Právě čtete

Podzimní dlabání: Vyrobila jsem si elegantní vázy z dýní, které mi dělají radost nejen na konci října

547  
Sdílet: 

Podzimní dlabání: Vyrobila jsem si elegantní vázy z dýní, které mi dělají radost nejen na konci října

Podzim je moje nejoblíbenější roční období – barvy, vůně a ta atmosféra prostě nemají chybu. Letos jsem se rozhodla přinést trochu té podzimní krásy přímo do našeho domova a vytvořit si vázy z dýní s naaranžovanými květy a rostlinkami, které nám podzimní příroda přinesla.

13. 9. 2024 4 min. čtení Helena Suchá
Podzimní dlabání: Vyrobila jsem si elegantní vázy z dýní, které mi dělají radost nejen na konci října

Takové dýně – máslové, špagetové, hokaido i okrasné tykve – nemusí dělat radost pouze naaranžované v míse na stole nebo nasekané v hrnci na sporáku. A také nejsou jenom na halloweenské strašení. Můžou být i krásné, minimalistické a elegantní ve formě váz, do kterých se naaranžují květy všech barev a velikostí. Ukážu vám, jak jednoduše na to.

Co na to potřebujeme:

  • Dýně: Vyberte si pevnou, středně velkou dýni. Nejlépe se hodí odrůdy s tvrdší slupkou, jako je hokaido nebo máslová dýně, které budou dobře držet tvar.
  • Nůž: Ostrý nůž je základ.
  • Lžíce nebo speciální nástroj na dlabání: Na vydlabání vnitřku dýně.
  • Vložka do dýně: Sklenice, menší váza nebo plastová nádoba, která bude uvnitř dýně držet vodu.
  • Květiny: Podzimní květiny, jako jsou chryzantémy, jiřiny, eukalyptus nebo třeba traviny a cokoli najdete v truhlíku nebo na zahradě.
  • Doplňky: Dekorativní přírodní materiály jako šišky, žaludy, bobule, sušené listy nebo mech.

Postup:

  1. Příprava dýně: Začneme tím, že vybereme dýni s rovnou základnou, aby byla stabilní. Ostrým nožem odřízneme horní část dýně – řez by měl být rovný a dostatečně široký, aby se dovnitř vešla sklenice nebo váza.
  2. Vydlabání: Pomocí lžíce nebo speciálního nástroje opatrně vydlabeme vnitřek dýně. Měli bychom odstranit všechna semínka a vlákna. Doporučuji nechat stěny dýně trochu silnější, aby si déle udržela tvar a nezačala se bortit.
  3. Vložení nádoby: Do vydlabané dýně vložíme sklenici nebo vázu, která bude držet vodu. Sklenice by měla být těsně uvnitř dýně, aby nepůsobila neesteticky a dýně měla kompaktní vzhled.
  4. Aranžování květin: Naplníme sklenici vodou a naaranžujeme květiny. Já si vybírám rostliny, které jsou charakteristické pro podzim – krásná je kombinace jiřin, chryzantém a větviček eukalyptu. Doporučuji střídat různé výšky a textury, aby byla aranžmá dynamická.
     

Pokud máte po ruce nebo v okolí domova les, nasbírejte si někdy na procházce větývky, šišky, žaludy nebo mech a nadekorujte si je okolo dýňových váz. Podtrhnou podzimní atmosféru a také krásně provoní místnost.

Tak přeji veselé dlabání!

Pár tipů na konec

  • Prodloužení životnosti dýně: Aby dýně vydržela déle čerstvá, můžeme ji po vydlabání potřít z vnitřní strany směsí vody a octa nebo použít lak na vlasy, který zpomalí proces hniloby. Se správnou péčí vydrží 2–3 týdny.
  • Svícny z malých dýní: Kromě vázy si můžete z menších dýní vytvořit svícny. Stačí vyříznout menší otvor nahoře a vložit čajovou svíčku. Tyto mini dekorace perfektně doplní vázu na vašem podzimním stole.

 

Podzim v kuchyni

Podzim v kuchyni

Udělejte si radost kuchyňským vybavením a nádobím v hřejivých barvách.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články