Právě čtete

Tip na dárek nebo přírodní dekoraci: Vyrobte si vánoční kokedamu

1196  
Sdílet: 

Tip na dárek nebo přírodní dekoraci: Vyrobte si vánoční kokedamu

Oblíbená sváteční pokojovka trochu jinak? Zkuste vánoční hvězdu v japonské kokedamě. Poradíme vám, jak si ji vyrobit doma nebo jak se o tuhle červeno-zelenou krásku starat tak, aby na Nový rok neskončila na kompostu, ale zdobila vám vánoční tabuli i příští rok.

27. 11. 2023 5 min. čtení Pokojovky
Tip na dárek nebo přírodní dekoraci: Vyrobte si vánoční kokedamu

Vánoční hvězdu neboli pryšec nádherný asi nemusíme představovat. Pochází z Mexika, kde během adventu „svátečně zdobila“ pralesy a od 17. století i františkánské oltáře. Do Evropy se dostala až na začátku 20 století. Kokedama zase pochází z Japonska a jde o tradiční techniku obalování kořenů pokojovek do mechové koule, odtud pochází i název – „koke dama“ je japonsky „mechová koule“. V našich podmínkách se v těchto koulích pěstují především pokojovky, ale využívají se také k pěstování stromečků, jako je například zakrslá borovice – další inspirace na vánoční dekoraci. My si ale dneska ukážeme, jak nádherně nám mechová koule může během adventu nejen zezelenat, ale i kvést!

Jak si vypěstovat vánoční hvězdu v kokedamě 

Co na to potřebujeme:

  • vánoční hvězdu (nebo jinou vhodnou rostlinku),
  • japonský černý jíl keto (1,5 hrníčku o objemu 250 ml)
  • akadamu (3/4 hrníčku o objemu 250 ml),
  • perlit (1/2 hrníčku o objemu 250 ml),
  • zeminu podle vybrané pokojovky (3/4 hrníčku o objemu 250 ml),
  • vodu,
  • mech cca 20 × 20 cm,
  • nylonový nebo povoskovaný provázek (provázky z přírodních vláken se časem rozloží),
  • malý háček na zavěšení nebo misku na položení.

A jak postupujeme:

  1. Nejprve začneme výrobou speciálního substrátu pro kokedamy. Smícháme japonský jíl s akadamou, zeminou a perlitem. Všechny složky mají v substrátu svůj účel. Černý jíl keto je hlavní surovinou pro tradiční výrobu japonských kokedam. Akadama plní svou roli zadržováním vody v zemině a vážou se na ni živiny. Perlit naopak půdu provzdušňuje. Vše jednoduše smícháme a přidáme vodu tak, aby vzniklo lepivé „těsto“. Pokud se substrát stále příliš drolí, přilijeme více vody.
  2. Rostlinku vyjmeme z původního květináče, kořeny jemně očistíme od staré zeminy. Pokojovku necháme před přesazením do kokedamy lehce proschnout. Bude se pak lépe odstraňovat původní zemina.

    Rozbalit

    Sbalit

  3. Z připraveného substrátu vytvoříme kouli, která by měla být velká asi jako původní kořenový bal. Poté kouli rozpůlíme na dvě poloviny a ze vzniklých půlek vytvoříme mističky tak, aby se do nich vešel kořenový systém rostliny.
  4. Poté vezmeme rostlinu a kořeny uzavřeme mezi dvě poloviny substrátu a opatrně stlačujeme, abychom opět uplácali kouli. Pokud se substrát rozpadá a nedrží tvar, zeminu si lehce navlhčíme.
  5. Pevnou kouli obalíme mechem. Ten si před upevněním na kokedamu namočíme do vody nebo postříkáme rozprašovačem – lépe se nám s ním pak manipuluje. Následně si z něj vytvoříme „kobereček“ a postupně s ním obalujeme kouli. Pro přichycení použijeme provázek, pomocí něj také zpevníme celou kokedamu a dotvarujeme ji do požadovaného tvaru.
  6. A máme hotovo! Teď už jen záleží, zdali si kokedamu umístíme jen tak na misku, nebo pověsíme volně do prostoru. V případě, že volíme levitaci nad zemí, připevníme ji na lanko a libovolně zavěsíme.

    Rozbalit

    Sbalit

Jak se o kokedamu starat?

Není nic jednoduššího než jednou za týden ponořit mechovou kouli do misky s odstátou vodou a nechat tak substrát pořádně navlhčit. Po 5 až 10 minutách je zalito! Před umístěním kokedamy na obvyklé místo ji nechte chvilku okapat na misce nebo ve dřezu.

Jak vybírat a pečovat o vánoční hvězdu?

Zajištění úspěšného pěstování začíná už v obchodě. Nikdy nekupujte rostlinu, která byla vystavena chladu nebo průvanu. Prodejci často rostliny vystavují před obchod nebo jsou hned na očích u posuvných dveří v supermarketu, kde se často mění teplota. Taková hvězda vám s největší pravděpodobností po pár dnech doma shodí listy.

Taky zkontrolujte zeminu, zda není přesušená nebo naopak přemokřená. Kupujte rostliny, které nejsou vykvetlé a mají pouze poupata (barevné listy nejsou květy). Jako poslední zkontrolujte, zda nemá rostlina škůdce a je bez plísně. Také se vyhněte rostlinám, které jsou přestříkány různými třpytivými spreji nebo lesky.

Při přesunu rostliny domů je dobré ji obalit papírem, aby neprochladla. Pokud vidíte, že je substrát nevhodný a zadržuje vodu jako houba, tak rostlinu přesaďte do dobře propustného substrátu na pokojové rostliny. Doma ji umístěte na místo s dostatkem rozptýleného světla, kde na rostlinu nepůjde průvan ani suchý vzduch ze sálajícího topení. Teplota je ideální mezi 15–22 °C. Zalévejte odstátou vodou pokojové teploty ve chvíli, kdy je substrát na povrchu viditelně suchý. Pokud si nebudete jistí zálivkou, je lepší nechat rostlinu před zalitím více proschnout než ji přemokřit.

Jak zajistit, aby se nám vánoční hvězda krásně vybarvila i další sezónu?

V dubnu rostlinu sestřihněte na zhruba 10 cm, dejte ji na světlé místo, kde bude mít teplotu kolem 13–15 °C a podle potřeby omezte zálivku. Rostlina po zastřihnutí uvolňuje bílý latex, který může podráždit pokožku, tak si zasažená místa opláchněte vodou. Od jara do podzimu může být venku, kde po adaptaci zvládne i přímé slunce. Nezapomínejte ji zalévat, aby vám do Vánoc neuschla. Přirozeně rostlina shodí všechny barevné listy a porostou jí pouze zelené.

Zhruba měsíc před Vánoci začíná nejdůležitější krok, kterým si zajistíte barevné listy. Vánoční hvězda je rostlina krátkého dne a potřebuje maximálně 10–12 hodin světla a zbytek dne úplnou tmu. Jelikož doma večer svítíme umělým světlem, je potřeba rostlinu zakrývat (např. krabicí) nebo ji mít v pokoji, kde nikdy večer nesvítíte, ani se tam nedostává světlo z pouličního osvětlení. Pokud jste byli úspěšní, bude vám vánoční hvězda zdobit krásnými barevnými listy i další Vánoce.

jak vyrobit kokedamu

Tip na další kokedamy

Chcete si vytvořit i jinou kokedamu než tu z vánoční hvězdy? Pamatujte, že nejvhodnější pokojovky jsou ty, které nevyžadují přímé slunce, protože mech preferuje stinné prostředí. Doporučujeme především vlhkomilné rostliny, kterým vyhovuje jílovitý typ substrátu. Kokedamoví začátečníci ocení nenáročné pokojovky, jako jsou šplhavnice, maranty, filodendrony nebo kapradiny.

Okouzlující pro každou příležitost

Okouzlující pro každou příležitost

Oblečte se do sváteční nálady a vyberte si z módních kousků, které vás venku i doma zahřejí a zároveň okouzlí ostatní.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články