Sloní slza je vlastně taková převlečená roláda, známá hlavně na Slovensku. Její příprava je poměrně jednoduchá. Upečete piškot na velký plech, v mezičase vám změkne máslo, ušleháte krém, potřete připravený piškot, zabalíte, vychladíte, polijete polevou a voilà!
Začněte nadýchaným korpusem
Co na něj potřebujete
- 6 vajec
- 160 g cukru krupice
- 130 g hladké mouky
- 40 g kakaa
A šup na postup
- Celá vejce šlehejte asi 10 minut s cukrem do pěny, která výrazně zvětší objem a konzistencí připomíná holicí pěnu.
- Opatrně do ní zamíchejte prosátou směs kakaa a hladké mouky, vylijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 15 až 20 minut na 175 °C.
- Hotový piškot přendejte na utěrku, kterou jste předtím navlhčili a vyždímali, doprostřed piškotu položte rolku pečicího papíru nebo potravinářské fólie a celý piškot přes ni pomocí utěrky přehněte.
- Takto jej nechte vychladnout. Díky vlhku piškot nepopraská a bude si „pamatovat“, jaký má držet tvar.
V mezičase si připravte krém(y)
Co potřebujete na klasický ořechový krém
- 250 g másla
- 80 g cukru moučka
- 20 g vanilkového cukru
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 10 g dobré čerstvě umleté kávy
- 70 g mléka
- 40 g rumu
- špetka soli
A jak postupovat dál?
- Máslo s cukrem ušlehejte do světlé pěny.
- Mleté ořechy i s kávou a solí spařte vařícím mlékem a přimíchejte také rum.
- Smíchejte s máslovým krémem.
Můj tip: Pokud nejste fanoušek těžkých máslových krémů, ale i tak se vám sbíhají sliny při pohledu na vláčnou krémovou roládu, vyzkoušejte moji odlehčenou verzi s tvarohem.
Na odlehčený máslový krém se šmrncem kávy potřebujete
- 100 g másla
- 100 g cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 250 g tučného tvarohu pokojové teploty, stejně jako máslo
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 10 g dobré čerstvě umleté kávy
- 70 g mléka
- 40 g rumu
- špetka soli
A jde se šlehat
- Máslo s cukrem ušlehejte do světlé pěny.
- Mleté ořechy i s kávou a solí spařte vařícím mlékem a přimíchejte také rum.
- Smíchejte s tvarohem a následně prošlehejte s máslovým krémem.
- Pokud se zdá náplň tekutější, schovejte ji do lednice, díky máslu ztuhne.
Čokoládová poleva je na roládách TOP
A to doslova. Jejich nahořklá příchuť spolu s pevnou až křupavou konzistencí to celé krásně propojí a vy se tak můžete těšit na dokonalé sousto, kterému nic nechybí.
Co na polevu potřebujete
- 120 g hořké čokolády
- 20 g másla nebo kakaového másla pro lepší lesk
Tady je postup úplně jednoduchý. Čokoládu opatrně na mírném ohni nebo ve vodní lázni rozpusťte s tukem. A pokud máte radši měkké polevy, klidně jenom rozpusťte 100 g čokolády ve 100 g smetany ke šlehání.
A jde se ronit (stavět) sloní slzy
Ke kompletaci potřebujete kromě předpřipravených komponentů výše ještě poslední nezbytnosti. A samozřejmě uvařenou kávu.
Co tedy potřebujete
- piškot
- krém (3 lžíce odložte bokem)
- 100 g uvařené kávy (filtr)
- 2–3 banány
Jak postupujeme při „stavbě“
- Piškot sloupněte z pečicího papíru, ale klidně ho na něm (a na plechu) nechte položený.
- Pokapejte opatrně kávou – nesmí se ale rozmočit. Méně rovnou stranu potřete krémem, který uprostřed navršte ve vyšší vrstvě.
- Doprostřed položte oloupané banány, přehněte přes ně piškot a utáhněte.
- Spoje pomocí stěrky zatřete krémem. Odloženým krémem potřete v tenké vrstvě celý zákusek a dejte jej do lednice na 15 minut chladit.
- Připravte si polevu, rozetřete ji na zákusek a nechte ještě 30 minut vychladit, ideálně přes noc, aby se dobře rozležel.
V případě tvarohové verze doporučuju krémem před poléváním krém nepotírat, jenom nejdřív štětcem potřít čokopolevou, nechat 5–10 minut zatuhnout a pak ještě jednou natřít.
A je to. Lahodný a vláčný retro dezert je na světě. Doporučuji si k tomu dát váš oblíbený šálek kávy, ať je chuťový zážitek z kávové variace na sloní slzy 100%. Dobrou chuť!
Kávoví pomocníci pro váš ideální šálek kávy
Užijte si s námi Festival kávy a vyberte si vše, co ke svému oblíbenému šálku potřebujete. Od zrnek až po kávovar.