Právě čtete

8 tipů, jak začít cvičit a nepřestat

103445  
Sdílet: 

8 tipů, jak začít cvičit a nepřestat

S novým rokem jsou neodmyslitelně spjata i nejrůznější předsevzetí. Někdo chce zlepšit své pracovní výsledky, být pořádnější, pečlivější… Nejčastěji ale uslyšíte větu: „Chci zhubnout.“

13. 1. 2015 4 min. čtení Veronika Wisiorková
8 tipů, jak začít cvičit a nepřestat

Nejsem zastánce novoročních předsevzetí, mám totiž odzkoušeno, že odkládání začátku na nový rok, na pondělí, na další měsíc není klíčem k úspěchu. Důležité je totiž chtít. Nicméně předpokládejme, že chcete začít rok 2015 s čistým štítem a v té nejlepší formě. Co tedy pomůže k tomu, aby z předsevzetí nezbyla jen prázdná věta v diáři?

1. Stanovte si reálný cíl

Nejdůležitější je rozmyslet se, co vlastně chcete. Krásné tělo? Štíhlé nohy? Ploché bříško? To všechno můžete mít, jen si uvědomte, že to nebude hned druhý týden v lednu. Pokud víte, že chcete shodit třeba 10 kg, stanovte si reálně, že toho dosáhnete za 4 měsíce, v klidu a příjemně, abyste se s nimi mohli rozloučit nadobro.

2. Kupte si permanentku

Koupě permanentky do fitka je první krok k tomu, že to myslíte vážně. Nebývá to pár korun na to, abyste je nechali ležet ladem (pokud si aspoň trochu umíte vážit peněz). Když už nic, aspoň vidina propadnutých úspor by vás do víru pohybu mohla vtáhnout.

3. Sežeňte si parťáka

Ne nadarmo se říká, že ve dvou se to lépe táhne. V případě, že budete mít vedle sebe další dušičku, která chce krásné tělo zoufale jako vy, budete se podporovat navzájem. Zrušit pak domluvenou lekci, když víte, že byste v tom toho druhého nechali, vás jen tak nenapadne. Nejlépe o svém úmyslu řekněte i dalším kamarádkám. Nejenže v případě nouze může za vaši „parťačku“ zaskočit jiná, čím více lidí bude o vašem cíli vědět, tím spíše to nebudete chtít vzdát.

4. Zařaďte pohyb do denního rytmu

Stanovte si třeba tři dny v týdnu, které vždy po práci věnujete sobě a pohybu. Pokud si z toho uděláte zvyk, stejně jako že si každé ráno vyčistíte zuby, nebudete přemýšlet, jestli jít cvičit, jestli se vám chce, nebo ne, ale prostě půjdete. Stejně tak se naučte říkat „ne, v ten den musím jít cvičit“. Zpočátku vám to bude okolí vymlouvat, že si to přece můžete přesunout na jiný den. Stačí to udělat párkrát a četnost vašeho pohybu se omezí na minimum. Věřte mi, vím o tom své.

5. Obraťte se na odborníka

Když už máte jasno, že pro krásné tělo chcete udělat maximum, ale nemáte dostatek informací, neváhejte se obrátit na odborníka. Důvod je prostý, pokud nebudete dosahovat výsledků a nepocítíte na sobě žádnou změnu, pravděpodobně vás to brzy odradí. Navíc takový trénink by pro vás měl být radost. Není nic horšího než bezcílně bloumat od stroje ke stroji a netušit, co s ním. Trenér vám nejen pomůže nastavit řád a vytvořit plán, se kterým svého cíle dosáhnete mnohem snadněji, mnohdy je taky velkou motivací se nevzdat.

6. Upravte stravovací režim

Můžete cvičit do strhání těla, pokud ale svým cílům nepřizpůsobíte i svůj jídelníček, bude vaše snaha marná. Pravidelnost, pestrost a trocha rozumu, to je vše, co potřebujete. Vyměňte sladké limonády za vodu s citrónem, přeslazené oplatky za domácí ovesné. S jídlem si můžete užít tolik zábavy, jen se toho nesmíte bát. Pokud netušíte, jak by měl správný jídelníček vypadat (a věřte mi, že málo jídla je stejný problém jako mnoho jídla), opět se obraťte na odborníka, nejlépe na doporučení, abyste věděli, že se vkládáte do správných rukou.

7. Odměňte se

Výsledky by vám měly být vaší odměnou. Není totiž nic lepšího, než když vidíte v zrcadle tělo, po kterém jste toužili, anebo slyšíte lichotky okolí na vaši adresu. Proč si ale neudělat radost i za dobře odvedenou práci? Takový malý dáreček pro vás může být skvělou motivací. Rozdělte svůj cíl na menší dílčí – například na první shozené kilo, nebo když se vám podaří celý týden dodržet pitný režim… to je jen na vás. Odměňte se třeba návštěvou kadeřnice nebo nějakou krásnou novou věcí na cvičení (třeba z nové fitness Tchibo kolekce), která vás bude ve vašem snažení jen motivovat. Co si budeme povídat, i u toho pocení ve fitku chceme být krásné.

8. Vydržte

Budou dny, kdy se vám nebude nic chtít. Nebude se vám dařit, venku bude škaredě, hubnutí se zastaví a vy pak budete mít největší chuť se na všechno vykašlat a dát si radši tabulku čokolády. Nenechte se ale odradit. Takové dny jsou třeba, abychom si vážili těch dobrých. Vzpomeňte si, jak báječně vám vždycky po cvičení je a jak byste se špatně cítili, kdybyste ten trénink vynechali… co bude lepší? Ano, vždycky bude lepší jít si zacvičit. Nejenže ten pocit po cvičení je nenahraditelný, pomůže taky všechny starosti zlehčit a vy budete zase o kousek blíže svému cíli. Pokud přeci jen podlehnete těm peřinám a čokoládě, pak si to prostě užijte, nevracejte se k tomu a nevyčítejte si to. Další den najeďte zpět do svého režimu. Jeden den váš cíl nezastře. Nejsme stroje a každý občas šlápne mimo naplánovanou cestičku. Důležité ale je se na ni vrátit a pokračovat v cestě.

Článek vznikl ve spolupráci s blogem Healthy lifestyle, který vede fitness nadšenkyně Veronika Wisiorková. Její vášeň pro zdravý životní styl začala tak, že si prostě chtěla trochu zlepšit postavu a jídelníček. Dnes už cvičí více než dva roky, v listopadu absolvovala svou první soutěž v bikini fitness.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články