Právě čtete

Nejlepší místa na bruslení v české přírodě

2551  
Sdílet: 

Nejlepší místa na bruslení v české přírodě

V našich zeměpisných šířkách nezažíváme ledové nadělení pod širým nebem s tak spolehlivou pravidelností jako třeba Skandinávci. Tím spíše tedy platí, že ve chvíli, kdy vodní hladiny pořádně zamrznou, nesmíme s plány na cestování za ledem otálet.

27. 1. 2015 2 min. čtení Redakce
Nejlepší místa na bruslení v české přírodě

Buďte ve střehu! A abyste byli ještě lépe připraveni, přinášíme vám ve spolupráci s magazínem Krásný venkov tipy na ta nejlepší místa na bruslení v české přírodě.

Tady jsou:

ORLICKÁ PŘEHRADA

IMG_5691

Tak kouzelné skalní útvary jako na Orlické přehradě nikde jinde u nás neuvidíte. Za špičkovým bruslením se znalci vydávají i k této skále, která je asi kilometr po proudu Vltavy od hradu Zvíkov.

ZVÍKOV

Orlik Zvikov bruslar

Znalci považují Orlickou nádrž za královskou plochu českého bruslení. Když přijde mrazivá zima, jako byla třeba ta v roce 2006, a jezero zamrzne naprosto celé, můžete na něm urazit okruh v délce až 200 km po vzdutí řek Vltavy, Otavy a Lomnice. Přístup k ledu je tady ale mnohde komplikovaný kvůli prudkým srázům kaňonu s ledovými plotnami. Nejlepší vstup na led je u obou historických památek – zámku Orlík a hradu Zvíkov.

MÁCHOVO JEZERO

D36_36

Kvůli opravě hráze je sice letošní zimu vypuštěné, ale patří mezi vyhledávané cíle mnoha ledních plachtařů i bruslařů. Co si ale počít, jste-li na ledě sami? Znalci si panenský led prověřují kamenem, který pošlou po ledu před sebe. „Podle zvuku poznám, jestli můžu dál, nebo raději zvolím jinou trasu,“ říká jeden z nich Jan Stodola.

LIPNO

skupina
dfghj

Zdroj: ajsdakjdnkjad

Chcete-li s kolegy zažít poučný teambuilding nebo dětem dopřát naprosto konkrétní představu, co se děje v zemské kůře, když pociťujeme zemětřesení, vydejte se na Lipno. Výhodou je i to, že jakmile nádrž zapadá sněhem, led tady strojově čistí.

PS: Mějte vždy na paměti, že led, na který ještě nikdo nevstoupil, je tajemný. Záludnosti odhadnete podle barvy, odrazu, útvarů v ledu i podle zvuku. Čím vyšším tónem led ‚zpívá‘, tím je slabší.

Článek vznikl ve spolupráci s magazínem Krásný Venkov. Foto: Jan Stodola, archiv firem.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články