Právě čtete

Načerpejte s ashtanga jógou energii

2746  
Sdílet: 

Načerpejte s ashtanga jógou energii

Jógu si často spojujeme se setrváváním v pozicích a pomalým tempem. Pokud vám tato metoda ovšem nevyhovuje a očekáváte od cvičení více pohybu a potu, můžete zkusit ashtanga jógu.

16. 11. 2016 2 min. čtení Redakce
Načerpejte s ashtanga jógou energii

Původně nešlo o cvičení, ale o osmidílnou cestu vedoucí k osvícení. Jako praktika k osvícení byla ashtanga praktikována pravděpodobně už 400 let před naším letopočtem. Cvičení se z ashtangy stalo v poměrně nedávné historii, když jogín Krishnamacharya nalezl několik let starý rukopis, popisující pravé jógové učení.

Rukopis popisoval systém ucelených sestav a jeho pravost byla vyznavači starého stylu často zpochybňována. I přesto, že se existence rukopisu neověřila, protože prastará kniha shořela, ashtanga jóga jako cvičení se uchytila a dnes patří k jedněm z nejrozšířenějších jógových stylů.

IMG_8566

Lekce pro náročné

Až se vydáte na ashtanga jógu, budete ve stejném rytmu opakovat pozice, které budou plynule přecházet v další a další. Na lekci tedy budete dokolečka opakovat sestavy pozic, které vám pomohou rozvinout sílu, posílit se a zlepšit pružnost těla. Důležitá je i práce s dechem, kdy je důležité hluboké dýchání přes hlasovou štěrbinu.

Toto cvičení je náročné na fyzičku, doporučuje se tedy spíše mladým lidem, kteří od cvičení očekávají, že se zničí. Zároveň vám cvičení může pomoci při bolestech zad a pozor by si měli dávat lidé s bolestmi kloubů.

Zastavte všechny myšlenky a načerpejte energii

Energii a dobrou náladu čerpá každý odjinud, nikdy ovšem neuděláte chybu, když ji půjdete hledat na kurz jógy. Po celodenním zabýváním se o povinnostmi, ať už v práci, doma nebo ve škole, se na lekci jógy budete muset zaměřit na své tělo a na ashtanga józe k tomu i na svůj dech. Tím se vám může podařit zastavit tok myšlenek a tím najít pocit štěstí, kdy si konečně budete moct oddechnout.

IMG_8547

Pozice svíčky

Díky této převrácené pozici dochází k prokrvení obličeje a mozku, odkrvují se dolní končetiny, takže působí preventivně proti vzniku křečových žil a stimuluje štítnou žlázu.

IMG_8552

Pozice vrány

Touto pozicí rozvíjíte rovnováhu, dále posiluje paže, ramena, zápěstí a břišní svaly.

IMG_8556

Pozice holubího krále

Tento cvik uvolňuje kyčelní klouby, protahuje přední stranu stehen a také ramena.

IMG_8566

Pozice kobylky

Chtěli byste posílit zadní stranu těla, především bederní oblast zad? Pozice kobylky vám s tím pomůže! K tomu si promasírujete orgány uložené v břišní a pánevní oblasti.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články