Právě čtete

15 triků, jak si usnadnit velikonoční i jiné pečení

14988  
Sdílet: 

15 triků, jak si usnadnit velikonoční i jiné pečení

Pečení k Velikonocům patří stejně jako malovaná vajíčka. Aby se vám mazanec, beránek nebo velikonoční jidáše povedli na jedničku a ušetřili jste si nějakou tu práci, vyzkoušejte naše osvědčené pečicí triky.

17. 3. 2018 2 min. čtení Andrea Krenková
15 triků, jak si usnadnit velikonoční i jiné pečení

Abyste ušetřili čas

  1. Pokud jste zapomněli včas vyndat vajíčka z lednice, dejte je na čtvrt hodinky do teplé vody. Pozor, nesmí být horká.
  2. Sníh z bílků vyšleháte rychleji, když do nich přidáte špetku soli.
  3. Banány mohou dozrát lusknutím prstu! Dejte je na 30 minut péct do trouby na 160 °C.
  4. Když želatina nechce ztuhnout, přisypte do ní trochu vanilkového pudingu v prášku.
  5. Kynuté těsto, které nevyběhlo, nemusíte chystat znovu. Můžete ho zachránit, když do něj důkladně zapracujete kypřicí prášek a dáte ihned péct.

Chytré kuchyňské tipy

  1. Zbylé žloutky dejte do skleničky spolu s rostlinným olejem a zamrazte. Po rozmrazení je z oleje zase snadno vyndáte a můžete použít.
  2. Aby se těsto nepřipalovalo zespodu, položte pekáč na plech namísto roštu.
  3. Pokud se vám těsto nahoře už připaluje, ale uvnitř je nedopečené, ztlumte teplotu, přikryjte formu alobalem a pokračujte v pečení.
  4. Kousek skořápky nejlépe vyndáte mokrým prstem.
  5. Komu chybí váha a odměrka, může odměřovat v hrnečku.

Orientační hrnečkový převodník

Hrnečky Tchibo (350 ml) vám pomohou odvážit:

Mouka ~ 200 g
Cukr moučka ~ 250 g
Cukr krystal ~ 300 g
Dětská krupička ~ 240 g
Ovesné vločky ~ 140 g
Mák s cukrem ~ 135 g
Mletý kokos ~ 90 g
Strouhanka ~ 190 g

Pro perfektní moučníky

  1. V receptu, ve kterém používáte jak vejce (nebo samotné žloutky), tak cukr, je lepší je nejprve společně vyšlehat do hebké pěny a pak teprve přidat do těsta. Výsledek bude nadýchanější.
  2. Aby vám korpus nenavlhnul od tvarohového krému, potřete ještě horký korpus rozšlehaným bílkem a teprve poté pracujte s krémem.
  3. V kynutém těstě zkuste část másla nahradit sádlem. Moučník bude křehčí.
  4. Hotový dortový korpus zůstane správně vlhký, když na něj doprostřed položíte jeden plátek toustového chleba.
  5. Když vám vyjdou tvrdé sušenky, přendejte je na mřížku a dejte na 30 sekund do mikrovlnky. Oroste je pak teplou vodou (třeba rozprašovačem) a nechte je vychladnout na pečicím papíře.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články