Právě čtete

Sejkorky z Moravské boudy

75697  
Sdílet: 

Sejkorky z Moravské boudy

Chaloupka je pěkná, útulná, nekuřácká (to se teda nelíbí některým hercům :)) a mají tu zmiňované sejkory. Ale na sladko! A to je ten malér. Jsou totiž tak dobrý, že si chcete přidat, i když víte, že tolik kalorií cestou zpátky nevychodíte.

17. 2. 2017 2 min. čtení Kateřina Winterová
Sejkorky z Moravské boudy

Hory jsou úžasný! Když svítí slunce do hromad sněhu a sjíždíte svou oblíbenou sjezdovku, kde vám nekříží cestu školní „lyžák“ nebo nájezd sobotních lyžařů-umělců z Polska. Anebo když si vyrazíte po hřebenu na běžkách (no, tak je to už dávno, ale chystám se…). Nebo se jdete projít s partou herců a jejich dětí na túru. Spíš túrku. Některé děti (moje) se vzpírají a jediné, co je udržuje v pochodu, je pomyšlení na teplou útulnou chaloupku s řízkem a svíčkovou na jídelním lístku.

Je to prosté. K horám neodmyslitelně patří i specifická krajová kuchyně. Nemyslím zrovna smažák za 200 Kč či párek v rohlíku. Ale ty klasické recepty, které si každá chalupa, ale i region, ladí podle svého. My dospělí se vždycky těšili na sejkory z Moravský. Jezdívali jsme hromadně do Špindlu a vyráželi na pochod od Erlebašky až tam, kde od roku 1867 stojí chalupa s původním názvem Daftebaude a kde v nadmořské výšce 1225 m můžete skvěle pobejt. A tam se dětem i nám líbí.

mor bouda

A pak ten název. Sejkory jsou původně slané bramborové placky pečené na sucho na kamnech a maštěné máslem nebo sádlem. A ty se v obměnách objevují v různých krajích a mají i odlišné názvy. Počítám, že se v debatě pod receptem objeví spousta pamětníků na tohle prababičkovské jídlo a dočteme se, i jak se kde sejkory jmenovaly a připravovaly. Tak jsem těm z Moravské boudy dala jméno sejkorky, aby bylo jasno. Díky za recept i za azyl, starodávná chalupo v Krkonoších. Tyhle sejkorky vám budou lítat samy do pusy!

mor bouda-4
Posílám pohled z Moravské boudy!

Suroviny

300 g uvařených, najemno nastrouhaných brambor
2 polévkové lžíce hladké mouky
2 vejce
1 polévková lžíce moučkového cukru
několik lžic mléka, dle potřeby
špetka soli
1-2 polévkové lžíce přepuštěného másla
zakysaná smetana
med
mandle na plátky nebo sekané

Postup

Z brambor, mouky, soli, vajec a cukru vypracujeme těsto, do kterého podle potřeby přidáváme po lžících mléko, až vznikne pěkná hmota na tvarování sejkorek. Na pánvičce rozpálíme přepuštěné máslo a z těsta tvarujeme, přes dvě polévkové lžíce, sejkorky. Opečeme je ze všech stran dozlatova. Na talíři sejkorky podáváme se zakysanou smetanou zalité medem a posypané mandlemi.

Nevíte, jak na přepuštěné máslo? Podívejte se na recept, který znaly všechny naše babičky i prababičky.

sejkory z mor boudy_MG_9759

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články