Miska plná zdravých surovin se skládá zejména ze zeleniny a bývá proložená obilninami nebo luštěninami. Existuje více teorií, proč se jí říká zrovna „Buddha bowl“, tedy Buddhova miska. Mně se nejvíc líbí ta, že odkazuje na misku, kterou s sebou nosí mniši a do které dostávají jídlo – klidně od všeho trošku.
Nejlepší mi na ní připadá, že je tak variabilní: můžete do ní naskládat všechny zdravé potraviny, na které máte chuť a jsou zrovna po ruce, a dá se chystat z teplých i syrových ingrediencí. V podstatě je to taková motivace vyskládat si zdravé suroviny, udělat z nich krásně barevné jídlo, a vychutnat si ho.
Neexistuje žádný konkrétní recept, ale já jsem pro vás nachystala svoji oblíbenou kombinaci. Najdete v ní jednu ingredienci, kterou možná neznáte: čajot. Tato tropická zelenina už začíná být k sehnání i u nás. Trochu mi připomíná kedlubnu, ale je chuťově jemnější a šťavnatější. Je skvělý syrový i tepelně upravený – tak jsem ho v receptu připravila já.
Buddha bowl (Buddhova miska) se často chystá jako vegetariánské jídlo, ale protože si do ní můžete namíchat, co máte rádi, přidávám občas i něco živočišného – tak jako v tomto receptu. Nebojte se sami přidat něco navíc. :-)
Buddhova bowl s čajotem a quinoou
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: malá
Na 2 porce potřebujete:
- 2 malé batáty
- 150 g quinoy
- 50 g slaniny
- 2 střední cibule
- 10 výhonků chřestu
- 1 červená paprika
- 1/2 čajotu
- 1 plechovka rajčat
- hrst sušených rajčat
- bazalka, sůl, pepř
- 1/2 avokáda
Všechno chystám v jedné hlubší pánvi, kde postupně tepelně upravuji suroviny a pak je rovnou skládám do misky. Kromě toho vařím bokem dvě suroviny: batáty a quinou. Obojího si můžete připravit více a využít je i do jiných jídel.
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Protože batáty se připravují nejdéle, začneme s nimi: pokrájíme je na silnější kolečka a dáme vařit. Vaří se zhruba 12 minut; odhadnete je jako brambory.
Také si nachystáme quinou. Já ji chystám podle návodu na obalu v rýžovaru nebo v hrnci. Pokud byste návod k ruce neměli, doporučuju uvařit ji v dvojnásobném objemu osolené vody, než kolik je suroviny, nebo případně ve vývaru. Jakmile začne tekutiny povážlivě ubývat, můžeme hrnec odstavit, přikrýt pokličkou nebo talířem a nechat dojít.
Pak pomalu vypražíme slaninu nakrájenou na proužky. Musí být křupavá a musí pustit co nejvíce tuku.
Na tuku ze slaniny postupně orestujeme cibuli, chřest, papriku a nakonec na proužky pokrájený čajot. Každou surovinu pražíme zvlášť, na pánvi ji nenecháváme.
Pak do stejné pánve vylijeme plechovku rajčat (v létě můžeme nahradit čerstvými, spařenými a oloupanými). Přidáme sušená rajčata pokrájená na kousíčky, natrhanou bazalku, sůl a pepř. Prohřejeme a odstavíme.
Nakonec si ještě pokrájíme avokádo a můžeme finálně aranžovat misku.
Naskládáme jednu surovinu vedle druhé, zalijeme rajčatovou omáčkou a podáváme.