Chuť dětství podle Dity P.
Oblíbená česká kuchařka a autorka Deníku Dity P. má vajíčkovou pomazánku spojenou hlavně se vzpomínkami na nedělní ráno, když byla ještě malá. Oproti receptu své maminky ji ale vylepšila o pomazánkové máslo. Takhle je prý teprve dokonalá.
Ingredience na 4 porce:
- 6 vajec natvrdo
- 1 pomazánkové máslo
- 2 lžíce majonézy
- pažitka
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup:
Nejprve oddělte uvařené bílky a žloutky. Žloutky dejte do misky a přidejte k nim pomazánkové máslo, 2 lžíce majonézy, osolte a opepřete. Smíchejte dohromady do hladkého krému. Následně přidejte nahrubo nakrájené bílky a nasekanou pažitku a zlehka promíchejte. Podávejte s čerstvým chlebem a ředkvičkami.
Jarní vajíčková pomazánka podle redakce časopisu Apetit
Přestože je tenhle recept inspirován jarem, chutnat vám bude celoročně. Úspěch tkví v jedné speciální ingredienci…
Ingredience na 4 porce:
- 100 g pomazánkového másla
- 50 g lučiny
- 4 vejce natvrdo, najemno nasekaná
- 50g konzerva sardelových oček s kapary, obsah okapaný a najemno nasekaný
- 1 svazek pažitky, najemno nasekané
- 1 lžička hořčice
- sůl a pepř
Postup:
Pomazánkové máslo utřete s lučinou. Smíchejte s vejci, očky, pažitkou, hořčicí. Osolte a opepřete.
Další osvědčené recepty najdete na Apetit Online.
Velikonoční pomazánka podle Kateřiny Winterové
Tradiční pomazánka nebo salát (záleží, jak nadrobno ingredience nasekáte) od Katky z Herbáře se hodí k snídani, svačině, večeři nebo i jako malý předkrm. A pravděpodobně nikdy nezůstanete u jednoho chlebíčku.
Ingredience na 6 porcí:
- 8 vařených vajec
- 1 polévková lžíce dijonské hořčice
- 1/2 hrnku majonézy
- 1 mladá cibulka s natí
- 2 polévková lžíce kaparů
- 1 avokádo
- 1/2 hrnku bylinek (kopr, petrželka, koriandr, pažitka…)
- 1 citron
- mikrozelenina na ozdobu (řeřicha, slunečnice, ředkvička…)
- sůl a pepř
Postup:
Vajíčka oloupeme, žloutky dáme do mísy, bílky nakrájíme nahrubo a dáme je stranou. Ke žloutkům přidáme hořčici a majonézu. Dobře promícháme. Cibulku nakrájíme i se zelenou natí, přidáme pokrájené kapary a bílky. Lehce promícháme. Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na kostky. Spolu s bylinkami vložíme do mísy, ochutíme solí, pepřem a zastříkneme šťávou z citronu. Lehce promícháme a případně dochutíme. Podáváme s pečivem a mikrozeleninou.
Vajíčková pomazánka ze Sisters podle Hany Michopulu
Hana Michopulu, autorka farmářských kuchařek a majitelka bistra Sisters, pro nás připravila pomazánku přesně tak, jak ji dostanete na chlebíčku v jejím vyhlášeném bistru. Právě vajíčkový chlebíček tam totiž patří k těm nejoblíbenějším. Jeho tajemství tkví v kvalitní, nejlépe domácí majonéze a jednoduchosti.
Ingredience na 6 porcí:
- 10 vajec uvařených natvrdo
- 60 g másla
- 7 g hořčice
- 160 g kvalitní majonézy
- 6 g soli
- čerstvě mletý pepř
- 1malá cibule
- 20 g pažitky
Postup:
Bílky oddělíme od žloutků. Změklé máslo rozmícháme dohladka se žloutky. Poté přidáme hořčici, majonézu, sůl, pepř, nadrobno nakrájenou cibuli a opět promícháme. Teprve pak přidáme bílky nastrouhané na hrubém struhadle. Úplně nakonec vmícháme nakrájenou pažitku (nikdy ne nasekanou, přijde o svou chuť). Mažeme na chlebíček a zdobíme naklíčenou řeřichou.
Vajíčkovka s avokádem podle Gábi z Receptů dětem
Gábi z www.receptydetem.cz do své pomazánky navíc přidává avokádo. Výsledná barva je tak trochu atypická, ale chuť vás příjemně překvapí. Zkuste ji s opečeným toustem.
Ingredience na 6 porcí:
- 5 vajec
- 2 zralá avokáda
- 1 menší cibule
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžička sezamového oleje
Postup:
Vejce uvaříme natvrdo. Avokáda rozkrojíme, vyjmeme pecku a vydlabeme vnitřek. Avokádo i vejce rozmačkáme vidličkou, lehce osolíme, přidáme cibuli nakrájenou najemno, majonézu a sezamový olej. Vše důkladně promícháme a necháme 30 minut odležet v lednici.
Líbí se vám tenhle recept? Zkuste další z Gábininy nové kuchařky. Oceníte je nejen vy, ale i vaše ratolesti.
Něco staronového podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Poslední recept už má skoro dvě stě let. Sice nejde o klasickou pomazánku, ale rozhodně vám může být výbornou inspirací, jak zpracovat vejce natvrdo. Postup si užijte v původní podobě, jak ho napsala nejslavnější česká kuchařka.
Ingredience na 4 porce:
- 8 vajec natvrdo
- 50 g másla (v receptu zmíněno jako 3 loty)
- 4 syrové žloutky
- 1 kávová lžička hladké mouky
- 200 g zakysané smetany
- dvě lžíce vinného octa
- sůl a pepř
Postup:
Uvař 8 vajec na tvrdo, ze třech vyndej žloutky, bílky a ostatních 5 vajec rozkrájej na kostky; pak utři asi 3 loty nového másla, vraz do něho 4 syrové žloutky, osol to, dej k tomu asi kávovou lžičku mouky, asi malý žejdlik hezky husté kyselé smetany, v nížto jsi byla rozmíchala dvě lžíce dobrého vinního octa, dobře vše promíchej a posléz do toho zvolna zamíchej ty na kostky rozkrájené vejce; nyní vymaž kuthánek nebo mísu novým máslem, vlej to do ní, ty 3 žloutky drobnince rozkrájej a prosej je skrze cedník nebo řídké drátěné sejtko na vejce, pokrop to máslem a nech to v troubě upect. Kdo je milovník pepře, může ním vejce trochu posypat; nebo se také může pepř zvlášť na stůl dát, aby si každý dle libosti posloužil.
Určitě pomazánky doma vyzkoušejte a dejte nám vědět, která vám chutnala nejvíc.