Právě čtete

O vínech Karla Rodena

3437  
Sdílet: 

O vínech Karla Rodena

Známý český herec Karel Roden letos opět představil svou kolekci vín – Pálavu pozdní sběr 2013 a Neuburské pozdní sběr 2013. Koupíte ho v limitované edici 1500 lahví i v kamenných obchodech Tchibo. Vína vznikla ve spolupráci s dvorním vinařem Václavem Adámkem z Adámkova vinařství, a proto jsme ho vyzpovídali, jak takové víno vlastně vzniká.

29. 12. 2014 4 min. čtení Kristina Zábrodská
O vínech Karla Rodena

Pálava a Neuburské jsou sice tradiční moravské odrůdy, ale nejsou nijak mainstreamovou záležitostí. Z jakého důvodu jste je vybrali pro vína Karla Rodena?

U Pálavy šlo o kouzlo spojení, kdy Karel Roden v 7. díle seriálu Vinaři vyhrál s odrůdou Pálava soutěž Křetický košt. Odrůdu Neuburské jsme zvolili pro Tchibo na míru, protože Tchibo chtělo více lahví a Pálavy už jsme v době vinobraní tolik neměli. Doplnili jsme ji tedy vínem, které je zatím nedoceněné a ve vinicích ubývá.

Můžete obě vína popsat?

Pálava pozdní sběr 2013 je suché víno se zbytkovým cukrem 1 g/l. To mnoho lidí překvapí, protože znají Pálavu jen polosuchou a sladší. Barva vína je nazelenalá se zlatavými odlesky s vůní květnatých až tramínových tónů. Je to svěží víno s dlouhotrvající dochutí a šťavnatou kyselinkou. Neuburské pozdní sběr 2013 má zase zbytkový cukr 0,5 g/l a barvu zelenožlutou s dominující vůní přezrálého ovoce s nádechem grepu, který se projevuje i v chuti tohoto suchého vína.

S Karlem Rodenem připravujete vína od roku 2009. Jak spolupráce začala?

Karel chtěl mít své vinařství na zámečku ve Skrýšově, kde si už vybral polohu pro výsadbu vinohradu, ale vinařský zákon neumožňuje výsadbu mimo vinařské oblasti a nová výsadba je obecně zakázaná. Když zjistil, že nemůže mít své vinařství ve Skrýšově, tak nás oslovil a dohodli jsme se na spolupráci. Adámkovo vinařství je malé rodinné vinařství ve Višňové na Znojemsku, které funguje od roku 1973. Já s bráchou jsme již třetí generace vinařů. Víno začal dělat náš děda, po něm to převzal táta, který se rozhodl víno i prodávat, a tak se z toho stalo podnikání.

foto

Práce na vinici vyžaduje celoroční nasazení. Účastní se ho také Karel Roden?

Vzhledem ke své pracovní vytíženosti se bohužel Karel nemůže účastnit vinobraní, což ho mrzí asi nejvíce. Vína tak vznikají bez jeho přítomnosti. Karel navštěvuje naše vinařství v době konce zimy a v průběhu jara, kdy přátelsky posedíme a ochutnáváme vína daného ročníku.

Každý rok je k dostání pouze pár odrůd v malém počtu lahví. Kolik jich vlastně děláte?

Na začátku naší spolupráce jsme se domluvili, že budeme dělat zhruba 10 000 lahví každý rok a vybírat ta nejlepší vína daného ročníku. Jde o exkluzivní řadu, jsou to tedy ucelené šarže, které nebývají velké, od 600 do 3000 litrů. Každý rok připravíme průměrně pět odrůd. Počet ale není rozhodující, vybíráme pouze vína, která si zaslouží nést řadu Karel Roden. Vinařství vlastní 5,5 hektaru vinic ve Znojemské podoblasti v obci Višňová. Trať se jmenuje Nová Hora, ale větší část hroznů kupujeme z okolních obcí Dolní Kounice, Pravlov, Konice, Oblekovice.

Spolumajitelem vinařství je Tomáš Vican, vinař a zároveň producent filmů, mimo jiné Bobule, kde si vaše vinařství také zahrálo. Zvýšila se od té doby návštěvnost u vás?

Ano, ihned po natáčení jsme zaznamenali větší zájem o vína i návštěvu sklepa a vinařského penzionu Bobule, který má 50 lůžek. Vlastně pokaždé, když Bobule běží v televizi, se zájem o nás zvýší.

Byl jste se podívat na natáčení?

Párkrát jsem plac navštívil a jako nepolíbený touto činností musím říct, že je to dost zajímavé a uděláte si jiný obrázek o tom, jak film vzniká a co a jak se v něm děje. Poprvé jsem cítil zvědavost, ale pak už jsem zapadl do kolektivu a maximálně jsem si to užíval.

Letošní ročník byl pro vinaře spíše nepříznivý. Na jaká vína se můžeme těšit?

Rok 2014 byl jeden z nejhorších, co se týče kvality hroznů – malá cukernatost, čtvrtinová úroda, hodně plísní. Vína bude méně oproti ostatním rokům, ale pokud s nimi sklepmistr dobře pracoval, budou příjemná a aromatická.

A jaká vína máte nejraději vy?

Plné ryzlinky a veltlíny.

Adámkovo vinařství najdete v obci Višňová ve Znojemské podoblasti. Symbolem vinařství se stal Jan z Nepomuku, jakožto odkaz na minulost, tradici a lidské poznání. Kompletní nabídku vín najdete v jejich eshopu Vinná galerie a na adamkovovinarstvi.cz

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články