Právě čtete

10 rad pro péči o pleť, které bych dala svému mladšímu já

593  
Sdílet: 

10 rad pro péči o pleť, které bych dala svému mladšímu já

Když jsem byla velmi mladá, vrásky, pigmentové skvrny a další vrtochy zrající pleti mě nechávaly chladnou – to se mě přece netýká, to se děje starším lidem a to já nejsem. A ejhle, uběhlo pár let a mně táhne na 40. Co bych vzkázala té dvacetileté bezstarostné holce, aby byla moje pleť co nejzdravější?

15. 9. 2024 4 min. čtení Adriana Šnajdrová
10 rad pro péči o pleť, které bych dala svému mladšímu já

Během let jsem do péče o pleť samozřejmě postupně pronikla a z večerní kosmetické chvilky se dokonce stal příjemný rituál. Zamýšlela jsem se, proč tomu tak nebylo i dříve, a přišla jsem na to, že informací se na mě hrnulo tolik, že jsem se nedokázala zorientovat. Kéž bych si tak mohla do minulosti poslat jednoduchý návod!

Zeptala jsem se proto kolegyň v práci, žen různých věkových kategorií a všech typů pleti: Jakou radu byste chtěly jako mladší dostat?

Věřím, že toto desatero pomůže těm z vás, které tápou a rády by se v péči o svou pleť malinko zlepšily.

Tereza, 30 let:

„Přála bych si vědět, že produkty si nemám volit podle kamarádky, podle momentálního trendu z časopisů a Instagramu a už vůbec ne podle pěkného obalu!“

Základ je poznat svůj typ pleti a podle toho volit produkty. Tak můžeme postupně zjišťovat, co pleti dělá nebo nedělá dobře. Kamarádka může radit hutný krém, protože má suchou pokožku, ale pokud jsem já mastný typ, říkám si o průšvih.

Helena, 36 let:

„Mladší Helče bych řekla, ať začne aspoň s minimem, ale zato včas. A pravidelně.“

Pleť si toho opravdu hodně pamatuje. Pokud se jí budeme věnovat pouze sporadicky, časem se to projeví. Naopak pokud jí věnujeme každý den pět minut, dokážeme pokožku udržet dlouho pěknou. Důležitá je i konzistence. Není dobré skákat od produktu k produktu a míchat všechno dohromady. Začněte hydratačním krémem. Až po několika týdnech zjistíte, že vám vyhovuje (tedy že pleť nepne ani se přehnaně nemastí, nevyskákala vám krupička nebo pupínky a podobně), můžete zkusit přidat další produkt.

Silvia, 31 let:

„Méně je více! A to hlavně v mladém věku. Důležité je správně se odlíčit a použít hydratační krém. Stačí.“

Pokud neřešíte žádný konkrétní problém, jako například pupínky nebo pigmentové skvrnky, opravdu stačí starat se o pleť takto minimalisticky. Zároveň bych Silviinu větu „méně je více“ použila také pro množství obsažených účinných látek v produktu. Je zbytečné používat ve 20 letech krém pro zralé ženy 50+ v domnění, že pleti dopřeji lepší péči. Může to být totiž přesně naopak – pleť takto můžu zbytečně zatížit a pořádně ji potrápit.

Jitka, 44 let:

„Asi tak do 30 let jsem nepoužívala nic, ale pak už bylo potřeba s něčím začít. Nejlepší start pro mě byla jednoduchá rutina odlíčení–sérum–krém. Ráno pak jen sérum–krém. Takže jsem zavedla 3 věci a na start to bohatě stačilo.“

Když si koupíte vyhovující produkty, vlastně toho o moc víc nepotřebujete. A pokud se potřebujete sžít s faktem, že každý den máte nově začít s péčí ráno i večer, nepřehánějte to a začněte pomaličku. Třeba vás to chytne a postupně si vystavíte dokonalou péči. A pokud vás to nechytne, použít 2 až 3 produkty zvládnete i tak.

Denisa, 23 let:

„Jsem sice pořád mladá, ale vzkázala bych ostatním ženám, že SPF na obličej je super důležitý. Je to nejlepší prevence proti vzniku vrásek v pozdějším věku.“

Pořiďte si krém s SPF alespoň 30, ideálně však 50. Musí být určený na obličej, ty mají lehkou strukturu a nebudou vám ucpávat póry, jako to třeba může dělat opalovací tělový krém. Krému naneste na obličej dostatečné množství, doporučuje se „na dva prsty“. SPF používejte opravdu denně, a to i když je zima nebo když nebudete venku – část UV záření proniká i přes sklo!

Eliška, 35 let:

„Poradila bych si, že správné odlíčení je nejlepší příprava pleti na další nalíčený den. A že správné odličování je to dvoufázové.“

Odlíčit se ve dvou krocích je důležité – v prvním kroku odstraníme make-up a SPF, který se také musí odlíčit, protože toho na obličeji hodně vydrží. Ve druhém kroku čistíme samotnou pleť. Někdo používá na každý krok jiný produkt, někomu stačí jeden. Já doporučuji jako první použít odličovací balzám a jako druhý čisticí gel, ale vaší pleti může vyhovovat něco úplně jiného – vyzkoušejte, uvidíte.

Lenka, 48 let:

„Zjistila jsem, že nesmím nové produkty zkoušet páté přes deváté. Mou pleť to podráždí a pak mi dlouho trvá ji vrátit k normálu.“

Předpokládat, že vám sedne každé sérum a každý krém, není bohužel správné. Teprve časem například zjistíte, jak na vás působí krém s vitaminem C, jak reagujete na niacinamid a co pleti udělá retinol. Postupujte tak, že zařadíte jeden produkt a zbytek péče necháte stejný. Jen tak můžete sledovat výsledky nebo následky. A na dovolenou si neberte hromadu vzorečků z časopisu, ale svoji klasickou rutinu!

Andrea, 28 let:

„Ne každý problém s pokožkou jde vyřešit krémíkem. Cesta ke krásné pleti začíná uvnitř. Vím, že to spousta lidí neuslyší ráda, ale správná životospráva je nutnost. Nejen pro pleť.“

Andrejka své rčení u nás v práci demonstruje každý den – ráda cvičí, dopřává si zdravá a dobrá jídla a na jejím stole v kanceláři je vždy plná karafa vody. Andy totiž správně chápe, že zdravé tělo = zdravá pleť. Ačkoliv to říká každý doktor, zopakuji to: pijte 2 litry vody denně, hýbejte se a dejte si pozor, abyste dostatečně spali. A o alkoholu a cigaretách ani nemluvím, to víme všichni, že?

Linda, 31 let:

„Nenípat. Nenípat! NE-NÍ-PAT!“

Já vím, já vím! Je to tak těžké! Mít na pleti vetřelce (pupínek) a nebojovat proti němu vymáčknutím chce silnou vůli. Ale fakt to nechte plavat! Váš pupínek nikoho neurazí, lidem bude jedno. A vy si neroznesete bakterie po obličeji a nezpůsobíte si jizvičku.

Eva, 52 let:

„Poradila bych si, ať se pořád tolik nesleduju. Zvětšovací zrcátko ze mě dělá obludu, ale kdo na nás kouká tak moc zblízka? Nikdo. Dneska udělám od zrcadla krok dozadu a jsem v klidu – většinu věcí nikdo kromě mě nevidí.“

Neřekla bych to lépe – občas máme my ženy tendenci řešit každou maličkost, ale nikdo jiný by si jí ani nevšiml. Přiděláváme si tím jen starosti, tak zůstaňme nohama na zemi a nenechejme se vystresovat každým pupínkem.

Mých 10 rad v kostce:

  1. Poznejte svůj typ pleti.
  2. Buďte konzistentní – chvilka každý den je lepší než hodina jednou týdně.
  3. Méně je více – nepřetěžujte pleť.
  4. Sérum, hydratační krém a SPF je často zlatá trojice, zkuste začít u ní.
  5. SPF používejte opravdu každý den.
  6. Dvoufázové odličování udělá pleti skvělou službu.
  7. Nové produkty testujte postupně.
  8. Krásná pleť začíná u zdravého životního stylu.
  9. Nenípat!
  10. Udělejte od zrcadla krok dozadu a buďte v klidu.

Ušetřete 20 % s přeplatným kávy Tchibo

Ušetřete 20 % s přeplatným kávy Tchibo

Získat předplatné
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články