parmazán. Polovinu mouky můžete nahradit špaldovou nebo mletými mandlemi.
Mám pro vás recept s tuňákem a pak ještě tři další variace. Určitě si vyberete, tak hurá do pečení!
Základní těsto na slané koláče
Ingredience (na 4 koláčky):
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 130 g másla
Postup:
Do mísy prosejte mouku se solí. Přidejte vejce, nakrájené změklé máslo a vše důkladně propracujte, aby vzniklo těsto bez hrudek. Vytvarujte kouli, zabalte ji do fólie a těsto nechte asi půl hodinky odpočinout v chladu. Pak ho vyválejte a dál s ním pracujte.
Slané koláčky s tuňákem
- Doba přípravy: 30 minut
- Doba pečení: 20 minut
Na 4 koláčky budete potřebovat:
- 1 dávku základního těsta
- 400 g měkkého tvarohu
- 1 stroužek česneku
- 4 snítky tymiánu
- 1 vejce
- 1 konzervu tuňáka v oleji
- hrst cherry rajčátek
- sůl, pepř
- máslo na vymazání formiček
- olivový olej
- rukola na zdobení
Postup:
- Těsto rozdělte na 4 dílky. Silikonovou formu vymažte máslem. Do každého srdíčka pak napěchujte těsto tak, aby vznikly i okraje.
- Do misky vyklopte tvaroh a přidejte prolisovaný stroužek česneku, lístky tymiánu a vejce. Vše důkladně prošlehejte a podle chuti osolte a opepřete. Tvarohem naplňte srdíčka s těstem.
- Navrch dejte kousky okapaného tuňáka a poloviny rajčátek
- Pak koláčky ještě na povrchu osolte, opepřete a pokapejte olejem.
- Silikonovou formu položte na plech a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Koláčky pečte 15 až 20 minut. Po upečení je ozdobte rukolou a podávejte.
Další tipy na náplně:
Cibulové slané koláče
Budete potřebovat:
- 4 vetší červené cibule
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce třtinového cukru
- 4 snítky tymiánu
- sůl, pepř
- 3 vejce
- 150 ml smetany ke šlehání
Postup:
Cibuli nakrájejte na tenká kolečka. V hlubší pánvi nechte rozpustit máslo. Přidejte cibuli, jemně ji osolte a pak ji opečte doměkka. Zasypte ji cukrem, důkladně promíchejte a nechte mírně zkaramelizovat. Vmíchejte lístky tymiánu a cibulovou směs stáhněte z ohně. Vejce prošlehejte se smetanou, osolte a opepřete. Cibulovou směs použijte jako náplň na slaný koláč. Zalejte rozšlehanými vejci se smetanou a pečte asi 30 minut dozlatova.
Slané koláče s ricottou a sušenými rajčaty
Na 4 koláčky budete potřebovat:
- 500 g ricotty
- 1 stroužek česneku
- 1 vejce
- hrst sušených rajčat v oleji
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 4 vejce
- sůl, pepř
Postup:
Ricottu promíchejte s prolisovaným stroužkem česneku a vejcem. Vše osolte, opepřete a přidejte na kousky nakrájená rajčata a petrželku. Vše důkladně promíchejte. Směs nalejte na připravené těsto ve formě a zalejte rozšlehanými vejci. Pečte dozlatova.
Slané koláče s pórkem a slaninou
Na 4 koláčky budete potřebovat:
- 3 větší pórky
- 200 g slaniny v celku
- 4 vejce
- 150 g nastrouhané goudy
- 4 lžíce řeckého jogurtu
- sůl, pepř
Postup:
Pórek nakrájejte na kolečka a slaninu na kostičky. V hluboké pánvi opečte slaninu a pak přidejte pórek. Opékejte ho doměkka. Směs osolte a opepřete a přeneste ji na koláč. Vejce prošlehejte se sýrem a jogurtem. Podle chuti směs osolte a pak ji naneste na rozprostřený pórek. Koláč pečte dozlatova.