Na Hlinsku se ještě rozšířil zvyk takzvaného vodění Jidáše, kdy je chlapec ustrojený ve slaměné masce a otrhaných šatech voděn po obci za zvuku hrkaček a předříkávání posměšných básniček dalších chlapců. Podle krajů se jidáše vždy trochu liší – nejčastěji se točí do spirály nebo se z nich dělají vřetena či postavičky.
Dnes jde pečení jidášů také velmi dobře spojit s pečením mazance. U nás ty nejlepší umí rozhodně babička. A protože babičky obecně umí dobře vánočky, mazance, knedlíky, omáčky a spoustu dalšího, dnešní recept je od ní, konkrétně až z Horního Maršova z Krkonoš.
Recept na jidáše
Ingredience:
500 g hladké mouky
100 g másla
90 g cukru krupice
2 žloutky
40 g droždí
250 ml mléka
strouhaná citrónová kůra z bio citrónu
špetka soli
vejce na potření
Postup:
Příprava je vcelku snadná. Připravte si kvásek z části mouky, cukru a vlažného mléka a nechte ho vzejít. Cukr, tuk a žloutky utřeme a osolíme, přidáme mouku, kůru, mléko a kvásek.
Poté ze směsi připravíme těsto. Pořádně ho prohněteme a necháme v teple vykynout tak 2 hodiny. Následně z něj uválíme válečky, ze kterých můžeme vytvořit tvary, jaké chceme jidášům dát. Těsto potíráme vejcem a pečeme 20 minut na 180 stupňů.
PS: Jidáše jsou nejlepší s medem.