Nejspíš se všichni shodneme, že zamražení je nejrychlejším a tedy i nejoblíbenějším způsobem skladováním potravin. Mrazení prodlužuje jejich trvanlivost a dochází k minimální ztrátě minerálů a živin. Správné skladování má ale i svá pravidla.
Pravidla pro domácí zamrazování
Když doma chystám hotové jídlo nebo suroviny na vaření do mrazáku, snažím se držet několika jednoduchých pravidel, aby si potraviny udržely co nejlepší kvalitu.
U zamrazování platí, že bychom měli zamrazovat vždy jen čerstvé potraviny. Například u ovoce a zeleniny je ideální zamrazovat hned po sklizni. Když se naopak pustíte do mrazení jídla, které jste právě uvařili, vždy ho nejprve nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Opravdu nemám ráda (a asi to nemá rád nikdo), když jídlo v mrazáku něčím načichne. Proto se vše před uložením do mrazáku snažím důkladně zabalit do pevných igelitových sáčků se zipem nebo do krabiček. Potraviny jednak nenačichnou a také se k nim nedostane přímý mráz, který by jídlo znehodnotil. Když zamrazuji jídlo v sáčcích, tak z nich nejdříve před uložením do mrazáku důkladně vytlačím všechen přebytečný vzduch. I bez něj máme vmrazáku neustále málo místa. :-)
Hodně důležité je popsat si jednotlivé balíčky potravin. Za chvíli totiž snadno zapomenete, co který obsahuje, a potom je to spíš hra na slepou bábu, když chcete najít něco konkrétního. :-)
Jak popisuji jídlo do mrazáku?
Na každý balíček si vždy napíšu, co obsahuje a hlavně datum, kdy jsem se rozhodla potravinu do mrazáku zavřít. Ani v mrazáku totiž nemají potraviny nekonečnou trvanlivost. K jejich označování používám klasickou lihovou fixu, samolepky nebo třeba štítky ze štítkovače.
Vždy vše zamrazuji po porcích. Zkrátka v takovém množství, které po rozmrazení zvládneme sníst. Potraviny by se totiž nikdy po rozmrazení už znovu zamrazovat neměly. Stejně tak platí pravidlo, že čím rychleji danou věc zamrazíte, tím lépe. Šokové mrazení, jako mají ve velkých potravinových provozech, doma asi jen tak někdo nemá, ale spousta mrazáků už má dnes alespoň funkci rychlého mrazení. Mrkněte, zda to také vaše lednice umí a pokud ano, rozhodně doporučuji tuto vychytávku používat.
Mrazit rychle, rozmrazit pomalu!
Zmrazovat je dobré rychle, ale naopak rozmrazování si žádá pomalejší přístup, ideálně v lednici. Při rychlém rozmrazení se totiž může poničit struktura potraviny a například maso pak nebude tak dobré. I proto nikdy nerozmrazuji například v horké vodě! Výjimka platí u ovoce, které se chystáte použít na pečení. To použijte rovnou zmrzlé.
Co všechno a jak může do mrazáku?
Možná jste se už také někdy zamysleli nad tím, jestli je daná potravina vhodná k mrazení. A zamysleli jste se správně. Ne vše se totiž hodí takto uchovávat. Obecně můžeme říci, že čím více vody potraviny obsahují, tím méně se k zamrazení hodí. Během tohoto procesu se v potravinách tvoří krystalky ledu, které po rozmrazení mění jejich strukturu, takže jsou potom kašovité.
Rozbalit
Sbalit
Zamrazovat můžete:
Bobulové a peckové ovoce ‒ Peckové ovoce před uložením do mrazáku zbavte nejdřív pecek. Ovoce doporučuji mrazit nejdříve na menším plechu a pak ho sesypat do sáčku. Neslepí se tak dohromady.
Špenát, hrášek, kořenová zelenina ‒ Zeleninu rozkrájejte na kostičky, květák a brokolici rozdělte na růžičky. Zeleninu je vhodné předem blanšírovat. Dělá se to tak, že do vroucí vody vložíte zeleninu a vaříte ji 2‒3 minuty (podle velikosti). Následně ji scedíte a ihned vložíte do ledové vody. To zastaví proces vaření. Zeleninu nechte okapat a vložte do sáčků určených na mrazení. Tento postup zničí veškeré bakterie a prodlouží dobu skladování.
Bylinky a nať ‒ Petrželovou a celerovou nať, nebo například kopr, si předem nasekejte na požadovanou velikost a dejte do uzavíratelných nádob nebo sáčků. Bylinky můžete také zamrazit do tvořítek na led. Ty napěchujte bylinkami a zalijte vodou nebo vývarem. Zmrazenou kostku pak stačí vymáčknout a vhodit do polévky nebo omáčky.
Houby ‒ Houby před vložením do mrazáku lehce poduste. Zbavíte se tak bakterií a navíc houby ztratí na objemu a vy ušetříte místo v mrazáku.
Pečivo a cukroví ‒ Pečivo i cukroví můžete bez obav zamrazovat, jen ještě více dbejte na správné uzavření do sáčků.
Zeleninové a masové vývary ‒ My máme vývar v mrazáku vždy, protože ho rádi využíváme při vaření. Můžete je mrazit v tvořítkách na led, v krabičkách, ale i v pevných zip sáčcích. Když z nich vymáčknete vzduch a budete vývar mrazit „naležato“, ušetříte hodně místa a bude se vám později i dobře rozmrazovat.
Raději nezamrazujte:
Zeleninu a ovoce s velkým podílem vody ‒ Například okurky, rajčata, meloun, brambory.
Mléčné výrobky s vysokým podílem tuku ‒ Po rozmrazení mohou změnit svou konzistenci.
Vejce se skořápkou ‒ Vejce takto nikdy nezamrazujte, mohla by totiž popraskat a k vejci se pak mohou dostat bakterie. Pokud byste vejce přece jenom chtěli zamrazit, rozklepněte je do menších krabiček.
Ani v mrazáku není trvanlivost nekonečná
Potraviny můžete v mrazáku skladovat mnohem déle než ty čerstvé, ale i tady si dávejte pozor na délku skladování.
Po určité době začne jídlo ztrácet výživové hodnoty, chuť a snižuje se jeho kvalita. Tady jsou vypsané maximální délky uchovávání potravin při teplotách okolo ‒18 °C:
Maximální délka uchování v mrazáku
- Ovoce a zelenina: 8‒12 měsíců
- Maso: 4‒8 měsíců
- Ryby a mořské plody: 4‒8 měsíců
- Polévky a omáčky: 2‒3 měsíce
- Vařené maso: 2‒3 měsíce
- Pečivo a cukroví: 3‒6 měsíců
- Zmrzlina a nanuky: 6‒12 měsíců
Rozmrazujeme s rozumem
Jak jsme už psali výše, rozmrazujeme pomalu a ideálně v lednici. Aby se potraviny šokem neponičily a také aby se v nich nezačaly množit bakterie.
Proč v lednici? Protože při rozmrazování se může jídlo začít kazit a pokud to bude probíhat při pokojové teplotě, nebo dokonce v horké vodě, je možné, že jídlo po rozmrazení spíše vyhodíte. Proto je lepší počkat si sice delší dobu, než se potravina rozmrazí, ale zato zachovat její kvalitu.
Vše, co se bude hodit do kuchyně
Výbavu na vaření i skladování potravin najdete na Tchibo.cz