Právě čtete

Salátový trend: znáte „Buddha bowl“? Máme pro vás recept

42052  
Sdílet: 

Salátový trend: znáte „Buddha bowl“? Máme pro vás recept

Musím se přiznat, že jsem se do „Buddha bowl“ zamilovala na první ochutnání. Je to hodně kreativní jídlo, které hraje všemi chutěmi a barvami. Vždycky je neuvěřitelná radost ho jíst.

16. 6. 2018 3 min. čtení Kateřina Kuranova
Salátový trend: znáte „Buddha bowl“? Máme pro vás recept

Miska plná zdravých surovin se skládá zejména ze zeleniny a bývá proložená obilninami nebo luštěninami. Existuje více teorií, proč se jí říká zrovna „Buddha bowl“, tedy Buddhova miska. Mně se nejvíc líbí ta, že odkazuje na misku, kterou s sebou nosí mniši a do které dostávají jídlo – klidně od všeho trošku.

Nejlepší mi na ní připadá, že je tak variabilní: můžete do ní naskládat všechny zdravé potraviny, na které máte chuť a jsou zrovna po ruce, a dá se chystat z teplých i syrových ingrediencí. V podstatě je to taková motivace vyskládat si zdravé suroviny, udělat z nich krásně barevné jídlo, a vychutnat si ho.

Neexistuje žádný konkrétní recept, ale já jsem pro vás nachystala svoji oblíbenou kombinaci. Najdete v ní jednu ingredienci, kterou možná neznáte: čajot. Tato tropická zelenina už začíná být k sehnání i u nás. Trochu mi připomíná kedlubnu, ale je chuťově jemnější a šťavnatější. Je skvělý syrový i tepelně upravený – tak jsem ho v receptu připravila já.

Buddha bowl (Buddhova miska) se často chystá jako vegetariánské jídlo, ale protože si do ní můžete namíchat, co máte rádi, přidávám občas i něco živočišného – tak jako v tomto receptu. Nebojte se sami přidat něco navíc. :-)

Buddhova bowl s čajotem a quinoou

Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: malá

Na 2 porce potřebujete:

  • 2 malé batáty
  • 150 g quinoy
  • 50 g slaniny
  • 2 střední cibule
  • 10 výhonků chřestu
  • 1 červená paprika
  • 1/2 čajotu
  • 1 plechovka rajčat
  • hrst sušených rajčat
  • bazalka, sůl, pepř
  • 1/2 avokáda

Všechno chystám v jedné hlubší pánvi, kde postupně tepelně upravuji suroviny a pak je rovnou skládám do misky. Kromě toho vařím bokem dvě suroviny: batáty a quinou. Obojího si můžete připravit více a využít je i do jiných jídel.

Postup aneb jak jsem postupovala já:

Protože batáty se připravují nejdéle, začneme s nimi: pokrájíme je na silnější kolečka a dáme vařit. Vaří se zhruba 12 minut; odhadnete je jako brambory.

Také si nachystáme quinou. Já ji chystám podle návodu na obalu v rýžovaru nebo v hrnci. Pokud byste návod k ruce neměli, doporučuju uvařit ji v dvojnásobném objemu osolené vody, než kolik je suroviny, nebo případně ve vývaru. Jakmile začne tekutiny povážlivě ubývat, můžeme hrnec odstavit, přikrýt pokličkou nebo talířem a nechat dojít.

Pak pomalu vypražíme slaninu nakrájenou na proužky. Musí být křupavá a musí pustit co nejvíce tuku.

Na tuku ze slaniny postupně orestujeme cibuli, chřest, papriku a nakonec na proužky pokrájený čajot. Každou surovinu pražíme zvlášť, na pánvi ji nenecháváme.

Pak do stejné pánve vylijeme plechovku rajčat (v létě můžeme nahradit čerstvými, spařenými a oloupanými). Přidáme sušená rajčata pokrájená na kousíčky, natrhanou bazalku, sůl a pepř. Prohřejeme a odstavíme.

Nakonec si ještě pokrájíme avokádo a můžeme finálně aranžovat misku.

Naskládáme jednu surovinu vedle druhé, zalijeme rajčatovou omáčkou a podáváme.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články