Právě čtete

4 kreativní způsoby, jak diář využít naplno

36268  
Sdílet: 

4 kreativní způsoby, jak diář využít naplno

Přiznávám, že i když fandím moderním technologiím, na klasický papírový diář nedám dopustit. Pokud jste přesvědčení, že mobil už ho úplně nahradil, dneska snad ani nečtěte dál.

31. 12. 2022 3 min. čtení Marie Háková
4 kreativní způsoby, jak diář využít naplno

I já mám v chytrém telefonu aplikace, které mi připomenou schůzky a kam si můžu rychle zapsat poznámku. Je to rozhodně efektivní… ale stejně se vždycky nakonec vrátím k papíru. Ten totiž žádná appka nenahradí, když jde o vzpomínky nebo kreativitu.

Používat papírový diář je dobré hned z několika důvodů.

Kreslení při plánování je dobré pro mozek

To, co na první pohled vypadá skoro dětinsky, je podle vědců meditativní proces, který zvyšuje pozornost a pomáhá snižovat stres.

Takto naplánované plavání si navíc jen tak nepřesunu. ;-)

Jsem docela vizuálně zaměřený člověk a ráda si kreslím, i když bych rozhodně neřekla, že to umím. To ale vůbec nevadí. Diář je jenom můj, nikdo mi do něj nebude koukat, aby mi vyčetl, že neumím nakreslit to nebo ono.

Případně jsou tu úplně jednoduché způsoby, jak si diář „vizualizovat“, i když nejste machři na kresbičky:

  • Barvy jsou taky vizuální. Nemusíte si hned kreslit vlnky, když si chcete plánovat pravidelné chození do bazénu. Modré okýnko udělá stejnou službu. Na vyplnění větší plochy doporučuju spíš pastelky než fixy. Líp se přes ně píše.
  • Nálepky jsou vlastně už hotové obrázky. Perfektní!
  • Pokud ovládáte víc než jedno písmo, zkuste je zkombinovat. Klidně stačí psací vs. tiskací.
  • Zkuste barevně obtáhnout text nebo jedno slovo. Vidíte?

Kresleni srdicka CZ

Nejlepší motivace = zaznamenávání pokroků

Na tohle jsou sice fajn sportovní appky, ale upřímně, mně se víc líbí pohled na vyplněnou stránku. Navíc při ťukání do mobilu rozhodně necítím takovou hrdost, jako když si hezky zakresluju bod po bodu. :-)

Pokroky cz

Diář je zkrátka skvělý pomocník v tom, abych během celého roku viděla, kam se posouvám. Ony to jsou totiž z denního pohledu úplné drobnosti, ale když pak listuju předchozími týdny, je vidět, kam tahle cesta vede.

Diář je malý deník pro velké holky

Kolem svatby Harryho a Meghan jsem četla spoustu různých drbů o královské rodině :-) a mimo jiné jsem se dozvěděla, že Alžběta II. si každý večer píše stručný deník. A když to dělá i britská královna, tak jsou deníky asi vážně dobrý nápad.

Ono totiž nejde jenom o dlouhatánské zápisky „Milý deníčku,“ které jste si možná dělali na základce. Deník jsou všechny krátké poznámky, které si do diáře uděláte, abyste nezapomněli na to, co si chcete pamatovat napořád. Jednu dobu mi přišlo, že mi dny splývají jeden s druhým a že si víc pamatuju prehistorii než minulý rok. Takže jsem začala nechávat v diáři takové drobečky. Něco jako Jeníček s Mařenkou, když drobili chleba, aby trefili domů. :-)

Diář pro velké holky

Diář může být i osobní psycholog

Když mi přišel svět spíš černý než růžový, narazila jsem na tip, abych si každý den zapsala jednu věc, která mi udělala radost. „Deník radostí“ jsem si psala několik měsíců a i když se mi nedařilo vyplnit ho každý den, byl to pro mě obrovský krok dopředu.

Už si ho nevedu, protože za mě že svůj účel splnil. Ale rozhodně vám ho můžu doporučit. Diáře jsou na to skvělé, protože máte políčko na každý den. :-) Změnu byste měli vidět prý po 21 dnech, ale za sebe můžu říct, že už první týden byl lepší a po několika měsících mi hledání světlých stránek přešlo do krve úplně. Ne že bych byla vždycky dokonale vyzenovaná, ale rozhodně se cítím o dost spokojenější.

Tipy na „diářovou terapii“

  • Co nového jsem se dozvěděla/naučila
  • Co mi udělalo radost
  • Za co jsem vděčná

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články