Právě čtete

Pozor na barviva!

5057  
Sdílet: 

Pozor na barviva!

V další kapitole Herbáře s názvem „Pozor, pozor!“ jsme se s Lindou věnovaly jedovatým bylinám a taky těm, které sice jedovaté nejsou, ale výrobky z nich už třeba problematické jsou. A já dodávám, že to samé platí i o průmyslově vyráběných potravinářských barvivech. Na ty si totiž dejte pozor taky. Už jsem se o nich zmiňovala o Velikonocích při barvení vajíček, ale opakování je matka moudrosti, jak víme.

15. 11. 2015 3 min. čtení Kateřina Winterová
Pozor na barviva!

Když jsem si znovu pročítala různé články a pojednání o nich, zjistila jsem, že jsou prostě ve všem. V jídle, v kosmetice, v lécích… A jímala mě hrůza. Pak jsem si ale vzápětí uvědomila, že se přece problémovým éčkům vyhýbám, jak jen to jde, protože čtu etikety a nosím si s sebou „éčkovou“ tabulku, ale nedá mi to. Jak je možné, že si vyspělá společnost nechá do potravin přidávat látky, které způsobují alergie, hyperaktivitu, migrény, problémy se štítnou žlázou, astma a jsou dokonce karcinogenní? Díky, nechci.

Už jsem se jich naládovala za svůj život dost a moje děti taky. Ve sladkostech, jogurtech, salámcích, sýrech atd. Sbohem! Ano, je to smutný příběh plný loučení s „jakože“ dobrotami. Ale život jde zaplaťpánbůh dál a na trhu je dostatek i celkem normálního jídla a leccos jde připravit doma. Tak mě napadlo vyrobit si barvivo vlastní. A červené. Z řepy a bobulek černého bezu. Přirozeně se to nabízí. Řepu zpracovávám v chirurgických rukavicích, ta barví fest a plody černého bezu pravidelně přidáváme do domácího kečupu, protože rajčata dlouhým vařením ztrácejí svou červenou barvu. Rozhodla jsem se pro sušenou formu. Chci si barvivo uchovat co nejdéle. Z řepy je barvivo více do tmavě růžova a bez barví temně rudě.

Díky takovému polotovaru si teď můžu troufnout nejenom na barvení omáček, vajec i sirupů, ale co takhle homemade rtěnka nebo tvářenka anebo domácí modelína pro děti?! A co barvení látek? Začnu testovat, a nejen tohle, ale i výrobu dalších barev. Držte mi palce, však já vám o tom napíšu.

00743

Suroviny a pomůcky:

červená řepa, v sezóně bobule černého bezu
tenké gumové rukavice
škrabka na zeleninu
sušička ovoce a zeleniny (půjde to i v troubě)
elektrický kávomlýnek

Postup:

Protože jsem dělala pokusy, nemám přesně naváženo, kolik bude výsledného polotovaru. Vyšlo mi to zhruba na polévkovou lžíci od každého. Prostě jsem vzala bulvu řepy a 3 – 4 květenství bezu. Pak jsem si raději vzala rukavice a řepu omyla, osušila a naloupala na tenké plátky. Řepu a bez jsem dala sušit do sušičky na 60° asi 6 hodin. Pokud budete sušit v troubě, nezapomeňte na pečící papír. Čím sušší materiál budete mít, tím se vám bude následně lépe mlít v elektrickém kávomlýnku a tím méně bude plesnivět. Jemný prášek pak uschovejte v suchu a temnu.

P.S.: Moje děti našly na internetu recept na želatinové lego kostičky. Strašně touží po tom, abych jim je vyrobila. Jasně červené, modré, žluté, zelené a hlavně mami, ať to není žádná bylinková želatina. Propadám depresi. :)

_MG_6442

_MG_6477 1

_MG_6444

_MG_6491

_MG_6497

_MG_6556

Až si přírodní barvivo doma sami vyrobíte, určitě se nám pochlubte v komentářích svými výtvory. ;)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články