Asi vás nepřekvapí, že základem jsou konzervy. Já mám doma vždy velmi variabilní výběr. Téměř za každých okolností u mě najdete konzervu luštěnin (nejčastěji cizrnu), masa (nejraději máme tuňáka), rajčat a kokosového mléka. A doporučuju na konzervách nešetřit a nekupovat ty nejlevnější, ale ty nejkvalitnější. Kvalita se totiž velmi odrazí na chuti výsledného pokrmu. Pokud máte doma tenhle základ, pak v kombinaci se správným kořením a přílohou dokážete vykouzlit plnohodnotné jídlo, kdykoli potřebujete. I když jste nebyli třeba měsíc na nákupu čerstvých potravin.
Koření, základ mojí kuchyně
Doporučuji mít doma takové koření, co se hodí k vašim oblíbeným pokrmům, která nejčastěji vaříte. V mé kredenci najdete asi 20 druhů, protože ráda střídám různé kuchyně – nejčastěji českou, arabskou, italskou nebo indickou. U všech trvanlivých potravin si vždy dopředu rozmyslete, co z nich můžete uvařit a jak je zkombinujete s tím, co už doma máte.
V mé spíži samozřejmě nesmí chybět cibule a česnek. Hodí se snad do všech jídel a je skvělé, že velmi dlouho vydrží. Z trvanlivých příloh můžete mít doma třeba kuskus, těstoviny, rýži, bulgur, pohanku… Zkrátka cokoli, co máte rádi. Myslím, že většina příloh je trvanlivá. I brambory koneckonců vydrží poměrně dlouho.
Jak si jídla z konzerv vylepšit čerstvou surovinou
Já mám třeba v lednici vždycky parmazán. Ten vydrží několik týdnů, ne-li měsíců a klidně může být otevřený. Velmi krátce opeču česnek na olivovém oleji, přidám konzervu rajčat, sušenou bazalku, občas i tuňáka a servíruji s těstovinami a parmazánem. Je to rychlovka, která u nás chutná všem.
Když mi zbydou nějaké čerstvé bylinky (kopr, koriandr, petržel…), očistím je, nakrájím a dám buď do mrazáku, nebo usuším. Což mě pak kolikrát samozřejmě zachraňuje.
A když už jsme u toho mrazáku, tak tam mám samozřejmě taky slušnou zásobičku. Mrazím jak maso, tak šunky, sýry, pečivo… V podstatě cokoliv. A taky je podle mě fajn tam mít mražené ovoce (třeba ráno do teplé ovesné kaše) a mraženou zeleninu. V zásobě mívám kukuřici, hrášek, fazolky a občas i květák nebo brokolici. Z mražené zeleniny vařím nejčastěji kari – používám kokosové mléko, koření, mražený koriandr, občas luštěniny (červenou čočku nebo cizrnu z konzervy) a k tomu uvařím rýži.
Občas stačí jen luštěniny
Mimochodem luštěniny mívám doma také v zásobě. Nejraději mám červenou čočku a belugu, protože jsou rychle uvařené a nemusím je předem namáčet – ideální, když nestíhám. Mám ale doma i klasickou čočku, fazole v konzervě nebo už zmíněnou cizrnu v konzervě. A v jakém jídle mám ráda klasickou čočku? Když opravdu nestíhám a nemám nakoupeno, tak jenom osmahnu na troše oleje cibuli a přidám do hrnce propláchnutou rýži a čočku. Zaliju vodou a uvařím. Následně servíruji s jogurtem a prolisovaným stroužkem česneku. To je neskutečná dobrota! A přitom tak jednoduchá…
Pokud nejste úplně fanoušky luštěnin z konzervy, ale zároveň vás nebaví zdlouhavá příprava, uvařte si jednou za čas velkou zásobu například cizrny. Tu si pak naporcujte do sáčků a zmrazte.
Spíž je samozřejmě dobré mít pro lepší orientaci zorganizovanou. Jaký systém zvolíte, je na vás. Já mám jídlo rozdělené na konzervy, luštěniny, přílohy, mouky, cukry a sladidla, mléka (je fajn mít trvanlivé v zásobě, občas mě zachrání) apod. Při úklidu spíže doporučuji rovnou projít data minimální trvanlivosti a případně prošlé konzervy vyhodit prázdné do kovu.
Co se v mojí kuchyni vždycky najde
- luštěniny (nejen v konzervě)
 - cibule, česnek, brambory
 - parmazán
 - koření
 - přílohy (rýže, těstoviny, bulgur, quinoa…)
 - konzerva masa (např. tuňák)
 - konzervy s loupanými rajčaty
 - zamražené zbytky čerstvých bylinek
 - oleje
 - mraženou zeleninu a ovoce
 - konzerva s kokosovým mlékem
 - česnek
 - mouky
 - cukry, sirupy a jiná sladidla
 
Přichází na řadu můj osvědčený recept ze spíže – Chana Masala
Ingredience (pro 4 osoby):
- 2 cibule, nakrájené na kostičky
 - 3 prolisované stroužky česneku
 - 1 lžička římského kmínu
 - 1 lžička garam masaly
 - 1/2 lžičky mletého zázvoru (koření)
 - sůl
 - pepř
 - 2× 400g plechovka krájených rajčat
 - 2× 400g plechovka cizrny
 - čerstvý koriandr
 
- rýže basmati
 - citrón na servírování
 - olej
 
Na jogurtový dip:
- 80 g bílého jogurtu
 - 50 g zakysané smetany
 - šťáva z 1/2 citronu
 
Postup:
- Rýži uvařte podle návodu na obalu. Po uvaření ji promíchejte s čerstvým koriandrem.
 - V hrnci si rozehřejte olej a vložte do něj cibuli. Opékejte na mírném plameni zhruba 15 minut dozlatova, poté přidejte česnek, římský kmín, garam masalu, zázvor a pepř. Opékejte, dokud se koření nerozvoní.
 - K okořeněné cibuli a česneku přidejte konzervu rajčat a cizrny. Promíchejte a vařte 5–10 minut.
 - Mezitím připravte jogurtový dip. V misce smíchejte jogurt, zakysanou smetanu a citrónovou šťávu. Dip podle chuti osolte, případně přidejte trochu chilli.
 - Servírujte s čerstvým koriandrem a citrónem.
 
Tak dobrou chuť!
				
		
				
				
				
				
				
	
	