Právě čtete

Vytvořte si vánoční atmosféru za 5 minut

5087  
Sdílet: 

Vytvořte si vánoční atmosféru za 5 minut

Všichni víme, že nic neprovoní domov Vánocemi lépe než pečení perníčků. Jenže to už nejspíš máte za sebou… Takže co máte dělat v okamžiku, kdy máte neuvěřitelnou chuť ucítit ten hřejivý pocit Štědrého dne, který se nezadržitelně blíží? Perníčky, co jste si napekli začátkem prosince, už nevoní tak intenzivně, aby se aroma dostalo do každého rohu vašeho domu, tudíž tady máte několik tipů, jak to celé dohnat.

18. 12. 2014 2 min. čtení Redakce

Kávová zrnka v troubě

Zahřejte si troubu a dejte na plech pár kávových zrnek. Při nižší teplotě a jemně otevřených dvířkách se během chvíle celá místnost naplní tou neodolatelnou vůní vaší nejoblíbenější kávové odrůdy. Je nutné říci, že efekt není dlouhodobý, proto si úplně stejně můžete kávu uvařit. Uděláte si chvíli klidu a ještě si užijete vůně.

Jako byste pekli

Vůně svátku se dá vytvořit, aniž byste museli pracně péct či vařit. Existuje na to jednoduché a zároveň neuvěřitelně účinné řešení – vezměte si menší kastrolek, do půlky ho naplňte vodou a přidejte do té vody skořici, hřebíček, nové koření a trochu vanilku. Přiveďte to celé k varu a nechte odstát. Najednou vaše domácnost bude vonět tak, jako byste připravili skandinávský pie, upekli vánočku a uvařili si kakao se skořicí.

4_1

Přihoďte do jmelí rozmarýn nebo levanduli

Pokud chcete povzbudit své smysly, vezměte si pár větviček rozmarýnu a přidejte je do jmelí, ať už do toho, které máte zavěšené, či rovnou do adventního věnce. V případě, že nepotřebujete žádné smysly povzbuzovat, ale naopak toužíte po naprostém klidu a uvolňující atmosféře, použijte levanduli. Ta nejvíce vynikne v ložnici, i když v těchto měsících bude poněkud komplikovanější sehnat ji čerstvou (sušená se stále prodává). Ne všechno musí o Vánocích vonět skořicí, tak jděte proti proudu.

Pomerančové svíčky

Určitě znáte takové ty návody, kdy máte rozkrájet pomeranče, nakrájet slupku a nechat ji provonět domov. Ale jděte dál! Udělejte si pomerančové svíčky a zabijte dva zajíce jednou ránou. Rozpulte pomeranč a opatrně vydloubejte dužinu. Pak na dno vydloubané půlky umístěte čajovou svíčku. Tak provoníte domov citrusy a obstaráte romantiku.

Svařený džus s hřebíčkem a skořici

Svařený džus s kapkou alkoholu, nejlépe fernetu, je perfektní nápoj. Málo toho, že jednoznačně zahřeje, provoní místnost a to zrovna tím, co do něj dáte. Nejlepší a nejvoňavější jsou jablečné a hruškové džusy, musí ale být kvalitní, aby úroveň prožitku byla maximální. Až ho budete mít hotový, přihoďte do skleničky hřebíček, skořici a cukr. Tento nápoj se hodí i při přivítání zmrzlé návštěvy.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články