Právě čtete

Dýně není jenom jedna. Co s nimi podniknout v kuchyni?

14336  
Sdílet: 

Dýně není jenom jedna. Co s nimi podniknout v kuchyni?

Podzim – to je pro mě dýňové období! Dýně jsou skvělé nejen jako dekorace, ale hlavně jako všestranná pochutina v kuchyni. Mají velký obsah vody a prospěšné vlákniny, minimum cukrů a spoustu vitaminů a minerálů.

26. 9. 2019 4 min. čtení Martina Chomátová
Dýně není jenom jedna. Co s nimi podniknout v kuchyni?

Pro dýně v těchto dnech můžete vyrazit do běžného obchodu, ale můžete se také vypravit přímo ke zdroji. Moje rodina takto každoročně jezdí na dýňovou farmu v Bykoši kousek od Berouna, kde seženete druhy, o jaké v obchodech nezavadíte, a navíc se dozvíte třeba to, že vařit můžete i z dýní, které jsou prodávány jako dekorační.

Podle čeho vybrat dýni

Dýně si vždy vybírejte podle váhy a stopky. Čím těžší dýně je, tím méně bude obsahovat semínek. Stopka by měla být zdřevnatělá, ne hladká a zelená. Na povrchu dýně má být tvrdá a matná. Jejich skladování v kuchyni je také skvělé, protože neporušená dýně vám vydrží i čtvrt roku, takže si můžete udělat opravdu velkou zásobu.

Druhů dýní je opravdu mnoho a každou můžete v kuchyni skvěle využít. U nás jsou nejvíce známé dýně hokaido a máslové dýně. Koupíte je poměrně běžně i v průběhu roku a jejich užití při vaření je jasné. Zatímco dýně hokaido se neloupe a báječně se hodí na pečení, protože se nerozpadá, máslovou dýni si nejlépe užijete do polévek nebo pyré. Zkusím zde popsat nejběžnější dýně, které si v každé kuchyni najdou své místo, seženete je i běžně v obchodech a báječně jimi osvěžíte podzimní jídelníček.

Dýně mantova – luxusní zelená dýně, kterou musíte nechat odzrát

Dýně pojmenovaná podle italského města Mantova má sytě oranžovou barvu, po rozkrojení zaschne a nekazí se. Po sklizení se nechává dozrát, až temně zelenou barvu na povrchu změní na šedavě zelenou. Je to nejchutnější druh dýně, ne nadarmo se označuje jako mercedes mezi dýněmi. Nemusí se loupat předem, nejlepší forma přípravy je ji celou dát do trouby na 200 stupňů a podle velikosti ji péct 15–20 min. Pak ji snadno oloupete a můžete připravovat podle další potřeby. Hodí se na dušení i pečení, lze ji využít jako samostatnou přílohu, zapéct s masem, použít do těstovin či rizota.

Dýně mantova

Máslová dýně – málo semínek, skvělá chuť

Máslová dýně je lehce nasládlá s máslovou chutí. Skvělá je nejen právě pro svoji jemnou chuť, ale také proto, že obsahuje nejméně semínek. Nejlépe ji zužitkujete do polévek, pyré, marmelád, jako přílohu k drůbeži, do těstovinových jídel – nebo ji můžete s trochou tymiánu, pepře a soli grilovat. Také se kvasí podobně jako kimchi, čímž získáte skvělý předkrm nebo doplněk k masu.

Máslová dýně

Dýně hokaido – ta, co se nemusí loupat

Hokaido je u nás velmi oblíbená, má totiž jemnou chuť, minimální energetickou hodnotu a nemusíte ji loupat. Koupíte ji i v průběhu roku a připravit z ní můžete spoustu variant jídel. Nejlepší je na gril nebo jako příloha k masu. Můžete z ní ale udělat i slaný koláč nebo ji připravit jako zapečené brambory, přidat do těstovin či ji celou naplnit mletým masem a zapéct s trochou smetany a tymiánu. Báječně chutnají i dýňové bramboráky.

Dýně hokaido

Špagetová dýně – ano, opravdu tak po zpracování vypadá!

Dalším pokladem mezi dýněmi je špagetová dýně. Vyznačuje se dužinou, která se po upečení rozpadá na provázky, které vypadají jako špagety. A opravdu ji tak můžete použít. Hodí se k ní nejrůznější omáčky na špagety a rozdíl oproti klasickým těstovinám prakticky nepoznáte. Dá se také zapékat, přidat do salátů nebo z ní jde udělat špagetové zelí.

Špagetová dýně

Dekorační dýně – mladé nemusí být jen na okrasu

Dekorační dýně má svůj hlavní účel jasný. Je vhodná k dekoraci. Pokud jsou ale dekorační dýně mladé a čerstvé, můžete je také zapékat. Díky jejich velikosti si je oblíbí hlavně děti. Stačí jim odříznout horní třetinu, vydlabat semínka, naplnit libovolnou náplní a zapéct. Děti budou mít svoji malinkou porci a jistě na talíři nic nezbyde. Pokud jsou dýně starší, na parapetu či zápraží udělají spoustu parády.

Dekorační dýně

Sweet dumpling – perfektní na sladké pečení

Dýně sweet dumpling je nejchutnější a také nejvíce sladká. Hodí se tedy spíše na sladké recepty. Výborná je zapečená s tvarohem a trochou skořice nebo z ní můžete udělat sladkou pomazánku či koláč.

Dýně sweet dumpling

Lahvová tykev – dýně nedýně

Lagenárie neboli lahvová tykev je i není dýně. Díky jejímu tvaru ji původně pravěký člověk sbíral a dělal z ní nádoby, což přetrvalo dodnes. Do tohoto článku ale podle mě patří a je pro mě osobně největším objevem, protože se jí i zasyrova. Příprava je stejná jako třeba když děláte okurkový salát a je tak opravdu skvělá. Pokud ji chcete využít v teplé kuchyni, můžete ji dát do polévky, dusit, zapékat nebo také grilovat.

Lahvová tykev

A co s nimi tedy v kuchyni?

Recept: pečená dýně

Stačí vám jen pár ingrediencí:

  • dýně
  • tymián
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup je velmi jednoduchý:

Dýni omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Zakápneme troškou olivového oleje a dáme péct do trouby na 180 °C asi na půl hodiny. Na posledních 10 min zapneme gril a teplotu zvýšíme na 200 °C.

Takto připravená dýně je skvělou přílohou k pečeným masům nebo steakům, ale chutná skvěle i samostatně, třeba s trochou dipu ze zakysané smetany.

Recept: dýňový koláč

Na jeden plech potřebujete:

  • 500 g dýně
  • 100 g slaniny
  • cibuli
  • tymián
  • sůl, pepř
  • 4 vejce
  • 200 ml zakysané smetany
  • listové těsto

A pustíme se do pečení:

Na pánvi lehce opečeme slaninu a přidáme nakrájenou cibuli. Dýni si nakrájíme na kostičky a přidáme do základu. Dusíme cca 10 min do mírného změknutí dýně. Pak osolíme, opepříme a přidáme tymián.

Listové těsto si vyválíme a naplníme jím formu. Dno propícháme vidličkou a naplníme lehce vychladlou dýňovou náplní. V misce si smícháme vejce, zakysanou smetanu, sůl a pepř a touto směsí polijeme koláč. Dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme dozlatova.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články