Právě čtete

Zelenina s divným jménem, která skvěle chutná. Vyzkoušejte dva recepty s pak choi

7287  
Sdílet: 

Zelenina s divným jménem, která skvěle chutná. Vyzkoušejte dva recepty s pak choi

Pak choi bývá někdy nazývané také jako „čínské zelí“ a je velmi oblíbenou zeleninou v asijské kuchyni. Postupně se však dostává také k nám a lze ho zakoupit i v běžném supermarketu. Proto vám chci ukázat, jak tuhle zdravou zeleninu zpracovat na chutné jídlo!

21. 9. 2023 3 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Zelenina s divným jménem, která skvěle chutná. Vyzkoušejte dva recepty s pak choi

Pak choi obsahuje řadu výživných látek, včetně vitamínů A, C a K nebo třeba vápníku. Dokáže tedy díky vitamínům podpořit imunitní systém a zdraví kůže.

Já sama jsem tuto zeleninu poprvé ochutnala asi před pěti lety v japonské polévce ramen, která je tvořena převážně vývarem, nudlemi a různými přísadami. Těmi může být například vajíčko, bambusové výhonky, kousky masa, houby nebo zelenina – často právě pak choi.

Pak choi pochází z východní Asie, především Číny, kde se pěstuje více než tisíc let. Dříve byla tato zelenina považována za léčivou a používala se v tradiční čínské medicíně.

No a jaké má pak choi využití kromě ramenu? V asijských zemích se dává zejména do polévek – například zeleninových či kuřecích, kde přispívá nejen chutí, ale také přidává nutriční hodnotu. Dále do salátů – pak choi lze konzumovat nejen vařené, ale i syrové, dá se kombinovat do zeleninových směsí. Čínské zelí občas ráda přidávám i do sushi – když ho nakrájíte a lehce osmažíte, je skvělým doplňkem k rybě nebo mořským plodům.

Pak choi salát

salát z pak choi

Ingredience:

  • 1 pak choi
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • Sezamový olej
  • 2 stroužky česneku
  • Sezamová semínka

Postup:

  1. Pak choi očistěte a rozeberte na listy. Ty překrojte zhruba na čtyři díly.
  2. Na sezamovém oleji krátce orestujte nakrájené stroužky česneku.
  3. Přidejte sójovou omáčku a pak choi. Restujte, dokud pak choi nezměkne.
  4. Servírujte posypané sezamovými semínky.

Nejjednodušší příprava


Čínské zelí lze dusit – díky této metodě přípravy si zachová jemnou chuť. Já zeleninu ráda dusím s česnekem, zázvorem a sezamovým olejem. Takhle můžete pak choi přidat do jídel nebo servírovat samostatně. Velmi chutným způsobem přípravy je i grilování. Stonky potřete olejem a grilujete pár minut z každé strany.

Stir-fry s pak choi

Asi nejběžněji se pak choi v asijské kuchyni přidává do stir-fry, na které pro vás mám recept. Stir-fry lze volně přeložit jako „rychlá smaženice“.

Základní princip tohoto pokrmu spočívá v rychlém smažení malých kousků jídla, často masa a zeleniny, na vysokou teplotu v pánvi nebo woku s trochou oleje. Toto rychlé smažení zachovává chuť a texturu ingrediencí, což vede k lahodným a křupavým pokrmům.

Asi nejrychlejší verze tohoto pokrmu je jen z rýže, vajíček, cibule a pak choi. Já jsem pro vás vytvořila propracovanější zeleninovou verzi, ale určitě se nebojte přidat i maso – já miluji stir-fry s krevetami, kuřecím, hovězím i vepřovým, skvělé je i s rostlinnými alternativami (např. tofu). Ze zeleniny lze do tohoto pokrmu přidat brokolici, papriku, mrkev, pak choi a další. Jako ochucovadlo se do stir-fry používá sezamový olej, česnek a sójová omáčka. Můžete ale použít i zázvor. Skvělé na stir-fry mimo jiné je, že ho existuje téměř nekonečno možných variací. Servírujte se sezamovými semínky nebo lístky koriandru.

Rozbalit

Sbalit

Ingredience:

  • 200 g jasmínové rýže
  • 150 g hrášku
  • 1 velká mrkev, nastrouhaná
  • 1 velká červená cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 pak choi, nakrájené na menší kousky
  • 3 stroužky česneku
  • 5 vajec
  • 5 lžic sójové omáčky
  • Zelené části jarní cibulky a sezamová semínka na posypání
  • Sezamový olej

Rozbalit

Sbalit

Postup:

  1. Uvařte rýži dle návodu na obalu.
  2. Na sezamovém oleji opečte do sklovata cibuli.
  3. Přidejte k ní nastrouhanou mrkev a pak choi.
  4. Až zelenina změkne, vmíchejte hrášek, prolisované stroužky česneku a tři lžíce sójové omáčky.
  5. Restujte další tři minuty.
  6. Zeleninu dejte bokem. Pánev opět zakápněte sezamovým olejem a vložte do ní vejce. Udělejte míchaná vejce tak, jak jste zvyklí. Poté vmíchejte rýži a zbylé dvě lžíce sójové omáčky.
  7. K rýži přidejte zeleninu a máte hotovo.
  8. Servírujte s jarní cibulkou a sezamovými semínky.

Tak dobrou chuť!

 

Recept na dobrou náladu? Výlet do Tchibo

Recept na dobrou náladu? Výlet do Tchibo

Zpestřete si podzim návštěvou kamenné prodejny Tchibo a udělejte si radost čímkoli, co vám přijde k chuti. Šálkem dobré kávy i praktickými pomocníky do vaší domácnosti.

Najít nejbližší Tchibo
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články