Letos je to s úrodou meruněk a vůbec plodů ovocných stromů jako třešní, višní, švestek, ale i mišpulí, co mám na zahradě, opravdu zlé. Prostě nejsou. Neměli z čeho uzrát. Nedávno jsem se vrátila z jižní Moravy, kde mi pan Hutař ukazoval stromy meruněk, které už druhým rokem kvůli mrazům neplodí. Na stánku u cesty jsem si kupovala „moravské“ meruňky, které ale po dotázání se na původ byly ve skutečnosti z Maďarska. A strejda se stále z Moravy nevrací a neveze meruňky na zavařování.
Nechci vás naštvat receptem na něco, co si vlastně kvůli nedostatkovému zboží nemůžete uvařit. Meruňky se sehnat dají, a to dokonce v bio kvalitě. Jak jsem byla překvapená, když jsem na ně v jednom supermarketu narazila. Hned jsem si jich nakoupila pár balíčků. Ano, je to dovoz z Itálie, ale tonoucí se stébla chytá a bio produkt se tak těžko odmítá. Nuže, 4 skleničky marmelády už mám zavařené a místo sladkých ovocných knedlíků si letos pochutnávám na meruňkách trochu jinak.
Suroviny
12 meruněk
2 stroužky česneku
2 snítky oregana
2 snítky tymiánu
2 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
150 g sýra ricotty nebo 100 g gorgonzoly
med či agávový sirup dle chuti
Postup
Troubu předehřejeme na 200 °C. Meruňky omyjeme, osušíme, zbavíme pecek a poklademe řeznou stranou nahoru do zapékací misky nebo do pekáče vyloženého pečicím papírem. Česnek nakrájíme na plátky, bylinky nasekáme nahrubo. Meruňky zastříkneme olivovým olejem, posypeme bylinkami a česnekem. Osolíme, opepříme a pečeme v předehřáté troubě, až meruňky začnou pouštět šťávu a změknou, zhruba 15 minut.
Vyjmeme, každou meruňku ozdobíme kopečkem sýra a zakápneme medem. Gorgonzolu můžeme ještě 2 minuty zapéct.