Udělat domácí majonézu nebo guacamole není moc složité, ale rozhodně s nimi ohromíte mnohem víc než s kupovanými. No a karamelizovaná cibulka, tu opravdu nemá smysl shánět v obchodě. Domácí je absolutně nejlepší.
Citronová majonéza
Majonéza je u nás opravdu oblíbená. Kupovaná taky nebývá špatná, ale té čerstvé a navíc s bylinkami se nevyrovná.
Na menší skleničku (250 ml) potřebujete:
- 2 žloutky z bio vajec
- 1 lžičku dijonské hořčice
- 180 ml slunečnicového oleje
- 1 lžičku vinného octa
- čerstvou šťávu z půlky citronu
- 15 g (malý svazek) estragonu
Postup:
V hluboké míse smíchejte žloutky s hořčicí. Po kapkách zašlehávejte olej. Šlehejte, dokud směs nezačne houstnout, pak vždy přidejte další část oleje. Později už můžete olej tenkým pramínkem přilévat, podle toho, jak se bude majonéza spojovat v hladkou směs.
Až spotřebujete asi polovinu oleje, zašlehejte do majonézy ocet a pokračujte dále s olejem. Nakonec majonézu ochutnejte, dochuťte citronovou šťávou, nasekanými bylinkami a solí.
Karamelizovaná cibule
Cibulku oceníte hlavně v burgerech nebo k hotdogu. Jednou ji přidáte, a už je nebudete chtít bez ní.
Můj tip: cibulky ráda dělám víc (recept je na 10 porcí) a schovám si ji i na později. Cibulku nechte pořádně vychladnout a pak ji můžete ve skleničce v lednici uchovat až 10 dní.
Pro 10 porcí potřebujete:
- 250 g červené cibule
- 1 lžíci oleje
- 20 g třtinového cukru
- 25 ml červeného vinného octa
- 25 ml portského vína
- sůl, pepř
Postup:
Cibuli nakrájejte na proužky. Na pánvi rozehřejte olej a vsypte cibuli. Zde se vyplatí trochu času navíc, takže raději střední plamen než cibuli spálit. Zhořklá cibule je totiž na vyhození a to nechceme!
Cibuli duste pod pokličkou do změknutí 20–30 minut. Dobře změklou a zkaramelizovanou cibuli poznáte podle zlatavé barvy, navíc se krásně leskne. V této fázi dejte pryč pokličku.
Zasypte cibuli cukrem a promíchejte, přidejte také vinný ocet, portské a nechte rozpustit. Míchejte dalších 5 minut, aby se vše chuťově propojilo. Šťáva se odpaří a vznikne sirup, připomínající tekutou marmeládu.
Guacamole
Avokádo mám moc ráda na spoustu způsobů. Jako jemnou omáčku guacamole přidávám snad ke všem grilovaným dobrotám.
Dip vždy přiravujte čerstvý, avokádo totiž za pár hodin začne tmavnout a nepůsobí už tak lákavě.
Na 4 porce potřebujete:
- 2 zralá, ale pevná avokáda
- 2 jarní cibulky
- 10 sladkých cherry rajčat
- 1 limetu
- 15 g korinadru (asi polovina svazku/vaničky)
Postup:
Dužinu z avokáda vyjmete snadno, chce to jen cvik. Avokádo rozřízněte napůl přes slupku až k pecce. Obě poloviny chyťte a otočte protisměrně, tím je od sebe oddělíte. Nůž sekem vražte do pecky, otočte a pecku na noži snadno vyjmete. Pak už můžete dužinu vydlabat lžící.
V misce dužinu rozmělněte vidličkou. Přidejte na jemno nasekanou cibulku a rajčátka. Dostatečně zakápněte limetkovou šťávou, dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Nakonec nasekejte koriandr na drobno a zamíchejte. Část koriandru a limeta mohou guacamole zdobit při servírování.