Právě čtete

Glosa: Žebříček horských krás

2855  
Sdílet: 

Glosa: Žebříček horských krás

Existují dva druhy zimních výletníků. Ti, co zimu moc nemusí, zabalí ploutve, šnorchly, plavky, šortky a utíkají za teplem do exotiky, a ti, kteří zimu mají moc rádi, naloží lyže, prkna, sáňky, oteplováky a jedou si jí užívat do hor.

24. 2. 2015 2 min. čtení Klára Vytisková
Glosa: Žebříček horských krás

Když se u nás doma vede rozhovor na téma zimních dovolených v exotice, moje máma kroutí hlavou a tvrdí, že když je zima, tak je zima a ne teplo (což zní logicky:-)), a z toho vyplývá, že jsem v dětství trávila zimu na horách.

V rámci novoročního bilancování se na mě v lednu valila z internetu a novin kopa žebříčků, TOP 10 a nej z nej. Asi právě proto mě na jedné zasněžené procházce (ono jich letos ani víc zasněžených nebylo) napadlo udělat si osobní horské TOP5. Tedy dát dohromady to, co mě na horách nejvíc bere.

IMG_2584

1. Ranní manšestr

I přes to, že opravdu nejsem žádné ranní ptáče, tak čerstvě urolbovaná sjezdovka je jednou z mála věcí, které mě dokážou vytáhnout z postele velmi brzo. Kolikrát, když je chata na vrcholku hor, vstanu ještě dřív, než vlekaři zapnou stroje, a sjedu si dolů, sama ve stoupající ranní mlze.

2. Občerstvení na sjezdovce

Nikdy mi hranolky nechutnaly tak jako v bufetu na svahu.

3. Zpívání na vleku

Už jako dítě jsem si ráda zpívala na vleku. Před lidmi jsem se styděla, ale tady vás nikdo neslyší a můžete si v klidu prozpěvovat ty největší fláky. Miluju!

4. Večerní únava

Nikde jinde nemám večer takový pocit zadostiučinění, jako když se vrátím ze svahu  rozlámaná a spokojená. Ten pocit, kdy si dáváte horkou sprchu a převlékáte se z mokrého do suchého oblečení, je k nezaplacení. Večeře vám tak chutná a spíte jako dudek. TOP!

5. Noc

Když vylezete na horách ven, vzduch je čistý, obloha vymetená, měsíc a hvězdy jako na dlani a pokud jste na kopci, tak vám pohled do údolí na rozsvícené vesnice mezi zasněženými pláněmi připomíná zlatý poklad.

Tohle je moje pětka, určitě máte i tu svou, kterou si snad splníte někde na svahu. Ať jsou vaše letošní hory TOP!

IMG_2580

PS: I z hor můžete přijet bronzoví, alespoň ve tváři, jen si prosím vás na vleku cestou nahoru sundávejte brýle, abyste se nevrátili jen s bronzovou bradou.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články