Co je cortado?
Název cortado vychází ze španělského slova cortar, což znamená „řezat“. V tomto případě je to však vykládáno spíš jako „ředit“ – ve smyslu ředění espressa našlehaným mlékem.
Cortado vs. macchiato, cappuccino nebo flat white
S tím cortadem to není úplně jednoduché. Přístupy k jeho přípravě se různí. Existují dokonce tři varianty.
- První se podobá espressu macchiatu – espresso v malém šálku, které je až po okraj dolité našlehaným mlékem.
- Druhá se připravuje ve stylu flat whitu – dvojité espresso v cappuccino šálku, jen mléko se vyšlehá míň. Pěna musí být řídká.
- A nakonec třetí varianta, která je za mě nejlepší – cortado ve skle! Do menší skleničky o objemu 1 dcl se připraví dvojité espresso, které se až po okraj zalije bohatě našlehanou pěnou. Někdy se této verzí říká Gibraltar, a to podle názvu skleničky, do které se nápoj připravuje.
Recept na prosluněné cortado s pomerančem
Když se káva potká s citrusy, vznikne velmi harmonický vztah chutí. Nepotřebujete přitom žádný speciální sirup nebo koření, stačí obyčejný pomeranč v bio kvalitě (protože budeme zpracovávat kůru a chceme se vyhnout chemii z postřiku).
Co potřebujeme:
- káva Tchibo Barista
- plnotučné mléko
- chemicky neošetřený pomeranč
Postup
- Do skleničky o objemu 1 dcl si připravíme dvojité espresso.
- Nalijeme mléko do konvičky na šlehání.
- Odřízneme kousek kůry pomeranče a přidáme ji do mléka.
- Mléko s pomerančovou kůrou vyšleháme do bohaté pěny.
- Vyndáme kůru z pěny a našlehané mléko nalijeme do skleničky s dvojitým espressem.
Stane se cortado i vaší oblíbenou pozdněletní kávou? Zkuste ji!