Právě čtete

Kysané zelí zažene hlad i chlad. Co z něj uvařit?

217400  
Sdílet: 

Kysané zelí zažene hlad i chlad. Co z něj uvařit?

Jako malá jsem v kuchyni nakrouhala asi tak tisíc hlávek zelí. Byl to náš každoroční podzimní rituál. Všichni z rodiny museli pracovat na přípravě nakládaného zelí, které jsme pak celou zimu brali z hrnce „zeláku“ ve sklepě.

13. 1. 2019 4 min. čtení Tereza Olivová
Kysané zelí zažene hlad i chlad. Co z něj uvařit?

Až teď mi dochází, jak moc jsme vlastně dělali pro své zdraví. Kysané zelí má totiž celou řadu blahodárných vlastností. Kysané zelí prohřívá, obsahuje hodně céčka i dalších vitamínů a také bakterie mléčného kvašení, které jsou prý dobré pro střeva. Není se čemu divit, že společně s brambory tvořilo velkou část zimního talíře našich předků (navíc i díky tomu, že se nekazilo). Ke všemu je zelí dietní – má 18 kcal na 100 g – a můžete ho použít při přípravě nespočtu jídel.

Co se říká o zdravotních účincích kysaného zelí:


Kysané zelí podporuje tvorbu krve a hormonů, umožňuje lépe bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organismu. Pomáhá snižovat krevní tlak a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.

Já se s vámi podělím o recepty na polévku a hlavní jídlo, které v zimě zahřejí a příjemně zasytí. Polévky jsou čtyři porce (je příjemné, když zůstane na později), hlavního jídla dvě porce. Navyšujte podle potřeby. :-)

Polévka: šumavská zelňačka

Naše cesty do přírody jihočeského pohraničí se pro mě stávají nekonečným zdrojem receptů – a těch na zelňačku najdete tolik, co je stromů na Modravě. Mně tahle chutná i díky tomu, že není zahuštěná moukou.

Když si uděláte krájecí přípravu, je samotná polévka za 45 minut hotová a je tak sytá, že vydá za plnohodnotný oběd. A v zimě platí dvojnásob, že polévka je grunt.

Na 4 porce potřebujete:

  • 2 velké brambory, nejlépe moučné (varný typ C nebo B)
  • 1 lžičku celého kmínu
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 celé bobkové listy
  • 2 malé větvičky čerstvého tymiánu nebo ½ lžičky sušeného
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 kuličky barevného pepře
  • 1 l silného hovězího vývaru
  • 1 středně velkou cibuli
  • 2 nožičky oblíbené paprikové klobásy
  • trochu oleje nebo sádla
  • 1 lžičku mleté uzené papriky
  • sůl a pepř

K ozdobení:

  • zakysaná smetana
  • hladkolistá petržel

Postup:

Než se pustíte do polévky, mám pár tipů navíc:

  • Brambory uvařte zvlášť, v zelí by totiž nezměkly. Když jsou uvařené, neslévám je, ale nechám je odpočívat.
  • Zelí před vařením sceďte, ale šťávu nevylévejte, je plná vitamínů. Skvěle chutná třeba v poměru 1 : 1 s jablečným moštem.
  • V pánvi zvlášť opečte cibulku a klobásku do křupava. Polévce dodají tu správnou tečku.

Nejdříve dejte vařit zelí a zvlášť brambory

Do hrnce s vodou dám brambory s kmínem a vařím do měkka. Po 12–15 minutách jen vypnu plamen a nechám je odpočívat.

Do jiného hrnce pokrájím zelí na centimetrové kousky. Nedělám to nijak pečlivě, klidně může být každý kus jinak dlouhý. Přidám sítko s celým kořením: bobkovým listem, tymiánem, novým kořením a pepřem. Zaliju vývarem a nechám dusit asi 30 minut. Pozor, ještě nesolte! Chutě zelňačky se budou měnit.

Zatímco se vaří zelí a brambory, je čas přichystat klobásku

Cibuli i klobásku si nakrájím tak, aby pak nepadaly ze lžíce: cibuli nadrobno a klobásu na půlkolečka. Restuju je na suché pánvi: když klobáska pustí tuk, přidám cibulku. Podle klobásy je někdy potřeba tuk přidat (sádlo, případně olej), aby se cibulka nepřipalovala. Popráším uzenou paprikou a nechám provonět. Výsledkem by měla být zlatavá, ale ne křupavá cibulka a pěkně vypečená klobáska.

Spojte chutě

Když je zelí měkké, vyjmu koření a přidám osmaženou klobásku a uvařené brambory (bez vody). Celé to společně povařím asi 5 minut a teprve potom dochucuji – solím a pepřím, případně doladím trochou drceného kmínu nebo uzené papriky.

Podávejte

Horkou zelňačku zdobím hutnou zakysanou smetanou, čerstvě mletým pepřem a nasekanou petrželkou.

Hlavní chod: chlupaté knedlíky podle mojí maminky

Nemají chybu. Tečka. Milujeme je všichni, a kdykoli se máme celá rodina sejít a maminka se zeptá, co bychom rádi, jednohlasně voláme po této české klasice. Doma jim říkáme bosáky a nejčastěji si je dopřáváme s králíkem na česneku. Já si je oblíbila i jako jednoduché rychlé jídlo pro chladné zimní dny.

Na 2 porce potřebujete:

  • 2 středně velké cibule
  • tuk na restování
  • 250 g kysaného zelí
  • 1 lžičku celého kmínu
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 3 moučné brambory (velké asi jako pěst)
  • 1 vejce
  • zhruba 1 hrnek hladké mouky
  • 200 g kvalitní slaniny
  • pár listů hladkolisté petržele
  • sůl

Postup:

S knedlíky musíte být rychlí

Základem dobrých chlupatých knedlíků je rychlá práce s těstem. Všeobecně veškerá bramborová těsta rychle vodnatí. Proto je nejlepší začít tím, že do velkého hrnce – ideálně tří- nebo pětilitrového dáte vařit vodu. Ono to chvíli potrvá, a mezitím stihnete připravit zelí.

Nejprve dejte dusit zelí

Hned jak dám vařit vodu, pustím se do zelí: 1 cibuli nakrájenou nadrobno restuju v pánvi na troše tuku, a než se udělá, propláchnu a nasekám zelí. Cibulku na pánvi posypu kmínem, přidám zelí a dvě lžíce krupicového cukru. Promíchám, trochu podliju vodou a dusím pod pokličkou doměkka.

Připravte si bramborové těsto

Oškrábané brambory nastrouhám najemno, osolím a přidám vejce. S množstvím mouky je to složitější – mění se podle velikosti vajíčka a vodnatosti brambor (ta se navíc mění s ročním obdobím). Přidávám jí postupně tolik, aby výsledná hustota těsta byla „na lžičku“ = dobře se nabírá a drží na lžíci asi jako bramborový salát. Úplně nejlepší je zkusit uvařit první knedlíček. Pokud se rozvaří, přidám mouku, pokud je příliš tvrdý (správně by se měl dát lžičkou jemně rozpůlit), naředím těsto trochou mléka.

A vařte!

Jakmile je těsto v pořádku, vařím knedlíky, co se jich do hrnce vejde. Tedy přesně tolik, aby zabraly plochu hrnce. Hotové jsou za pár minut a poznám to tak, že vyplavou nahoru. Trvá to kolem 5 minut.

Nabírám je děrovanou lžící a postupně odkládám do hluboké mísy. Vždy je zakápnu trochou oleje a lehce prohodím, aby se při čekání neslepily. A občas u toho zkontroluju zelí, co se dusí pod pokličkou.

Ve finiši přichystejte slaninu

Slaninu krájím na co nejdrobnější kostičky, cibuli na půlkolečka. Slaninu opeču nasucho, a když je křupavá, dám ji stranou, ale tuk v pánvi nechám – na něm totiž osmahnu cibulku do zlatova, někdo ji má rád až křupavou.

Můžete servírovat

Knedlíky servíruji na peřince ze zelí, zasypu pořádnou porcí slaniny a ozdobím cibulkou. Jako „zelenou tečku“ přidávám, pokud ji zrovna mám, nasekanou hladkolistou petržel.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články