Právě čtete

Skořicové latte s rozmarýnem: Sametově kořeněná káva, která vás zahřeje až do morku kostí

673  
Sdílet: 

Skořicové latte s rozmarýnem: Sametově kořeněná káva, která vás zahřeje až do morku kostí

V truhlíku na parapetu mi trochu zdivočel rozmarýn, což vyžadovalo radikální střih. Ale nejdřív jsem musela vymyslet, co budu dělat s ustřihnutými větvičkami. I ponořila jsem se do inspirativního světa internetu a natrefila na originální zimní nápoj, který na mě dýchl sváteční atmosférou. A to nejen díky netradičnímu spojení chutí, ale i rafinovanému zdobení se sněhovým efektem.

4. 11. 2024 4 min. čtení Veronika Bednářová
Skořicové latte s rozmarýnem: Sametově kořeněná káva, která vás zahřeje až do morku kostí

Kombinace skořice a rozmarýnu proti neduhům

Kromě výrazné chuti se rozmarýnu a skořici připisují i jisté blahodárné účinky. Někteří lidé si z tohoto dua připravují čaj, který má povzbuzovat paměť. A jaké benefity mají samostatně?

  • Rozmarýn pomáhá při onemocnění dýchacích cest, podporuje trávení a zklidňuje mysl.
  • Skořice zase dokáže zkrotit hladinu cukru v krvi, také podporuje trávení (především tuků) a říká se, že působí jako afrodiziakum.

Jak na bylinkovo-kořeněné latte

Přípravu latte už máte určitě v malíčku, ale jen pro připomenutí – tvoří ho espresso a cca 250 ml jemně našlehaného mléka. Ovšem základním kamenem tohoto receptu je skořicovo-rozmarýnový sirup, který obstará dokonalé prolnutí chutí. Jeho příprava vám nezabere více než 20 minut.

Recept na skořicovo-rozmarýnový sirup

Co budete potřebovat:

  • 6 větviček čerstvého rozmarýnu
  • 1 celá skořice
  • ½ šálku cukru
  • ½ šálku vody

Postup:

  1. Do menšího hrnce dejte rozmarýn, skořici, cukr a vodu a nechejte vařit na středním plameni.
  2. Směs pravidelně míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. 
  3. Jakmile směs začne lehce bublat, přikryjte hrnec pokličkou, sundejte ho z plotýnky a nechejte louhovat (3 minuty pro jemnější chuť, 10 minut pro intenzivnější). 
  4. Hotový sirup nalijte přes cedník do skleněné lahve a uchovávejte ho v lednici maximálně po dobu dvou týdnů.

Rozmarýn v cukrové krustě na ozdobu

Povařený rozmarýn může ještě posloužit – jako voňavá ozdoba nápoje. Stačí, když ho po přecezení obalíte v cukru a necháte hodinu schnout na pečicím papíru. Cukr na větvičce zatvrdne a vytvoří efekt sněhového poprašku.

A už jen doladit latte

Až budete mít sirup hotový, připravte si do většího šálku espresso, přidejte sirup podle chuti a směs zalijte našlehaným mlékem. Zdobení je pak na vaší kreativitě. Já se před návštěvou vytáhla rozmarýnem v cukrové krustě a pěnou s lehkým popraškem skořice.

Ať už jako překapávaná káva, caffè crema nebo espresso – nová káva Aromatico je vhodná pro všechny vaše oblíbené kávové nápoje. Jak napovídá její název, je především aromatická a lahodná.

Lahodná vůně Vánoc

Lahodná vůně Vánoc

Vše pro pečení vánočního cukroví

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články