Čokoládou jsem se inspirovala i na sv. Valentýna. Pokud se nespokojíte s bonboniérou, překvapte svého miláčka romantickou večeří. Recept na kuře s pikantní čokoládovou omáčkou (v Mexiku zvanou „mole“) mám osobně vyzkoušený na své drahé polovičce.
Na večeři pro 2 osoby potřebujete:
- 2 kuřecí stehna (2× 250 g)
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 středně velkou cibuli
- 3 stroužky česneku
- šťávu z 1/2 citronu
- 2 lžíce medu
- špetku mletého chilli
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 300 ml vody nebo kuřecího vývaru
- 40 g hořké čokolády
- sůl
- mletý pepř
Samotný recept je poměrně jednoduchý:
Časová náročnost: necelá hodina (55 minut)
- Kuřecí stehna omyjeme a z obou stran je osolíme a opepříme.
- V hrnci nebo vysoké pánvi na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek (zhruba 3 minuty).
- Přidáme kuřecí stehna a zprudka je opečeme z obou stran.
- K opečenému kuřecímu masu přidáme citronovou šťávu, med, mleté chilli, mletou skořici a vše nakonec podlijeme vodou nebo vývarem.
- Hrnec nebo pánev přikryjeme poklicí a maso zvolna dusíme 40 minut.
- Jakmile je kuřecí maso měkké, vytáhneme ho a uchováme v teple. Do výpeku přidáme na kostičky nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
- Hotovou omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem, aby byla krásně hladká.
- Kuřecí stehna naservírujeme na talíř, přelijeme čokoládovou omáčkou a podáváme s vařenými bramborami nebo rýží.