Právě čtete

Hathajógou ke zdravějšímu životu a třeba i k těhotenství

9116  
Sdílet: 

Hathajógou ke zdravějšímu životu a třeba i k těhotenství

Ač původně jogíni hledali v józe cestu k lepšímu plynutí energií a tělem se nikdy příliš nezabývali, tak novodobá jóga má za cíl rozvinout svalovou sílu, pomoci s bolestmi zad nebo se vypořádat s vnitřní nespokojeností. Z původních cílů jógy, kterými byla cesta k nesmrtelnosti, či osvícení, prostřednictvím meditací, zůstal v dnešním cvičení důraz na uvolnění mysli a zklidnění.

20. 10. 2016 3 min. čtení Redakce
Hathajógou ke zdravějšímu životu a třeba i k těhotenství

Světová zdravotnická organizace doporučuje

Přesto dnes většina lidí na kurzy jógy nepřijde hledat vnitřní klid, ale pomoc se zdravotními problémy. V tom se jim kurzy rozdílných druhů jógy snaží pomáhat. O zdravotních účincích jógy nepochybuje ani Světová zdravotnická organizace, která potvrzuje pozitivní účinky cvičení jógy na vysoký krevní tlak a uvádí, že už 3 lekce jógy týdně mohou mít na tlak stejný účinek jako braní prášků. Klidné formy jógy pak například pomáhají i lidem s bolavými klouby a již po šesti týdnech každodenního pomalého cvičení vnímají nemocní pocit úlevy a jejich kloubní chrupavka, které pohyb prospívá, regeneruje.

Jógu ovšem mohou cvičit i děti a teenageři, které zatím žádné zdravotní problémy netrápí. Teenagerům jóga pomůže se zklidněním a uvolněním, dětské kurzy jsou zase naplněny hravými cviky, které malé cvičence jemně protáhnou.

IMG_8494

Hathajógou k otěhotnění

Jóga dokonce dokáže pomoct i tam, kde byste to nečekali. A to konkrétně s otěhotněním. Zatímco ženy, které se neúspěšně pokoušejí o početí, volí drsnější metody léčby, cvičení je léty prověřený způsob, který ovšem vyžaduje čas. V zatuhlém těle nemohou správně proudit energie, ženy jsou často zatuhlé a vnitřní orgány nemají správně prokrvené.

Před lety měla s cvičením pomáhajícím otěhotnět fenomenální úspěch rehabilitační sestra Ludmila Mojžíšová, díky které otěhotněly tisíce žen. Její cvičení obsahovalo rozcvičku a pravidelné jednoduché cvičení. Stejně tak lekce jógy vám pomůže rozhýbat kyčle, uvolnit páteř, posílit pánevní dno a až dojde ke svalovému uvolnění, tělo opět obnoví své správné funkce a začne docházet k obnově přirozeného prokrvování. K touženému výsledku se doporučuje cvičit hathajógu minimálně rok.

Některým ženám se rok může zdát jako dlouhá doba a nejsou ochotny čekat. Přesto by neměly podceňovat účinky hathajógy na zklidnění mysli, která při neúspěšných pokusech o miminko bude jistě vítaným bonusem.

Proto ať už chcete otěhotnět nebo jen prospět svému zdraví, klidná hathjóga vám může pomoct.

Jak bude lekce hathajógy vypadat?

Pokud chcete něco udělat pro svá těla, doporučuje se cvičit 2-3x týdně. Svaly mají krátkou svalovou paměť, proto cvičení jen jednou týdně bude méně efektivní. Cvičit samozřejmě můžete i sami doma, nemusíte docházet do studia, u jógy se ale doporučuje nechat si minimálně v začátcích poradit od profesionálů. Jak říká Věra Vojtěchová z Domu jógy, „nejde o to jenom cvičit, ale cvičit správně.“ A pokud nemáte čas, můžete cvičení jednou týdně nahradit i dlouhou procházkou.

IMG_8500

Pozice střechy nebo pozice psa hlavou dolů

Touto pozicí protáhnete celou zadní část těla, uvolníte páteř a prokrvíte hlavu.

IMG_8506

Pozice mostu

Tímto cvikem posílíte svaly dolních končetin a svaly pánevního dna.

IMG_8513

Pozice tanečníka

Pozice tanečníka vám pomůže s rozvojem rovnováhy a stability, zvyšuje také pružnost páteře.

IMG_8494

Pozice srpku

Potřebujete protáhnout a posílit dolní končetiny? Na lekci hathajógy zjistíte jak.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články