Abyste ušetřili čas
- Pokud jste zapomněli včas vyndat vajíčka z lednice, dejte je na čtvrt hodinky do teplé vody. Pozor, nesmí být horká.
- Sníh z bílků vyšleháte rychleji, když do nich přidáte špetku soli.
- Banány mohou dozrát lusknutím prstu! Dejte je na 30 minut péct do trouby na 160 °C.
- Když želatina nechce ztuhnout, přisypte do ní trochu vanilkového pudingu v prášku.
- Kynuté těsto, které nevyběhlo, nemusíte chystat znovu. Můžete ho zachránit, když do něj důkladně zapracujete kypřicí prášek a dáte ihned péct.
Chytré kuchyňské tipy
- Zbylé žloutky dejte do skleničky spolu s rostlinným olejem a zamrazte. Po rozmrazení je z oleje zase snadno vyndáte a můžete použít.
- Aby se těsto nepřipalovalo zespodu, položte pekáč na plech namísto roštu.
- Pokud se vám těsto nahoře už připaluje, ale uvnitř je nedopečené, ztlumte teplotu, přikryjte formu alobalem a pokračujte v pečení.
- Kousek skořápky nejlépe vyndáte mokrým prstem.
- Komu chybí váha a odměrka, může odměřovat v hrnečku.
Orientační hrnečkový převodník
Hrnečky Tchibo (350 ml) vám pomohou odvážit:
Mouka | ~ 200 g |
Cukr moučka | ~ 250 g |
Cukr krystal | ~ 300 g |
Dětská krupička | ~ 240 g |
Ovesné vločky | ~ 140 g |
Mák s cukrem | ~ 135 g |
Mletý kokos | ~ 90 g |
Strouhanka | ~ 190 g |
Pro perfektní moučníky
- V receptu, ve kterém používáte jak vejce (nebo samotné žloutky), tak cukr, je lepší je nejprve společně vyšlehat do hebké pěny a pak teprve přidat do těsta. Výsledek bude nadýchanější.
- Aby vám korpus nenavlhnul od tvarohového krému, potřete ještě horký korpus rozšlehaným bílkem a teprve poté pracujte s krémem.
- V kynutém těstě zkuste část másla nahradit sádlem. Moučník bude křehčí.
- Hotový dortový korpus zůstane správně vlhký, když na něj doprostřed položíte jeden plátek toustového chleba.
- Když vám vyjdou tvrdé sušenky, přendejte je na mřížku a dejte na 30 sekund do mikrovlnky. Oroste je pak teplou vodou (třeba rozprašovačem) a nechte je vychladnout na pečicím papíře.