Společně při vaření využijeme všechny ty podzimní ingredience, které už možná máte i doma. A jako bonus jsou recepty mezi sebou provázané tak, že téměř nic neskončí v koši. Ani slupky od brambor nebo jádřince z jablek.
Recept na základní dýňové pyré
Je součástí všech následujících receptů. A protože ho dělám z dýně Hokkaidó, ani ji neloupu. Slupka při pečení krásně změkne a dá se dohladka rozmixovat spolu s dužinou. Potřebujete jen 1 dýni Hokkaidó a 1 lžíci olivového oleje.

Postup:
- Dýni omyjte, rozkrojte a vydlabejte z ní semínka.
- Nakrájejte na kostičky (asi 2 cm velké), promíchejte s olejem a rozložte na plech.
- Pečte na 180 stupňů doměkka, asi 30 minut.
- Upečenou dýni nechte vychladnout a ve výkonném mixéru rozmixujte dohladka.

Dýňová semínka nevyhazujte
Dobře je omyjte, osušte, pokapejte olejem a smíchejte se solí. Rozprostřete je na plech a dozlatova je upečte. Při teplotě 180 stupňů to bude trvat asi 30 minut. Pak je můžete použít do hlavního chodu nebo salátů.
Předkrm: Pečené bramborové slupky s dýňovým dipem
Do tohoto předkrmu využijete slupky z brambor, které oloupete na hlavní chod. Křupavé lupínky můžete klidně podávat i později, třeba jako „zobání“ k vínu.

Jak na to:
- Předehřejte troubu na 200 stupňů s funkcí horkovzduchu.
- Bramborové slupky promíchejte s olejem, solí, pepřem a římským kmínem.
- Rozprostřete je na plech a pečte dokřupava.
- Než se slupky upečou, připravte si dip ze 2 lžic tahini, 4 lžic dýňového pyré, 1 stroužku prolisovaného česneku, 1 lžíce citronové šťávy, soli a pepře. Vše stačí smíchat dohromady.
- Křupavé slupky ihned podávejte s dipem.
Když mi zbyde droždí, připravuji ještě ořechovou drobenku, kterou na brambory po upečení rovnoměrně nasypu. Stačí rozmixovat 2 hrsti vlašských ořechů, kousek droždí a sůl. Pro lepší chuť můžete ořechy před mixováním nasucho opražit.
Pokud máte rádi hlívu ústřičnou, zkuste si z ní udělat „jerky“ třeba s jedním z těchto dipů.
Hlavní chod: Krémové dýňovo-bramborové curry
Tohle jídlo člověka úplně pohladí a dokonale zahřeje, když je venku podzimní sychravo. Pokud by vám chybělo maso, můžete do základu přidat mleté hovězí.

Potřebujete:
- 3 lžíce oleje
- 6 středních brambor
- ½ dýně Hokkaidó
- ½ červené cibule
- 50 g thajské červené curry pasty
- 5 lžic dýňového pyré
- 1,5 hrnku kokosového mléka
- 1 nastrouhané jablko i se slupkou
- 2 stroužky česneku
- sůl
- šťáva z ½ citronu
- snítka tymiánu
Postup:
- Oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kostičky. Na kostičky nakrájejte také dýni, kterou loupat nemusíte. Cibuli nakrájejte nadrobno.
- V hluboké pánvi rozpalte olej a nechte na něm zesklovatět cibulku. Poté vmíchejte curry pastu a restujte, aby se hezky rozvoněla.
- Přidejte brambory a dýni, dobře promíchejte a vše zalijte kokosovým mlékem.
Rozbalit
Sbalit
- Vmíchejte dýňové pyré, strouhané jablko, prolisovaný česnek, šťávu z citronu a osolte.
- Přidejte tymián, přiklopte a vařte do změknutí brambor a dýně. Během vaření občas promíchejte, aby se brambory nepřichytily ke dnu.
Rozbalit
Sbalit
Před podáváním každou porci ozdobte lístky čerstvého tymiánu a pokapejte olejem – můžete použít dýňový, který se k jídlu perfektně hodí.
Dezert do skleničky: Dýňový tvaroh s kávovými jablíčky
Když připravuji celé menu, dezert většinou volím nepečený. A i takový může chutnat jako podzim.

Při loupání jablek si slupky a jádřince ponechte stranou a nevyhazujte je. Budete je potřebovat k přípravě limonády.
Ingredience na jablíčka:
- 3 jablka
- 1 espresso
- 10 hřebíčků
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce javorového sirupu
Ingredience na tvarohový krém:
- 250 g tvarohu
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce dýňového pyré
- 3 lžíce javorového sirupu
Jdeme na to:
- Vložte nakrájená jablka na kostičky do menší pánve a přidejte espresso, hřebíčky a med. Přiklopte a nechte pár minut dusit, poté odklopte a vařte, dokud tekutina nezhoustne a jablka nezměknou.
- Do hotových jablek vmíchejte lžíci javorového sirupu, odstavte a nechte vychladnout.
- Tvaroh smíchejte s dýňovým pyré, javorovým sirupem a skořicí.
- Do skleniček vrstvěte krém, jablka, nasekané ořechy a rozlámané/rozdrcené piškoty.
- Nakonec vše dozdobte piškoty a ořechy a dezert uložte alespoň na 2 hodiny do lednice.

Když mi zbyde čas a energie, nechám na pánvi zkaramelizovat cukr a ve vzniklém karamelu obalím vlašské ořechy. Ty po vychladnutí lehce rozdrtím a teprve potom je přidávám do vrstev dezertu. Chutná to fantasticky!
Nápoj: Podzimní jablečno-dýňová limonáda se skořicí a zázvorem
Až si nachystíte základ na tento nápoj, máte dvě možnosti. Buď ho naředíte perlivou vodou, přidáte led a budete ho podávat jako osvěžující limonádu, nebo připravíte teplý nápoj. Pro tuto variantu stačí základ jen ohřát a podávat ho s plátkem citronu.

Ingredience:
- slupky a jádřince ze 3–4 jablek (máte schované je z předchozích receptů)
- 2 lžíce dýňového pyré
- 2 cm zázvoru
- 1 skořice v celku
- 1 lžíce medu
- šťáva z ½ citronu
Postup:
- Do kastrůlku vložte slupky z jablek, nastrouhaný zázvor a skořici. Zalijte asi 500 ml vody, přiveďte k varu a vařte na mírném stupni asi 15 minut.
- Sceďte, smíchejte s dýňovým pyré, medem a citronovou šťávou. Poté nechte vychladnout.

Při podávání ve formě limonády nařeďte s perlivou vodou 1 : 1 a doplňte ledem. A pokud máte jablek opravdu hodně, můžete si z nich vyrobit domácí jablečný ocet.
Přeji vám dobrou chuť a užijte si všechny skvělé ingredience, které nám tohle roční období, i když je často nevlídné, přináší.
Zkuste poké!
Máme pro vás jednoduchý recept, který si snadno upravíte podle toho, co zrovna máte v lednici nebo na co máte chuť.
Udržitelnost v Tchibo
Neseme odpovědnost za svět, v němž žijeme nejen dnes, ale chceme v něm žít i zítra. Mrkněte se na naše kroky směřující k udržitelnosti.


