Právě čtete

Ložnice bez bakterií a nemocí

14217  
Sdílet: 

Ložnice bez bakterií a nemocí

Pokud po ránu kašlete, teče vám z nosu nebo vás škrábou oči, můžete hledat příčinu ve své posteli. Místo, ve kterém každý den trávíte několik hodin života, při úklidu často zůstává netknuté. Přesto i bez zjevného zašpinění bývá postel, ložní prádlo i vaše pyžamo plné roztočů a bakterií.

1. 8. 2016 4 min. čtení Redakce
Ložnice bez bakterií a nemocí

Z nejbezpečnějšího a nejútulnějšího místa domova se tak během krátké doby může stát zdroj alergií, kožních i dýchacích problémů, také se může prodloužit doba, po kterou se uzdravujete. Mohou za to převážně prachoví roztoči přítomní ve vaší posteli.

postele-8

Základem zdravotně nezávadné ložnice je větrání. Mnohem více než znečištěním vzduchu uvnitř místností se znepokojujeme znečištěním vzduchu na ulici. Přesto i do bytu se dostanou výfukové plyny z aut. Pokud máte tu výhodu a nebydlíte ve městě plném aut, mohou vás zase ohrožovat pesticidy. Znečištění ovšem nečeká jen venku, způsobují ho i domácí spotřebiče a elektronická zařízení (lampičky, topení a sporáky), prostředky proti molům nebo i nezbytné lidské dýchání.

Větrání proto nezanedbávejte a větrejte v noci nebo ráno před odchodem do práce, kdy jezdí menší počet aut. Pravidelným větráním nejen do jisté míry zamezíte množení roztočů, ale i předejdete vzniku plísní.

Stlaní postele může být špatné

Stlaní postele si snad nikdo neužívá, dobrá zpráva je, že to už dělat nemusíte. Podle studie z roku 2006 může být stlaní postele ideální pro množení prachových roztočů, kterým se daří v teple a ve vlhkém prostředí. Pokud si opravdu chcete ustlat, nechte peřinu nejdřív vyvětrat. Tím do jisté míry roztoče dehydratujete a zvýšíte šanci, že zemřou.

postele

Jak a kdy čistit jednotlivé lůžkoviny

Matrace
Základem každé ložnice je matrace a u jejího výběru bychom měli kromě tvrdosti myslet i na to, v jakém materiálu se udrží nejmenší počet bakterií. Prachoví roztoči a jejich výkaly v matraci mohou způsobovat astma a alergie, spory plísní vám zase mohou připravit silnou alergickou reakci. V tomto ohledu jsou nejlepší pěnové matrace a matrace bez lepeného jádra, které se dobře omývají. Matrace by měla být umístěna na prodyšném podkladu, aby bylo zaručeno její větrání. Pro větší ochranu matrace před bakteriemi si pořiďte protiroztočový potah.

Jak se starat o matraci: Každé 3 měsíce ji obraťte, jednou za půl roku ji vyluxujte a po 7 letech ji vyměňte úplně. Protiroztočový potah perte jednou týdně na 60 °C (roztoči nepřežijí teploty nad 55 °C) a pro účinnější výsledek přidejte fungicidní prostředky nebo eukalyptový olej.

polstar

Polštáře
Měkoučké polštáře, které vás lákají ke spánku, mohou být zdrojem vaší chronické rýmy i zánětu spojivek. Po dvou letech se může váha polštářů zvednout až o třetinu vinou šupinek kůže, množství prachových roztočů, jejich výkalů a různých druhů hub.

Jak se starat o polštáře: Nejsnazší péči, kterou polštářům můžete věnovat, je větrat je každé ráno pro navrácení tvaru a vyvětrání prachu. Ať už máte péřové nebo syntetické polštáře, dvakrát do roka je perte (ty péřové dejte do čistírny). Zbavíte se tím nejen bakterií, ale i zajistíte, že skvrny a zápachy budou jen dočasné. Vždy počkejte, než polštáře úplně uschnou, než si na ně opět lehnete, a hlavně na nich nikdy nespěte bez povlaku.

Peřina
Jelikož je peřina v noci nad vámi, a ne pod vámi, nedochází k jejímu znečištění v takové míře.

Jak se starat o peřinu: Peřinu stačí prát jen jednou ročně.

postele-6

Povlečení
Člověk se za den zbaví až 14 gramů kůže. Většina z těchto šupinek se uchytí v povlečení, kterými se živí prachoví roztoči, těch v povlečení můžete najít až 10 milionů. Když se to spojí s potem, který do sebe povlečení nasaje, stává se povlečení zásobárnou lidských buněk.

Jak se starat o povlečení: Povlečení měňte jednou za dva týdny. Pokud máte účinný prací prášek, stačí povlečení prát na 40 °C. Pokud si účinností svého pracího prášku nejste jisti, perte povlečení na 60 °C. Vždy jej před praním otočte, aby si zachovalo barvu a tvar. Pokud máte bílé povlečení, sušte jej na sluníčku. Nezapomeňte povlečení vyžehlit, abyste se zbavili dalšího množství mikrobů.

Povlečení perte častěji, pokud spíte nazí, nesprchujete se před spaním, ale až ráno, nebo pokud bydlíte s někým, kdo je zrovna nemocný.

Když jste nemocní, měňte povlečení polštáře každý den. Předejdete tak vdechování nakažených bakterií a rychleji se uzdravíte.

postele-32

Pyžamo
Pyžamo je v těsném kontaktu s vaší pokožkou, zachycuje se v něm pot i odumřelé šupinky kůže. Pravidelnou výměnou pyžama můžete předejít v nejhorším případě i zánětu močového měchýře.

Jak se starat o pyžamo: Čisté pyžamo si vezměte po dvou dnech nošení, maximálně po týdnu.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články