Právě čtete

Večeře za 30 minut: švédské masové koule

6433  
Sdílet: 

Večeře za 30 minut: švédské masové koule

Komu by se chtělo po dlouhém dni dělat s večeří, když se může klidně odbýt rohlíkem? Třeba někomu, kdo ví, že skvělé kuličky s omáčkou (co všichni milují) se dají zvládnout, než bys řekl Stockholm. A navíc ze surovin, které má v ledničce téměř každý.

7. 2. 2018 2 min. čtení Redakce
Večeře za 30 minut: švédské masové koule

Jen pro to maso se asi zastavíte u řezníka nebo v supermarketu po cestě z práce.

Co potřebujete na 2 porce rychlé večeře?

Na masové kuličky

  • 1 malá cibule
  • čerstvá petržel, popř. pažitka
  • 150 g mletého hovězího masa
  • 150 g mletého vepřového masa
  • 40 g strouhanky
  • 1 žloutek
  • špetka (¼–½ lžičky) muškátového oříšku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 3 lžíce olivového oleje

Na omáčku

  • 200 ml hovězího vývaru (pokud ho chcete udělat z bujonu, doporučujeme ten ve vaničce)
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • ½ lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř

K podávání

  • brambory
  • sůl
  • nasekaná petržel na ozdobu

Celý recept si stáhněte v PDF. Můžete si ho vytisknout do své domácí kuchařky nebo třeba pověsit na lednici.

Videorecept

Přehrát znovu

Čas na přípravu celé večeře: 30 minut

  1. Nejprve si připravíme cibuli (nakrájíme nadrobno) a bylinky (nasekáme).
  2. Cibuli necháme na pánvi zezlátnout a dáme trochu zchladnout. Pak ji smícháme s masem a bylinkami. Přidáme strouhanku, žloutek a muškátový oříšek a směs osolíme a opepříme. Všechno důkladně promícháme nebo ještě lépe promícháme rukama.
  3. Pak uválíme kuličky (průměr cca 3 cm) a necháme je chvilku odpočinout.
  4. Připravíme si brambory: oloupeme je a vaříme v celku ve slané vodě 15–20 minut. (Doporučujeme po 15 minutách vytáhnout 1 bramboru a pustit z mírné výšky na talířek. Pokud se rozsype, jsou brambory tak akorát.)
  5. Než se uvaří brambory, můžeme dokončit kuličky: nasázíme je na rozpálenou pánev s olejem a opékáme 15 minut na mírném plameni.
  6. Z výpeku z masa připravíme i omáčku: přidáme vývar, smetanu, vmícháme mouku, osolíme a opepříme. Mícháme, dokud omáčka nezhoustne (cca 3–4 minuty).

Do 30 minut hotovo, můžeme servírovat! :)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články