Právě čtete

Jedu poprvé na vodu a nevím, co mám čekat

5856  
Sdílet: 

Jedu poprvé na vodu a nevím, co mám čekat

Chystáte se poprvé na vodu a máte v hlavě spoustu otázek a možná jste z toho i trošku nervózní? Buďte v klidu, zvládne to opravdu každý a zážitky bývají nezapomenutelné.

28. 7. 2020 5 min. čtení Tereza Prskavcová
Jedu poprvé na vodu a nevím, co mám čekat

Parné dny, sluníčko, táborák – a voda. Vsadila bych se, že každý máte aspoň jednoho kamaráda nebo známého, který se každoročně chystá na vodu. Celý rok básní o tom, jaká je to pohoda, nádherná příroda a relax od běžného života.

Co vám budu povídat, má pravdu. A pokud jste ještě nikdy na vodu nevyrazili, tak letos byste určitě vyrazit měli. Úplně si nevybavuju, kdy jsem byla na vodě poprvé. Ale asi od 17 jezdím každý rok. Nejdříve jsme jezdili se školou, pak s partou kamarádů. A těším se, až náš prcek trošku povyroste, abychom ho taky mohli vzít. Se správnými lidmi je to totiž dovolená lepší než u moře.

Tak jo, jedu na vodu. Ale jak se tam neutopit?

Když jsem poprvé držela pádlo, měla jsem to jednodušší. Táta i brácha dělali vodní slalom a já od nich ze břehu leccos odkoukala. Když jsme ale jeli s gymplem, kde měli do lodí usednout i úplní nesportovci, říkala jsem si, jestli to všichni přežijeme. A hádejte co, přežili jsme a na zážitky z vody budeme vzpomínat celý život.

Ovládání lodi totiž není nijak složité, většinou stačí pár záběrů a zjistíte, jak na to. A české řeky zvládnou i začátečníci. Má to ale jedno velké ALE. Pokud jedete úplně poprvé, ujistěte se, že ve vaší vodácké skupině budou minimálně dvě zkušené posádky.

„Na co pozor? No důležité je dobře si rozplánovat čas, aby vodáci nedojížděli do kempů po tmě. Hlavně peřeje a jezy vždy skautovat. Prohlédnout si je, aby věděli, co můžou čekat. A jestli nebude lepší v nějakém úseku loď přenést,“ radí dvojnásobný mistr světa ve vodním slalomu Jiří Prskavec.

Ostřílení vodáci budou mít jistě zmapovanou celou cestu, budou kontrolovat množství vody, budou vědět, které jezy jsou sjízdné a kde je naopak bezpečnější lodě přenést. Jednoduše řečeno –  budou mít trasu už několikrát najetou a včas rozpoznají případné hrozící nebezpečí. Vy se na ně můžete spolehnout a směle vyrazit.

Čím míň věcí, tím lehčí loď…

Lodě, pádla, vesty i barely, které chrání všechny vaše věci před nechtěným namočením, si u sjízdných řek půjčíte téměř na každém rohu. Ale co na sebe?

Pokud nespíte na jednom místě a nemáte domluveného známého, který vám každý den bude z kempu do kempu převážet věci autem, povezete si všechno s sebou na lodi. Včetně stanu, karimatky, spacáku. Takže platí pravidlo: Čím méně věcí, tím lehčí a ovladatelnější loď. A z toho plyne – s oblečením na to musíte rozumně, protože kromě něj potřebujete zmíněnou karimatku, spacák, navíc jídlo, vařič atd.

Jak vybrat oblečení?

Určitě si nezapomeňte plavky a dvoje boty – do vody a na souš. Pak stačí pár triček (pár znamená tak maximálně 3, ne 10 :-), kraťasy, něco teplejšího na večer a něco na spaní.

Taky nezapomeňte kšiltovku, klobouk nebo něco na hlavu, sluneční brýle, opalovák a repelent, protože voda rovná se komáři. A pláštěnku, kdyby pršelo.

Když je pěkně, je to jednoduché. V lodi můžete buď chytat bronz a pádlovat v plavkách, nebo přes sebe hodit triko, abyste si nespálili ramena, k tomu kraťasy a na nohy boty, které neuplavou. Staré kecky nebo neoprenové boty do vody. A je to.

Ale když je škaredě? Ideální je termotričko, termokalhoty a na to nepromokavé šusťáky a nepromokavou bundu – s kapucí. Přesto pak můžete klidně hodit ještě pláštěnku. Možná se vám ráno do lodi nebude chtít, ale věřte, že i v nepěkném počasí to může být legrace. Jedny z nejlepších dní na vodě jsem zažila právě, když pršelo.

Voda je totiž většinou teplá a když se dobře oblečete, rozhodně vám nebude zima. Déšť celému výletu přidá zase trochu jinou atmosféru. A navíc – i když je škaredě, jste v tom všichni spolu.

Háček, zadák, šlajsna, vracák…

Vodácké hantýrce aby čert rozuměl. Během prvního dne se určitě začnete chytat, ale abyste měli alespoň něco do startu…

Nejdůležitější je vědět, kdo je háček a kdo zadák. Říká se tak posádce dvoumístných kánoí, na kterých se vyráží nejčastěji. Zadák je kormidelníkem lodi – poznáte ho tak, že sedí vzadu a dává rozkazy. Háček je vepředu, je motorem lodi a poslouchá.

Začátečníci často zastávají pozici háčka. Ten totiž „jen“ pádluje dopředu a hlásí kameny v řece – především ty, které nejdou moc vidět. Zadáci většinou moc nepádlují, za to se starají, aby loď jela rovně a v pořádku dojela do dalšího kempu.

Vodáci si často dělají ze všeho legraci, a tak není divu, že i z tohoto vodáckého vztahu. Na vodě totiž platí pravidlo, že háček by se měl starat o svého zadáka, měl by poslouchat všechny jeho rozkazy a pokud hrozí utopení, měl by se utopit jako první. Jen se podívejte na „háčkovo desatero“.

Háčkovo desatero

Háčkovo desatero berte s nadhledem. :-) Jeho kompletní znění najdete na povoda.cz, odkud ho také citujeme:

  • Háček je na lodi v pořadí důležitosti na posledním místě, proto nikdy nemluví do řízení lodi.
  • Háček v přítomnosti kormidelníků mluví jen, je-li tázán.
  • Háček se chová uctivě ke svému kormidelníkovi, při provinění se omlouvá slovy: ,,Libějí vodpustit.“
  • V dopravních prostředcích kormidelníkovi uvolňuje místo k sezení.
  • Při zakotvení se háček stará o všechno, nevybírá však místo k táboření…
  • …zato vybírá vodu z lodi.
  • Při přistávání háček vyskočí a kormidelníkovi podrží loď.
  • Ráno háček vstává první za účelem přípravy snídaně. Chová se přitom tiše, v nutných případech budí kormidelníka něžným způsobem.
  • Háček se nevzdaluje od lodi ani z tábora.
  • V případě přetížení plave háček za lodí.
  • Háček může za vše nedobré, co se na lodi i v okolí (zejména kormidelníkovi) přihodí.

Jako několikaletý háček vám ale musím říct, že tohle je třeba brát s nadhledem a úsměvem. Když si vyberete správného zadáka, nechá vás v klidnějších částech řeky i odpočívat a opalovat se.

Podcast o vodácké hantýrce

Chcete lépe porozumět vodácké hantýrce a pobavit se? Poslechněte si 3. díl CzechCanoeSlalom Podcastu. Poslechněte si, jak je to u těch, kteří pádlují denně. Co znamená lopnout, vysmahnout nebo cochcárna.

Háček i zadák mají ale stejný cíl – rozhodně se nechtějí udělat. Neboli převrátit se. U nás třeba platilo, že posádka, která se udělala, platila všem ostatním večer v kempu pití. No a stačí špatně najetá šlajsna (umělý průjezd jezu), pár jezů nebo blbej vracák (protiproud) a může vás to přijít pěkně draho.

Kam v Česku na vodu?

Napoprvé se nechte vést, nechte si poradit – jen nasávejte vodáckou atmosféru.

Inspiraci ale můžete najít na www.vodackanavigace.cz. Najdete tam řeky, aktuální sjízdnost, navolíte trasy, kde jsou vyznačené kempy, půjčovny, jezy – vše, co byste mohli na vodě potřebovat.

Pokud se na vodu chystáte poprvé, možná vás překvapí, že už existuje spousta kempů, kde není nouze o teplou vodu ve sprchách, splachovací záchody a občerstvení, kde se člověk lusknutím prstu nají teplého jídla. Divočejší kempy bez tohoto „luxusního“ vybavení mají podle mě ale také své kouzlo a hlavně v nich bývá mnohem větší klid.

Co Čech, to vodák

U nás v Česku se prý každý třetí považuje za vodáka. Tak se ani nedivím, že ve vodním slalomu jsme nejlepší na světě. Víte, že vodní slalom je náš 2. nejúspěšnější olympijský sport? A že čeští kajakáři vyhráli v loňském roce 2019 vše, co mohli? Světovým šampionem a celkovým vítězem světového poháru se stal Jiří Prskavec, evropským šampionem zase Vít Přindiš.

Letos je a i ostatní slalomáře a slalomářky čeká boj o jediné olympijské místo v každé kategorii. Jestli do Tokia nebo Evropy pojede kajakářský mistr světa, můžete sledovat i vy: 1.–2. srpna v pražské Troji. Pokud budete mít chuť, přijďte se podívat, jak to na vodě rozjíždějí ti nejlepší.

Tak ahóóój! Třeba na Vltavě. :-)

Sportovní výbava

Sportovní výbava

Pořiďte si vše, co se vám bude hodit nejen na vodě. Výbavu najdete na Tchibo.cz.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články