Právě čtete

Rozhovor s Janou Florentýnou Zatloukalovou

6719  
Sdílet: 

Rozhovor s Janou Florentýnou Zatloukalovou

Jana Florentýna Zatloukalová se do srdcí milovníků dobrého jídla a především mladých žen a jejich matek nesmazatelně zapsala v roce 2007 svojí Kuchařkou pro dceru, tedy knihou se srozumitelně popsanými recepty na jídla, která všichni známe, která si i chceme uvařit, ale často nevíme jak.

5. 1. 2015 5 min. čtení Kristina Zábrodská
Rozhovor s Janou Florentýnou Zatloukalovou

Od té doby vyšlo už její čtvrté vydání a Jana Florentýna napsala tři další kuchařky, které sklidily nadšení čtenářů. Při poslední z nich, nazvané Snídaně u Florentýny, která vyšla v létě, se stala zároveň i vydavatelkou. A protože jsme právě absolvovali Vánoce, tedy naše oblíbené časy líných dnů, zeptali jsme se Jany, jak si užít dlouhá (lahodná) dopoledne.

Kniha Snídaně u Florentýny nese podtitul Dopolední kuchařka pro dceru – 160 receptů, které vám zjednoduší první půlku dne. Rejstřík obsahuje všechny představitelné i překvapivé dobroty – od kaše přes müsli, pomazánky, sendviče a sušenky až po obědy do krabičky. Podle čeho jste recepty vybírala?

Pro každou další kuchařku pro dceru hledám jeden námět, který by byl dostatečnou výzvou. Po první Kuchařce pro dceru, která předkládala základní recepty české kuchyně a postupy tak, aby každý dokázal dobře a chutně vařit, jsem napsala Vánoční kuchařku pro dceru. Představila jsem si první Vánoce ve vlastní domácnosti. Pro nezkušenou holku to znamená jediné – PANIKA! Je třeba mít vše včas a dokonale nachystáno, napečeno, navařeno, naklizeno, nakoupené dárky, každý chce něco trochu jiného a zároveň podvědomě očekává chutě a jídla, která zná z domova. Je toho hodně a vše musí být hotové najednou, nelze nic odložit na později, na druhý den. Tak jsem si řekla, že celý obrovský problém rozeberu na dílčí úkoly a sestavím plán, podle kterého připravíte své první nádherné Vánoce bez zbytečného stresu.

Stejný model sledují i Hovory s řezníkem čili Kuchařka pro dceru z masa a kostí.

Ano, protože maso představuje pro mladou ženu, dosud v kuchyni nejistou, takovou výzvu, že se raději dobrovolně stane vegetariánkou a připravuje zeleninu, luštěniny, sýry a těstoviny na tisíc způsobů, než aby se pustila do úpravy masa. Jenže jakmile sdílí domácnost s mužem, ten začne maso vyžadovat, a tak jedinou možností je pustit se do boje, ideálně podle ověřeného receptu. Problémem však bývá už samotný nákup masa a jeho následné porcování, proto jsem knihu pojala jako rozhovor řezníka s nakupující ženou. V každém z dvaceti hovorů se dozvíte spoustu kuchařského moudra. Každým dalším nákupem žena (a čtenáři) pronikají více do tajů masa, jeho výběru, nákupu a použití a získávají jistotu v kuchyni. Knihu tak můžete číst od první kapitoly do poslední a stále se něco dozvíte. Mám ráda knihy s příběhem a stejně se snažím psát i své kuchařky.


foto: www.kucharkaprodceru.cz

Snídaně u Florentýny jsou rozdělené do čtyř etud – snídaně, svačiny, obědy do krabičky a brunche pro přátele. Jaký příběh vyprávíte tady?

Naší rodiny. Máme čtyři děti a rána bývají hektická. Snídáme ve spěchu, přitom z mnoha výzkumů vyplývá, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne. To, co ráno sníme, z velké míry určuje produktivitu a naši náladu po celý den. Snažila jsem se tudíž skládat snídaně zdravé a zároveň dobré. Správně pojatá snídaně vypovídá o vašem životním stylu i výživě. Nechtěla jsem nic vážit ani počítat kalorie, ale představit zdravé, chutné, vyvážené a výživné pokrmy. Sama jsem v touze po štíhlé postavě kdysi počítala kalorie a nejdéle jsem vydržela čtyři týdny. Pak jsem se vrhla na první čokoládové sušenky, které jsem potkala, a pracně shozených pět set gramů bylo zpět. Naštěstí jsem brzy pochopila, že jedinou možností je pohyb a vyvážená strava, která výborně chutná. Proto je u každého receptu uveden počet střevíčků, které označují, pro jaký den se jídlo hodí – jeden pro nenáročný, tři pro plný aktivit. Pak mě napadlo, že bych nemusela dětem dávat do školy pořád stejné svačiny, ale že je lze pojmout kreativně a přesto jednoduše. A svačinu si zaslouží i dospělí, tak vznikly obědy do krabičky. Víkendům v poslední době vévodí brunche a není důvod, proč si je neuspořádat doma a pozvat přátele. Tím se dopoledne příjemně protáhne a všichni si užívají dobrého jídla, pití a nálady. A příběh byl tu.

Co Vás baví na psaní kuchařek?

Vymýšlet knihám příběh. Každý nějakým způsobem začne, vyvíjí se a na konci graduje. Zjistila jsem, že mě baví vysvětlovat, co a jak v kuchyni funguje a proč. Doma jsem se vařit nenaučila a k stále častějším návštěvám kuchyně mě přinutil až manžel a stále rostoucí počet dětí. Než abych svůj rodinný kuchařský život protrpěla, rozhodla jsem se vaření přijít na kloub. A teď chci, abych to, co jsem se pracně a občas až detektivním způsobem o vaření dozvěděla, zjistili i ostatní a nemuseli projít stejnou cestou jako já. Forma kuchařky se mi zdála nejlepší. Souběžně s ní funguje i blog, nejdřív to bylo Bistro u Florentýny, teď je to Kuchařka pro dceru, kde každý čtvrtek uveřejňuji novou kuchařskou lekci.

Poslední kuchařku jste nejen napsala, ale sama i vydala. Jak taková kniha vzniká?

Neustále sbírám inspiraci a promýšlím si další knihy. Jakmile mám jasné téma, každý pracovní den začnu tím, že napíšu 500 slov. Děti odejdou do školy, já sedám k počítači a píšu. Někdy to jde rychle, někdy mi to trvá déle, ale teprve poté vyřizuji ostatní pracovní povinnosti, odpovídám na čtenářské dotazy, na komentáře na Facebooku, připravuji si rešerši na další den. Zdá se to málo, ale pět set slov jsou i dva dobře napsané recepty, a tím, že píšu každý den, obsah knihy pomalu, ale jistě přibývá. Nejraději píšu ráno s čistou hlavou. Zjistila jsem, že o svůj mozek potřebuji pečovat – nejen mu dodávat správnou výživu, ale krmit ho i krásnou literaturou. Tříbím si tak i svůj styl psaní a jazyk.

Zkoušíte všechny recepty?

Samozřejmě. Odpoledne provedu rešerši jídla, o kterém chci druhý den psát. Podívám se, co na postup říkají různí autoři, promyslím si ho a večer jídlo uvařím rodině k večeři. Pečlivě si zaznamenávám poznámky a druhý den podle toho píšu a odpoledne zase znovu. Dá se říci, že všechny recepty jsou ověřeny mlsným jazýčkem mého manžela a čtyř dětí.

A jakou knihu chystáte nyní?

Odpolední kuchařku pro přátele. Najdete v ní neobvyklé odpolední svačiny, rychlé večeře, okouzlující jídla na posezení s přáteli i lehká občerstvení po návratu domů nad ránem. Symbolicky pak můžete pokračovat dopolední kuchařkou.

Recept na 2 vejce do skla z nové knihy Jany Florentýny Zatloukalové najdete zde. Celou kuchařku si pak můžete objednat na adrese www.kucharkaprodceru.cz.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články