Fantazii se meze nekladou – zázvorové pivo lze dokonce využít na marinování masa, jako doplněk k dezertům nebo do omáček. Jisté je, že tímto originálním drinkem potěšíte jak ostatní členy domácnosti, tak návštěvu. Zázvorové pivo však kvůli fermentaci není vhodné pro malé děti. Jo a pokud vás zarazilo slovo „fermentace“, tak nebojte, jedná se o obyčejné kvašení.
Pár rad k fermentování
Aby vám nápoj fermentoval neboli zkvasil, je velmi důležité zázvor neloupat. Jeho kůra totiž obsahuje prospěšné bakterie a díky ní má fermentovací schopnost. Určitě vás potěší, že v létě je proces fermentace rychlejší než v zimě. Je ale důležité vzít na vědomí také to, že proces kvašení pokračuje po uložení nápoje v lednici, i když značně pomaleji.
Zázvorové fermentované pivo se skládá ze tří částí: ginger bug neboli startér, ginger bug feeding neboli krmení pro startér a zázvorové pivo.
- Startér trvá vytvořit zhruba 5–7 dní. Ale nebojte, není to nic náročného – stačí každý den dokrmovat startér nastrouhaným zázvorem a cukrem a následně promíchat. Hotový startér vám v lednici vydrží asi tak 3 týdny.
- No a zázvorové pivo je asi nejsnadnější část – to stačí jenom povařit a je vhodné i pro menší děti, pokud jim nevadí intenzivní chuť zázvoru. Pokud by jim vadila, stačí zázvoru ubrat a jistě si pochutnají také.
Tip: Do zázvorového piva můžete vyvařit i různé koření, například skořici, hřebíček, muškátový oříšek a další. Fermentované zázvorové pivo vám v lednici vydrží zhruba 2 týdny a raději znovu zopakuji, že proces fermentace pokračuje i v chladu.
Pokud by se vám nechtělo strouhat každý den zázvor (mě třeba nebaví pokaždé umývat nádobí), můžete si ho nastrouhat do zásoby do uzavíratelné skleničky a vložit do lednice. Připravený zázvor tak budete mít vždy po ruce.
Nemáte-li čas fermentovat, existuje i nekvašená verze zázvorového piva. Stačí rozmixovat zázvor, cukr, citronovou šťávu a trochu vody. Tuhle směs zalijte sodou a servírujte s kostkami ledu. Tahle verze je samozřejmě mnohem rychlejší…
Asi netřeba dodávat, že zázvor má mnoho zdravotních benefitů. Je již po staletí využíván jako prostředek pro zmírnění nevolnosti, nadýmání a celkově trávicích potíží. Zázvor zároveň dokáže zmírňovat záněty a bolesti a je známý svými antioxidačními vlastnostmi.
O kapku víc zajímavostí o zázvorovém pivu
Historie zázvorového piva sahá až do cca 18. století, kdy se začalo poprvé vyrábět ve Velké Británii. Zázvor byl tehdy exotické koření oblíbené pro své léčebné účinky a specifickou chuť. Původně bylo zázvorové pivo kvašeno přirozenými kvasinkami, což mu dodávalo jemný obsah alkoholu.
Recept na fermentované zázvorové pivo
Co potřebujeme na „ginger bug“ (startér pro výrobu zázvorového piva):
- 500 ml vody
- 25 g nastrouhaného zázvoru
- 25 g cukru
- ginger bug feeding („krmení“ startéru)
Jak krmíme startér (ginger bug feeding):
- Každých 24 hodin přidáme 20 g nastrouhaného zázvoru
- Každých 24 hodin přidáme 25 g cukru
Na zázvorové pivo pak potřebujeme:
- 160 g cukru
- 1,5 l vody
- šťáva z 1 citronu
- 60 g nastrouhaného zázvoru
Jak postupujeme dál:
- Založíme si startér. Omyjeme zázvor a najemno ho nastrouháme (včetně kůry, ta je díky svým bakteriím pro fermentaci velmi důležitá).
- Nastrouhaný zázvor vložíme do čisté sklenice, přidáme cukr a zalijeme vodou. Promícháme, přikryjeme ubrouskem a necháme fermentovat.
- Každých 24 hodin dokrmíme startér, tedy každý den vmícháme 20 g nastrouhaného zázvoru a 25 g cukru. Takto postupujeme 5–7 dní, dokud neuvidíme malé bublinky.
- Uvaříme zázvorové pivo. Do hrnce vlijeme vodu, cukr a zázvor. Vaříme 10–15 minut, poté plotýnku vypneme a vlijeme šťávu z citronu.
- Pivo necháme zcela vychladnout, poté scedíme.
- Do vychladlého piva vlijeme cca 250 ml startéru pro výrobu záz vorového piva (scezeného).
- Nápoj pokojové teploty vlijeme do uzavíratelné sklenice, doporučuju neplnit zcela po okraj, ale nechat 1–2 cm prázdno.
- Necháme fermentovat v pokojové teplotě cca 7 dní.
- Fermentovaný nápoj můžeme vložit do lednice a po vychlazení servírovat.
Tak dobrou chuť a taky na zdraví!