Třeba jsem vás přeci jen trochu navnadila.
Naše rodina má už spoustu let nejraději jeden druh cukroví, který ostatní vánoční cukrátka zastínil. Babiččiny čokoládové rohlíčky. Vždy jsme je dělaly s mámou a babičkou Jiřinkou ve velkém množství a každý rok mizely jako první. Teď s odstupem let nejvíc oceňuji bezlepkovou verzi: 50 g mouky (hladké, chlebové nebo například špaldové) můžete snadno nahradit pohankovou nebo bezlepkovou směsí.
A protože všechny z nás vždy pečou více druhů cukroví, přikládám zde ještě jeden bezlepkový recept, a to na vynikající pekanová kolečka s kaštanovým krémem.
ČOKOLÁDOVÉ ROHLÍČKY BABIČKY JIŘINKY
Na 150 rohlíčků:
250 g mletých vlašských ořechů
200 g třtinového moučkového cukru
50 g mouky plus trochu na pomoučení (pro bezlepkovou variantu použijte pohankovou hladkou mouku)
1 velké nebo 2 malá šťastná vejce
špetka mořské soli
Na krém:
1 puding (vanilkový nebo čokoládový)
250 ml mléka
250 g změklého másla
160 g třtinového moučkového cukru
3 lžíce kakaa
2 lžíce rumu
Na polevu:
200 g kvalitní čokolády (s obsahem minimálně 70 % kakaa)
100 ml smetany ke šlehání
Postup:
1.
Smíchejte všechny ingredience na těsto, pokud hodně lepí, přisypte ještě trochu mouky. Zabalte do fólie a nechte odležet alespoň hodinu v lednici.
2.
Předehřejte troubu na 175 °C. Z vychlazeného těsta tvarujte malé rohlíčky. Já postupuji tak, že si ukrojím kousek těsta a na lehce pomoučeném vále vytvořím tenký váleček, který nakrájím na odpovídající dílky, konce zaoblím a váleček ohnu. Pokládám je pak na pečícím papírem vyložený plech. A peču přibližně 15 minut. Hotové jsou, když začnou lehce zlátnout, ale dejte pozor, velmi rychle se spálí. Po upečení jsou rohlíčky velmi tvrdé a nemají příliš plnou chuť. Ničeho se nelekejte, je to v pořádku. Až je doplníte krémem a čokoládou a necháte odležet, krásně změknou a jejich chuť se rozvine.
3.
Uvařte puding běžným postupem, ale s použitím pouze 250 ml mléka, to znamená poloviční množství tekutiny, vznikne tak velmi hustý puding, který bude dobrým základem pro pevný máslový krém. Než úplně vystydne, vmíchejte nebo vmixujte 50 g másla (jinak by se utvořili hrudky a bylo by velmi těžké vyšlehat hladký krém). Zbylé máslo šlehejte spolu s cukrem do světlé krémové hmoty. Když je máslo dobře našlehané, postupně pomalu přidávejte puding, kakao, rum a stále šlehejte.
4.
Hotový krém nanášejte na spodní lehce zploštělou stranu vychladlého rohlíčku pomocí zdobícího sáčku (babička natírala nožem). Krému by mělo být přibližně tolik, aby vystačil na všechny rohlíčky.
5.
Čokoládu nechte rozpustit spolu se smetanou ve vodní lázni. Rohlíčky s krémem v polevě namáčejte. Je lepší, když poleva není příliš horká a rohlíčky s krémem v mezidobí skladujete někde v chladu, jinak by se krém mohl rozpouštět.
6.
Hotové čokoládové rohlíčky odložte do krabice a nechte odležet v lednici nebo jinde v chladu. Za pár dní se vám odmění krásnou plnou chutí.
PEKANOVÁ KOLEČKA S KAŠTANOVÝM KRÉMEM
Na kolečka:
125 g másla
2 lžíce vanilkového cukru
100 g javorového sirupu
1 šťastné vejce
250 g mletých pekanových ořechů
3 lžíce tmavého rumu
200 g bezlepkové mouky
100 g pohankové mouky plus na pomoučení
lžička soli
Na krém:
75 g kaštanového pyré
150 g másla
4 lžíce vanilkového cukru
250 ml mléka
40 g kukuřičného škrobu
4 lžíce medu
Na polevu:
200 g kvalitní čokolády (s obsahem minimálně 70 % kakaa)
100 ml smetany ke šlehání
Postup:
1.
Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na těsto. Vnikne vám hmota celkem měkké konzistence. Přesuňte toto těsto na fólii, zabalte a nechte odpočinout v lednici alespoň 2 hodiny, ale klidně do druhého dne.
2.
Předehřejte troubu na 170°C (horkovzdušnou na 150°C). Po odpočinutí a vychlazení těsto po částech vyválejte na lehce pomoučené podložce na 3-4 mm a vykrajujte kolečka. Pečte jen na plechu vyloženém pečícím papírem, krátce do růžova, přibližně 10-15 minut.
3.
Z mléka, kukuřičného škrobu a medu si připravte puding. V menším hrnci zahřívejte větší část mléka. V menší části mléka rozmíchejte škrob s medem a za stálého míchání přidejte do hrnce. Stále míchejte a nechte bublat mírným varem pár minut, vznikne vám velmi hustý puding.
4.
Tento puding začněte mixovat spolu s 50 gramy másla tak, aby se netvořily hrudky, a nechte vychladnout. Poté přidejte zbývající máslo, cukr a šlehejte. Na závěr přidejte kaštanové pyré a ještě krátce promixujte. Tímto krémem plňte a slepujte kolečka. Já používám na plnění sáček s ustřiženou špičkou, je to tak rychlejší a úhlednější než je natírat nožem.
5.
Čokoládu nechte rozpustit spolu se smetanou ve vodní lázni, ve které by voda neměla přímo vřít, spíše by měla být horká. Naplněná kolečka v polevě namáčejte. Skladujte je v chladu.
Markéta Pavleje je autorkou blogu Kitchenette.cz, kde si můžete přečíst spoustu dalších jejích originálních receptů.