Právě čtete

Miluji knihy, ale zároveň ctím ekologii a udržitelnost. Jak to skloubit?

7194  
Sdílet: 

Miluji knihy, ale zároveň ctím ekologii a udržitelnost. Jak to skloubit?

Zrovna nedávno jsem si musela domů přikoupit další knihovnu. Asi jediné místo, kde nemám knihy, je lednice – a to nepíšu s moc velkou nadsázkou. Jenže jak čtenářskou vášeň zkombinovat s ekologickým přístupem a lásku ke knihám přehodit na poněkud udržitelnější kolej? Začala jsem pátrat a zformulovala jsem si pár pravidel.

24. 3. 2022 4 min. čtení Jana Bohutínská
Miluji knihy, ale zároveň ctím ekologii a udržitelnost. Jak to skloubit?

Hrdě se přiznávám. Patřím mezi knihomoly! Nevedu si sice statistiky, kolik knih za rok přečtu, ale lásku ke knihám a čtení mám v genech. A teď myslím knihy tištěné, na které se dá sáhnout, listovat v nich a cítit stránky mezi prsty, pohladit jim hřbet, čichnout si k nim. Ráda z nich otírám i prach, když už mám na nočním stolku z knih vyskládaný vysoký komínek.

O udržitelnosti mého čtení začínám přemýšlet už při nákupu. I tady podle mě platí „dvakrát měř a jednou řež“. Dřív jsem knihy nakupovala úplně bezhlavě, dnes se snažím kupovat jen ty knihy, které chci opravdu vlastnit. A když chci číst udržitelněji, myslím nejen na samotné knížky, ale také na jejich nakladatele. Čím blíž u zdroje, tedy nejlépe přímo u nakladatelů, knížky nakoupím, pokud to jde, tím férovější peníze za ni dostanou.

Přírodu samozřejmě nejméně zatíží, když se člověk přeorientuje na e-knihy nebo na jejich audio verzi, ale jak jsem psala v úvodu, podle mě na tištěnou knížku zkrátka nic nemá.

Jaké formě knih dáváte přednost vy?

Hlasovat

Báječnou alternativou je veřejná knihovna

Je spousta knih, které si chci jen přečíst nebo prolistovat. Pro ty si chodím do knihovny.

V Národní knihovně v pražském Klementinu je čtenářským bonusem i barokní studovna, kde si nejen čtu, ale také se kochám. A knihovní perly nejsou jen v hlavním městě. Co si jen rychle vybavuji, krásná knihovna je například v Hradci Králové, kde vznikla jako revitalizace přádelny postavené v roce 1908. Zajímavou vědeckou knihovnu má Liberec, kde vyrostla na místě bývalé synagogy. Knihovní síť je v Česku hustá a můžeme na ni být pyšní.

Sousedské sdílení

Také není nikde psáno, že už jednou koupená kniha nemůže být putovní.

Znám dům, kde funguje sousedské půjčování knih a sama si hojně půjčuji knihy se svými přáteli. To má další výhodu – ušetřím, protože si nemusím každou knihu, která mě nadchne, hned kupovat, když už ji někdo v okolí má.

Jak naložit s knihami, které už opravdu nechcete?

I přesto, že se snažím nad počtem knih přemýšlet, nakupuji jich hodně. A ani ta nejzázračnější knihovna se nedá nafukovat donekonečna.

Občas se musím s těžkým srdcem s nějakým výtiskem rozloučit. Naštěstí přibývá možností, jak s vytříděnými knihami důstojně naložit. Tady jsou 3 základní tipy:

1. KnihoBudka a jiná veřejná knihovnička čili bibliobudka

KnihoBudka je neziskový projekt, který nabízí možnost, jak knihu poslat dál. Stačí ji odložit na místo k tomu určené, odkud si ji může zdarma odnést někdo další. Veřejných knihovniček (třeba i na nádražích, zastávkách autobusu a podobně) je na webu KnihoBudky dlouhý seznam – najdete je tam rozmístěné na mapě a zdaleka nejsou jen ve velkých městech. Navíc, pokud u vás není, můžete se do jejího vybudování pustit!

2. Antikvariáty, Knihobot a Reknihy

Vedle tradičních „kamenných“ antikvariátů, případně dobročinných obchodů nebo třeba prodeje online na Aukru, můžete knihu nabídnout k prodeji i s pomocí nových projektů Knihobot a Reknihy. Jsou to online tržiště, kde je možné dát přečtené knihy dál do oběhu a dostat za ně i nějakou tu kačku. Sama tu tedy zatím spíš nakupuji, než abych knihy posílala dál… Ale i při nákupu mám dobrý pocit, že kniha dostala další šanci. U Knihobota to například funguje tak, že knihu donesete na pobočku nebo zdarma zašlete pomocí Zásilkovny. Pak už za vás knihu vyfotí, vystaví k prodeji, a když si ji koupí nový čtenář, dostanete částku poníženou o provizi z prodeje. To je podle mě skvělá služba, protože vám ušetří čas právě s focením a vystavováním knih na internetu, a hlavně nemusíte řešit komunikaci se zájemci a následné rozesílání knih na různé adresy.

3. Tam, kde kniha udělá radost

Pokud vím o někom, komu knížka z mé knihovny udělá radost, pěkně mu ji zabalím pod stromeček, k svátku nebo třeba jen tak. Pohádky můžou potěšit děti v rodinách, kde dost peněz na knížky nemají, nebo někde ve školce či dětském domově. A když už fakt nevíte, zkuste třeba platformy jako Nevyhazujto.cz nebo facebookové skupiny jako je třeba Výměna knih.

A poslední možnost? Tříděný odpad

Před dvanácti lety se v Googlu pokusili spočítat, kolik je na světě knih. Dospěli tehdy k téměř 130 milionům.

co s knihami, které už nechci

Jen v oblasti beletrie a jenom v Česku vyjde ročně pět až šest tisíc knižních titulů. Je potřeba překousnout fakt, že jsou knihy, které už nikdo nechce. Jsou odsouzené leda tak k pomalé zkáze a plesnivění a to si nezaslouží. Pro ty platí podle Ekologického institutu Veronica pravidla pro třídění odpadu. Knihy patří buď do výkupny papíru, nebo do modré popelnice poté, co z nich odstraníte plastové a laminátové části i tvrdou vazbu. A jak jsem se kdysi poučila v knížce japonské expertky na úklid Marie Kondo, než se s knihou rozloučím, pěkně jí poděkuji za to, jak dobře mi sloužila.

5 praktických tipů, jak doma pečovat o knihy, aby nestárly:

  1. Chraňte je před vlhkem, aby neplesnivěly.
  2. Místo, kde bude na knihy prát slunce, není úplně ideální, chtějí spíš stín.
  3. Pokud se na knihy práší, zbavte je prachu pomocí vysavače.
  4. Při čtení pozor na vazbu. Pokud ji nechcete poničit, nepokládejte rozečtenou knihu hřbetem nahoru.
  5. O knihy se starejte i proto, že ty staré, zanedbané a špinavé rádi zabydlují například roztoči.

A na závěr tady mám jeden tip pro kutily. Jednou jsem si na internetu hledala různé nápady a vychytávky, co s nepotřebnými knihami. Vypadá to bláznivě, ale jsou kutilové, co si z knih klidně vyskládají stolek, podstavec pod květináč, křesílko i poličku. Našla jsem také manželskou postel z knih nebo pěkný lustr. Pokud se do toho chcete pustit, spoustu inspirace najdete například na Pinterestu.

Udržitelnost v Tchibo

Udržitelnost v Tchibo

Neseme odpovědnost za svět, v němž žijeme nejen dnes, ale chceme v něm žít i zítra. Mrkněte se na naše kroky směřující k udržitelnosti.

Více informací
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články