Ty brynzové zná asi každý. Já osobně je miluji, a kdybych si měla vybrat, které tradiční jídlo mám nejradši, nemohla bych se rozhodnout, jestli spíš halušky nebo pirohy. Pěkně se slaninou, sklenicí čerstvého mléka a nejlépe od maminky! Tak co? Přišla na vás chuť?
Suroviny
Na těsto
200 g jemného tvarohu
300 g polohrubé mouky
1 vejce
2 polévkové lžíce rozpuštěného másla
špetka soli
Na náplň
200g dýňového pyré (já jsem použila pyré z dýně hokaido, které jsem si vyrobila sama doma – dýni stačí nakrájet na měsíčky, upéct doměkka, rozmixovat a pyré je na světě, skladujeme ho následně v mrazáku)
2 stroužky česneku
trochu másla
Na podávání
zhruba hrst vlašských ořechů
rozpuštěné máslo
Postup
Všechny suroviny na těsto smícháme a vypracujeme v hladké těsto, které necháme na 15 minut odpočívat. Mezitím si připravíme náplň. Na pánvi zahřejeme trochu másla, připravíme 2 protlačené stroužky česneku. Chvíli smažíme a nakonec přimícháme dýňové pyré. Na pomoučeném podkladu rozválíme těsto na tloušťku asi 3–4 mm a tvoříme pirohy. Do každého dáme asi lžičku náplně. Když je máme připravené, vaříme je v osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch (trvá to pár minut). Pirohy podáváme zalité rozpuštěným máslem a nasekanými vlašskými ořechy, které je dobré ještě na chvíli nasucho opražit. Dobrou chuť!