Právě čtete

Velký souboj vajíčkových pomazánek podle nejlepších kuchařů

29182  
Sdílet: 

Velký souboj vajíčkových pomazánek podle nejlepších kuchařů

Skoro každá rodina si časem vyladí aspoň dva recepty: na vánoční bramborový salát a na velikonoční vajíčkovou pomazánku. Oslovili jsme hned několik vyhlášených kuchařů, kteří se s námi podělili o recepty dotažené prakticky k dokonalosti. Inspirujte se a dejte nám vědět, jestli některý z nich překoná i vaši rodinnou „vajíčkovku“. :-)

26. 3. 2018 4 min. čtení Redakce
Velký souboj vajíčkových pomazánek podle nejlepších kuchařů

Chuť dětství podle Dity P.

Oblíbená česká kuchařka a autorka Deníku Dity P. má vajíčkovou pomazánku spojenou hlavně se vzpomínkami na nedělní ráno, když byla ještě malá. Oproti receptu své maminky ji ale vylepšila o pomazánkové máslo. Takhle je prý teprve dokonalá.

Ingredience na 4 porce:

  • 6 vajec natvrdo
  • 1 pomazánkové máslo
  • 2 lžíce majonézy
  • pažitka
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup:

Nejprve oddělte uvařené bílky a žloutky. Žloutky dejte do misky a přidejte k nim pomazánkové máslo, 2 lžíce majonézy, osolte a opepřete. Smíchejte dohromady do hladkého krému. Následně přidejte nahrubo nakrájené bílky a nasekanou pažitku a zlehka promíchejte. Podávejte s čerstvým chlebem a ředkvičkami.

 

Jarní vajíčková pomazánka podle redakce časopisu Apetit

Přestože je tenhle recept inspirován jarem, chutnat vám bude celoročně. Úspěch tkví v jedné speciální ingredienci…

Ingredience na 4 porce:

  • 100 g pomazánkového másla
  • 50 g lučiny
  • 4 vejce natvrdo, najemno nasekaná
  • 50g konzerva sardelových oček s kapary, obsah okapaný a najemno nasekaný
  • 1 svazek pažitky, najemno nasekané
  • 1 lžička hořčice
  • sůl a pepř

Postup:

Pomazánkové máslo utřete s lučinou. Smíchejte s vejci, očky, pažitkou, hořčicí. Osolte a opepřete.

Další osvědčené recepty najdete na Apetit Online.

Velikonoční pomazánka podle Kateřiny Winterové

Tradiční pomazánka nebo salát (záleží, jak nadrobno ingredience nasekáte) od Katky z Herbáře se hodí k snídani, svačině, večeři nebo i jako malý předkrm. A pravděpodobně nikdy nezůstanete u jednoho chlebíčku.

Ingredience na 6 porcí:

  • 8 vařených vajec
  • 1 polévková lžíce dijonské hořčice
  • 1/2 hrnku majonézy
  • 1 mladá cibulka s natí
  • 2 polévková lžíce kaparů
  • 1 avokádo
  • 1/2 hrnku bylinek (kopr, petrželka, koriandr, pažitka…)
  • 1 citron
  • mikrozelenina na ozdobu (řeřicha, slunečnice, ředkvička…)
  • sůl a pepř

Postup:

Vajíčka oloupeme, žloutky dáme do mísy, bílky nakrájíme nahrubo a dáme je stranou. Ke žloutkům přidáme hořčici a majonézu. Dobře promícháme. Cibulku nakrájíme i se zelenou natí, přidáme pokrájené kapary a bílky. Lehce promícháme. Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na kostky. Spolu s bylinkami vložíme do mísy, ochutíme solí, pepřem a zastříkneme šťávou z citronu. Lehce promícháme a případně dochutíme. Podáváme s pečivem a mikrozeleninou.

Vajíčková pomazánka ze Sisters podle Hany Michopulu

Hana Michopulu, autorka farmářských kuchařek a majitelka bistra Sisters, pro nás připravila pomazánku přesně tak, jak ji dostanete na chlebíčku v jejím vyhlášeném bistru. Právě vajíčkový chlebíček tam totiž patří k těm nejoblíbenějším. Jeho tajemství tkví v kvalitní, nejlépe domácí majonéze a jednoduchosti.

Ingredience na 6 porcí:

  • 10 vajec uvařených natvrdo
  • 60 g másla
  • 7 g hořčice
  • 160 g kvalitní majonézy
  • 6 g soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 1malá cibule
  • 20 g pažitky

Postup:

Bílky oddělíme od žloutků. Změklé máslo rozmícháme dohladka se žloutky. Poté přidáme hořčici, majonézu, sůl, pepř, nadrobno nakrájenou cibuli a opět promícháme. Teprve pak přidáme bílky nastrouhané na hrubém struhadle. Úplně nakonec vmícháme nakrájenou pažitku (nikdy ne nasekanou, přijde o svou chuť). Mažeme na chlebíček a zdobíme naklíčenou řeřichou.

Vajíčkovka s avokádem podle Gábi z Receptů dětem

Gábi z www.receptydetem.cz do své pomazánky navíc přidává avokádo. Výsledná barva je tak trochu atypická, ale chuť vás příjemně překvapí. Zkuste ji s opečeným toustem.

Ingredience na 6 porcí:

  • 5 vajec
  • 2 zralá avokáda
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička sezamového oleje

Postup:

Vejce uvaříme natvrdo. Avokáda rozkrojíme, vyjmeme pecku a vydlabeme vnitřek. Avokádo i vejce rozmačkáme vidličkou, lehce osolíme, přidáme cibuli nakrájenou najemno, majonézu a sezamový olej. Vše důkladně promícháme a necháme 30 minut odležet v lednici.

Líbí se vám tenhle recept? Zkuste další z Gábininy nové kuchařky. Oceníte je nejen vy, ale i vaše ratolesti.

Něco staronového podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Poslední recept už má skoro dvě stě let. Sice nejde o klasickou pomazánku, ale rozhodně vám může být výbornou inspirací, jak zpracovat vejce natvrdo. Postup si užijte v původní podobě, jak ho napsala nejslavnější česká kuchařka.

Ingredience na 4 porce:

  • 8 vajec natvrdo
  • 50 g másla (v receptu zmíněno jako 3 loty)
  • 4 syrové žloutky
  • 1 kávová lžička hladké mouky
  • 200 g zakysané smetany
  • dvě lžíce vinného octa
  • sůl a pepř

Postup:

Uvař 8 vajec na tvrdo, ze třech vyndej žloutky, bílky a ostatních 5 vajec rozkrájej na kostky; pak utři asi 3 loty nového másla, vraz do něho 4 syrové žloutky, osol to, dej k tomu asi kávovou lžičku mouky, asi malý žejdlik hezky husté kyselé smetany, v nížto jsi byla rozmíchala dvě lžíce dobrého vinního octa, dobře vše promíchej a posléz do toho zvolna zamíchej ty na kostky rozkrájené vejce; nyní vymaž kuthánek nebo mísu novým máslem, vlej to do ní, ty 3 žloutky drobnince rozkrájej a prosej je skrze cedník nebo řídké drátěné sejtko na vejce, pokrop to máslem a nech to v troubě upect. Kdo je milovník pepře, může ním vejce trochu posypat; nebo se také může pepř zvlášť na stůl dát, aby si každý dle libosti posloužil.

Určitě pomazánky doma vyzkoušejte a dejte nám vědět, která vám chutnala nejvíc.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články