Můj tip: nic nenavodí velikonoční náladu tak jako vajíčka a velikonoční dekorace (nejlépe ty jedlé :-))
O víkendu před Velikonočním pondělím s mamkou vždy zdobíme sušenky a vajíčka. Čas od času zkusíme nový „fígl“ na zdobení, ale naše osvědčená klasika jsou vajíčka s květinovým vzorem: k vajíčku přidáte kytičku (my je sbíráme v okolí chaty, kam na Velikonoce jezdíme), celé to vložíte do silonky, namočíte v barvě a necháte uschnout.
K tomu jsme přidaly další tradici: zdobení pipinkových sušenek. Jsou to máslové sušenky s pravou vanilkou, vykrojené do tvaru vajíčka a pokreslené hmotou jako na perníčky. Kreslím na ně skořápky a také taková roztomilá kuřátka. :-) Samozřejmě nesmí chybět ani mazanec a další pohoštění.
Chlapi u nás mají jeden hlavní úkol. Dojít na vrbové proutky a uplést pomlázku. Tohle nás s bráchou učila babička a já jsem šťastná, že to můžeme předávat dál. Brácha to učí mého manžela a oba to jednou předají svým synům.
Recepty na jarní jednohubky
No a samozřejmě chystáme i to pohoštění! Mám pro vás tři recepty na hravé jednohubky, se kterými vypadá velikonoční stůl ještě lákavěji, a přitom nejsou vůbec těžké. Mám ráda, když je chystáme celá rodina, výborně se u toho bavíme a hlavně se mohou zapojit i děti.
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: malá
Základní pomazánka
Tuto dobrotu využijete do všech tří receptů.
Ingredience:
- 1 měkký tvaroh
- 3–4 lžíce bílého jogurtu
- 3 stroužky česneku
- čerstvá pažitka
- sůl, pepř
Takto děláme pomazánku u nás doma:
V míse smícháme tvaroh, jogurt, prolisovaný česnek, na drobno nasekanou pažitku, sůl a pepř.
S hotovou pomazánkou se pak pustíme do tří jednohubek:
Chlebíčkové mrkvičky
Ingredience:
- toustový chléb
- polovina základní pomazánky
- 2 mrkve
- naklíčená řeřicha
Postup:
- Plátky toustového chleba si na sucho opečeme na pánvi.
- Z každého plátku vykrojíme 2 trojúhelníky, ze kterých budeme vyrábět mrkvičky.
- Nastrouháme si mrkev na jemno a ostříháme řeřichu.
- Trojúhelník potřeme pomazánkou, ozdobíme mrkví a řeřichou.
Vajíčkové tlapičky
Ingredience:
- 4 vejce
- 1–2 lžíce základní pomazánky
- lžička dijonské hořčice
- lžička olivového oleje
- 1–2 lžičky mleté papriky
- popřípadě čerstvé chilli
Kromě toho budeme potřebovat zdobicí pytlík.
Postup:
- Vajíčka vaříme natvrdo (10 minut od bodu varu).
- Necháme vychladnout, oloupeme, rozpůlíme, vydlabeme žloutek a bílky odložíme stranou.
- Žloutky vložíme do mísy, přidáme základní pomazánku, dijonskou hořčici, olivový olej a papriku.
- Hmotu přendáme do zdobicího pytlíku a ozdobíme bílky. Navrch můžeme přidat kousek chilli, ať potěšíme koledníky (hlavně ty dospělé).
Okurkové rolky
Ingredience:
- 1 okurka
- zbytek základní pomazánky
- 50 g parmazánu
- na ozdobu ředkvička
Připravíme si také párátka.
Postup:
- Okurku si pokrájíme na tenké podlouhlé plátky.
- Do základní pomazánky přidáme na jemno nastrouhaný parmazán a zamícháme.
- Každý plátek okurky potřeme pomazánkou, zatočíme, ozdobíme plátkem ředkvičky a upevníme párátkem.
Užijte si zdobení a hlavně rodinnou pohodu o Velikonocích. :-)
Katka servíruje velikonoční dobroty na nádobí z jarní kolekce Tchibo
Všechny květinové i barevné talíře jsou z kolekce Jarní pečení a výzdoba. Na e-shopu bude k dispozici do 16. dubna 2018 nebo do vyprodání zásob.