Protože kupuji pohankové vločky na přípravu bezlepkové granoly pro kamarádku, vyrobila jsem mléko z nich. Je to naprosto jednoduché, ale pro prvovýrobce doporučuji pohanku trochu dosladit. Má svou specifickou chuť a byla by škoda, kdyby vás hned na poprvé odradila. Zbytky vloček můžete použít do těsta na pečení nebo jimi zavařit polévku.
Pohanka obsahuje velké množství rutinu, takže je skvělá na cévy a srdce. A to chceme mít v pořádku všichni. :) Co se týče poměru dané suroviny a vody, je to na vás. Čím méně vody, tím je mléko „hustější“ a chuť intenzivnější. Mléka můžete nejen doslazovat, ale i okořenit. Nabízí se vanilka nebo i skořice. Někdo dokonce mixuje mléko se sušeným ovocem. A pokud vlastníte hodně silný mixér, budou vaše mlíčka opravdu smooth. Hezké dny!
Pohankové mléko
Suroviny
1 díl pohankových vloček
4–5 dílů vody
Postup
Vločky namočíme přes noc do vody. Nejméně však na 5 hodin. Poté je rozmixujeme. Nalijeme do připravené nádoby přes cedník s plátýnkem. Přes plátýnko „vyždímáme“ zbytek tekutiny z vloček. Mléko můžeme podle chuti dosladit sirupem nebo cukrem.
Bílé rýžové mléko
Suroviny
1 díl uvařené kulatozrnné rýže
4–5 dílů vody
Postup
Uvařenou rýži rozmixujeme s vodou a přecedíme přes plátýnko. Pokud máte výkonný mixér, nemusíte už cedit ani „ždímat“. Mléko nalijeme do uzavíratelné nádoby a uchováme v lednici. Vydrží 3-5 dní. Samozřejmě můžeme dosladit.
Kokosové mléko
Suroviny
1 díl strouhaného kokosu
4–5 dílů vody
Postup
Kokos necháme přes noc namočený ve vodě, nejméně však 5 hodin. Na kokosové mléko je vhodný výkonný mixér, který kokos rozmixuje naprosto najemno, a nápoj už se nemusí cedit. Můžeme dochutit kokosovým cukrem.