Právě čtete

Recepty na celé podzimní zero-waste menu, u kterého nevyhodíte ani slupky od brambor

627  
Sdílet: 

Recepty na celé podzimní zero-waste menu, u kterého nevyhodíte ani slupky od brambor

Nic nepřijde nazmar! Jablka, dýně, skořice, ořechy… to je pro mě podzim v kuchyni. Proto jsem pro vás připravila hřejivé menu od předkrmu po dezert, a to tak, že vše využijete do posledního kousku.

10. 11. 2025 3 min. čtení Jana Duffková
Recepty na celé podzimní zero-waste menu, u kterého nevyhodíte ani slupky od brambor

Společně při vaření využijeme všechny ty podzimní ingredience, které už možná máte i doma. A jako bonus jsou recepty mezi sebou provázané tak, že téměř nic neskončí v koši. Ani slupky od brambor nebo jádřince z jablek.

Recept na základní dýňové pyré

Je součástí všech následujících receptů. A protože ho dělám z dýně Hokkaidó, ani ji neloupu. Slupka při pečení krásně změkne a dá se dohladka rozmixovat spolu s dužinou. Potřebujete jen 1 dýni Hokkaidó a 1 lžíci olivového oleje.

Postup:

  1. Dýni omyjte, rozkrojte a vydlabejte z ní semínka.
  2. Nakrájejte na kostičky (asi 2 cm velké), promíchejte s olejem a rozložte na plech.
  3. Pečte na 180 stupňů doměkka, asi 30 minut.
  4. Upečenou dýni nechte vychladnout a ve výkonném mixéru rozmixujte dohladka.

Dýňová semínka nevyhazujte


Dobře je omyjte, osušte, pokapejte olejem a smíchejte se solí. Rozprostřete je na plech a dozlatova je upečte. Při teplotě 180 stupňů to bude trvat asi 30 minut. Pak je můžete použít do hlavního chodu nebo salátů.

Předkrm: Pečené bramborové slupky s dýňovým dipem

Do tohoto předkrmu využijete slupky z brambor, které oloupete na hlavní chod. Křupavé lupínky můžete klidně podávat i později, třeba jako „zobání“ k vínu.

Jak na to:

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů s funkcí horkovzduchu.
  2. Bramborové slupky promíchejte s olejem, solí, pepřem a římským kmínem.
  3. Rozprostřete je na plech a pečte dokřupava.
  4. Než se slupky upečou, připravte si dip ze 2 lžic tahini, 4 lžic dýňového pyré, 1 stroužku prolisovaného česneku, 1 lžíce citronové šťávy, soli a pepře. Vše stačí smíchat dohromady.
  5. Křupavé slupky ihned podávejte s dipem.

 

Když mi zbyde droždí, připravuji ještě ořechovou drobenku, kterou na brambory po upečení rovnoměrně nasypu. Stačí rozmixovat 2 hrsti vlašských ořechů, kousek droždí a sůl. Pro lepší chuť můžete ořechy před mixováním nasucho opražit.

Pokud máte rádi hlívu ústřičnou, zkuste si z ní udělat „jerky“ třeba s jedním z těchto dipů.

Hlavní chod: Krémové dýňovo-bramborové curry

Tohle jídlo člověka úplně pohladí a dokonale zahřeje, když je venku podzimní sychravo. Pokud by vám chybělo maso, můžete do základu přidat mleté hovězí.

Potřebujete:

  • 3 lžíce oleje
  • 6 středních brambor
  • ½ dýně Hokkaidó
  • ½ červené cibule
  • 50 g thajské červené curry pasty
  • 5 lžic dýňového pyré
  • 1,5 hrnku kokosového mléka
  • 1 nastrouhané jablko i se slupkou
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • šťáva z ½ citronu
  • snítka tymiánu

Postup:

  1. Oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kostičky. Na kostičky nakrájejte také dýni, kterou loupat nemusíte. Cibuli nakrájejte nadrobno.
  2. V hluboké pánvi rozpalte olej a nechte na něm zesklovatět cibulku. Poté vmíchejte curry pastu a restujte, aby se hezky rozvoněla.
  3. Přidejte brambory a dýni, dobře promíchejte a vše zalijte kokosovým mlékem.

    Rozbalit

    Sbalit

  4. Vmíchejte dýňové pyré, strouhané jablko, prolisovaný česnek, šťávu z citronu a osolte.
  5. Přidejte tymián, přiklopte a vařte do změknutí brambor a dýně. Během vaření občas promíchejte, aby se brambory nepřichytily ke dnu.

    Rozbalit

    Sbalit

Před podáváním každou porci ozdobte lístky čerstvého tymiánu a pokapejte olejem – můžete použít dýňový, který se k jídlu perfektně hodí.

Dezert do skleničky: Dýňový tvaroh s kávovými jablíčky

Když připravuji celé menu, dezert většinou volím nepečený. A i takový může chutnat jako podzim.

 

Při loupání jablek si slupky a jádřince ponechte stranou a nevyhazujte je. Budete je potřebovat k přípravě limonády.

Ingredience na jablíčka:

  • 3 jablka
  • 1 espresso
  • 10 hřebíčků
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce javorového sirupu

Ingredience na tvarohový krém:

  • 250 g tvarohu
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce dýňového pyré
  • 3 lžíce javorového sirupu

Jdeme na to:

  1. Vložte nakrájená jablka na kostičky do menší pánve a přidejte espresso, hřebíčky a med. Přiklopte a nechte pár minut dusit, poté odklopte a vařte, dokud tekutina nezhoustne a jablka nezměknou.
  2. Do hotových jablek vmíchejte lžíci javorového sirupu, odstavte a nechte vychladnout.
  3. Tvaroh smíchejte s dýňovým pyré, javorovým sirupem a skořicí.
  4. Do skleniček vrstvěte krém, jablka, nasekané ořechy a rozlámané/rozdrcené piškoty.
  5. Nakonec vše dozdobte piškoty a ořechy a dezert uložte alespoň na 2 hodiny do lednice.

Když mi zbyde čas a energie, nechám na pánvi zkaramelizovat cukr a ve vzniklém karamelu obalím vlašské ořechy. Ty po vychladnutí lehce rozdrtím a teprve potom je přidávám do vrstev dezertu. Chutná to fantasticky!

Nápoj: Podzimní jablečno-dýňová limonáda se skořicí a zázvorem

Až si nachystíte základ na tento nápoj, máte dvě možnosti. Buď ho naředíte perlivou vodou, přidáte led a budete ho podávat jako osvěžující limonádu, nebo připravíte teplý nápoj. Pro tuto variantu stačí základ jen ohřát a podávat ho s plátkem citronu.

 

Ingredience:

  • slupky a jádřince ze 3–4 jablek (máte schované je z předchozích receptů)
  • 2 lžíce dýňového pyré
  • 2 cm zázvoru
  • 1 skořice v celku
  • 1 lžíce medu
  • šťáva z ½ citronu

Postup:

  1. Do kastrůlku vložte slupky z jablek, nastrouhaný zázvor a skořici. Zalijte asi 500 ml vody, přiveďte k varu a vařte na mírném stupni asi 15 minut.
  2. Sceďte, smíchejte s dýňovým pyré, medem a citronovou šťávou. Poté nechte vychladnout.

Při podávání ve formě limonády nařeďte s perlivou vodou 1 : 1 a doplňte ledem. A pokud máte jablek opravdu hodně, můžete si z nich vyrobit domácí jablečný ocet.

Přeji vám dobrou chuť a užijte si všechny skvělé ingredience, které nám tohle roční období, i když je často nevlídné, přináší.

Nezapomeňte mrknout i na další videa!

Sledujte zde
Přehrát znovu

Zkuste poké!

Máme pro vás jednoduchý recept, který si snadno upravíte podle toho, co zrovna máte v lednici nebo na co máte chuť.

Udržitelnost v Tchibo

Udržitelnost v Tchibo

Neseme odpovědnost za svět, v němž žijeme nejen dnes, ale chceme v něm žít i zítra. Mrkněte se na naše kroky směřující k udržitelnosti.

Více informací
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články