Houby i jablka suším doma teprve krátce, protože dříve jsem je kupovala jen pro přímou konzumaci. Ale teď když bydlíme na venkově, je těchto surovin v sezoně spousta a kromě mražení přichází na řadu právě i jejich sušení.
Vzhledem k velikosti kuchyně nevlastním sušičku ovoce. Ta sice svoji funkci plní dobře, ale s klasickou elektrickou troubou si úplně vystačím a navíc čas sušení je srovnatelný.
Sušit se dá i úplně tradičně bez trouby, kdy jablka navléknu na provázek a zavěsím na dobře větrané místo, kam nesvítí sluníčko. Houby stačí rozložit na utěrku nebo papír a položit na topení a občas je obrátit, aby se sušily rychleji. Pokud chcete ale udělat větší zásoby, s troubou to půjde rychleji.
Na sušení bez sušičky potřebujete:
- samozřejmě suroviny :-) v tomto případě jablka/houby
- citron, pokud sušíte jablíčka
- mřížku/rošt nebo pečicí papír
- nůž a prkénko
Jak sušit jablka
- Jablka krájím cca na 3mm plátky, opláchnu je ve vodě smíchané se šťávou z půlky citronu a pak je lehce osuším utěrkou. Zamezím tak hnědnutí jablek.
- Rovnoměrně je rozložím na mřížku či pečicí papír. Mřížka má výhodu, že jablka na ničem neleží, není tedy potřeba je v průběhu sušení otáčet. Pokud použijete pečicí papír, je nutné je zhruba v polovině procesu otočit.
- Dám je do trouby předehřáté na 80 °C a zapnu režim horkého vzduchu. Pokud ho nemáte, nevadí. Nastavte troubu na 50 °C a lehce pootevřete dvířka trouby.
Takto jablka suším 3–5 hodin, podle toho, jak moc je chci vysušená. Já mám radši křížaly měkké, takže jsou asi po 3 hodinách akorát.
Hotové křížaly uchovávám ideálně v látkovém sáčku na větraném místě, ale můžete je uložit v uzavřené sklenici na tmavé místo. U nás doma ale nikdy moc dlouho nevydrží, protože je pořád chodíme uzobávat. :-)
Jak sušit houby
Bohužel v čase psaní článku byly houby v lese mimořádným přírodním úkazem (i proto berte žampion na fotce jako ilustrační). Každopádně pokud nějaké přece jen najdete, jejich sušení o něco málo jednodušší než u jablek.
- Houby nejprve očistěte.
- Následně je nakrájejte na přibližně stejné plátky jako jablka, tedy zhruba 3 mm.
- Rozmístěte je na mřížku a dejte sušit do trouby na stejné nastavení jako u jablíček.
Sušení trvá 5–8 hodin podle toho, jak tenké plátky nakrájíte. Oproti jablkům je potřeba houby vysušit opravdu důkladně, aby vydržely a nekazily se. Pravidlo s otáčením je stejné. Jestli budete sušit na mřížce, nemusíte je otáčet. Pokud ale sušíte na plechu vyloženém pečicím papírem, je potřeba se na ně občas podívat a otočit je, aby se sušily rovnoměrně.
Mně se osvědčilo dát usušené houby do látkového sáčku a na větrané místo. Samozřejmě vám ale vydrží i v uzavřené sklenici uložené na nějakém tmavém místě.