Právě čtete

Na kafíčko s Lukášem Hejlíkem

4205  
Sdílet: 

Na kafíčko s Lukášem Hejlíkem

Herce Lukáše Hejlíka můžete znát z divadelních prken, z televizních obrazovek nebo jako muže pověstného vytříbeným citem k módě. V současné době objíždí republiku se scénickým čtením nazvaným LiStOVáNí a stává se osobností, která na Tchiboblogu startuje novou pravidelnou rubriku Na kafíčko s...

27. 4. 2016 6 min. čtení Sexy Mamas
Na kafíčko s Lukášem Hejlíkem

Ahoj Lukáši, začneme trochu netradičně, vítězí u Tebe káva nebo čaj?

Káva, jednoznačně. I když na chalupě si chystám každý domácí bylinkový čaj ze šípku, lípy, heřmánku, bezu, máty, meduňky a tymiánu.

Hodně cestuješ, kde ti káva nejvíce chutnala? Jaký druh kávy preferuješ?

V tomhle se mnou bude těžká řeč. Jsem jeden z těch, ze kterých si reklama Tchiba z hipsterské kavárny dělala srandu. Osobně si to nijak neberu, nejsem zanícený barista a snad ani kafešista. Pro mě je to jen důkaz, že trh s výběrovou kávou roste. Velcí hráči na trhu je začínají vnímat. Ale k odpovědi – piju už jen filtrovanou kávu s vyšší aciditou, nejvíce mi chutnají africké parametry. Káva je ovoce a my se ji teď učíme konečně pít jinak.

LE PREMIER ATAS7104

A od kávy k běžnému životu. Jak se právě máš a co tě momentálně nejvíc zaměstnává?

Mám teď hektický měsíc, mám 90 představení v LiStOVáNí, 4 velké moderování a pár natáčecích dnů. A do toho se samozřejmě snažím být s rodinou. Teď, když byla Veronika s Vojtou nemocná a já byl často pryč, to bylo náročné. Ale blíží se jaro a můj volnější květen, takže fajn!

Máš poměrně široký záběr aktivit – jsi herec, moderuješ, věnuješ se módě, máš své projekty LiStOVáNí a Gastromapu. Jak se to dá vše stíhat?

Jenom tak, že všechno spojuju. Nejvíc se věnuju LiStOVáNí, hrajeme opravdu v mnoha městech jak večer pro veřejnost, tak dopoledne na školách. Díky tomu navštívím spoustu restaurací a kaváren. A samozřejmě hledám ty nejlepší. A to pak používám na blogu @Gastromapa Lukáše Hejlíka. Radím, že je někdy lepší si trochu zajet, než se hodně spálit. Do toho přispívám svými texty do tří časopisů, kde mám pravidelnou rubriku. To dělám jako i všechno ve vlaku. Mám dvě auta, jedno pro Čechy, jedno pro Moravu, přejíždím RailJetem a u toho píšu, čtu, učím se, spím, přemýšlím!

Můžeš říct, že by tě některá z tvých aktivit bavila víc než jiné?

Jsem trochu magor, megaloman. Moje manželka to už asi pochopila, dává mi prostor, ale zároveň cítím, že nechce (a já taky ne), aby to bralo prostor jí a Vojtíškovi. Tedy, v LiStOVáNí dělá se mnou, produkční stránku věcí pro ranní představení, Gastromapu dělá taky se mnou.

Jak tvá Gastromapa funguje a co v ní můžeme najít?

Je to opravdu celá naše republika, tedy mapa, kde jsou vlajky restaurací, bister a kaváren. Jsou to tipy, kam se můžete s důvěrou na cestách vydat. Stačí kliknout a Google navigace vás dovede. Teď konečně máme dodělané stránky, aby to celé mohlo prakticky fungovat. Zatím to bylo jen na Facebooku. Tam máme každý den jeden nový tip. Jsem takový blázen, že mám „namapováno“ tak dopředu, že teď v dubnu tam dáváme příspěvky, kde jsou ještě loňské vánoční stromečky. Budeme teď možná muset přejít na dva posty denně. Najděte si nás na FB a chytíte se!

Nedávno se ti narodil syn – jak se vám daří?

Je to náš malej otrokář! Teď právě desetikilovej fešák, který chce spoustu pozornosti… :) Nicméně, v noci dobře spí a je radost sledovat jeho pokroky. Užívám si to mnohem klidněji a moudřeji, než tomu bylo poprvé s dcerou. I když mám pracovní zápřah stejný, snažím se balancovat. Přece jenom je člověk zkušenější. S Klárkou, mou nyní devítiletou dcerou, to bylo mnohem náročnější, divočejší. Propadli jsme tehdy mnoha alternativám, které byly vlastně úplnými novinkami (bezplenkovka, makrobiotická kuchyně, metoda respektovat a být respektován a mnoho mnoho dalších věcí) a díky tomu jsme neměli čas si to užít. Dneska razím jedinou ideologii: Neposrat se z toho!

Se svojí ženou vypadáte jako dokonalý pár. Máte nějaký recept na harmonii ve vztahu?

Ne! Taky na tom pracujeme. Teď jsem zmiňoval, máme za sebou naopak těžší období, já furt pryč, Verunka s Vojtou nemocná a doma sama. Vykulminovalo na povrch něco, co je prostě třeba řešit. Já zcela rozhodně potřebuju občas takové průběžné ruční brzdy. Verunka mě dost nechává řešit své projekty, ale naštěstí také umí říct: Tak a prrrr!

LE PREMIER ATAS6927

Co je váš největší společný zájem? Samozřejmě kromě syna :)

Doufám, že právě Gastromapa. Snad se nepletu a není to jen tak, že jsem ji do toho našil, aby mi v tom pomáhala. Ona má mnohem lepší cit pro fotky, práci se sociálními médii. Já zase čuch na podniky a jejich hodnocení. Baví nás také trávit čas na chalupě. Baví nás naše Gastrokroužky, kdy zveme spoustu přátel a každý vaří. Baví nás večer si něco pustit a dát si k tomu hrachový chipsáry!

V čem se naprosto shodnete a v čem naopak nikdy?

Docela teď dlouho přemýšlím. Myslím, že nám tohle docela jde. Ale možná se zase vrátím k tomu, že jsem vůdčí tip. Často předestřu dvě možnosti, ale Verunka už cítí, pro jakou z nich jsem já a souhlasí s tím. Ale naštěstí i tady umí říct někdy dost jasně, co si přeje! Je fajn, že o tom umíme mluvit a na věcech, tedy i našem vztahu, snad docela dobře pracovat.

Máš rád módu, vypadáš vždy jak ze žurnálu – trávíš péčí o svůj zevnějšek a vybíráním outfitů hodně času nebo to jde tak nějak samo?

Opravdu tak nějak samo. Dokonce i když je Prague Fashion Week, který máme moc rádi, to nějak moc nepromakávám dopředu. A tam je to třeba! Bavila mě spolupráce se značkou Le Premier a navrhování kolekcí. Přeskočil jsem tím trochu sezónu, teď je krásně vidět, že se běžně nosí to, co jsme tam měli loni. Což je v módě ale normální. Bavilo by mě v tom zase pokračovat. Tady opět fungovala naše spolupráce s Verunkou. Její zkušenosti ze světové módy byly k nezaplacení. Pracovala s těmi nejlepšími, takže vám radí být jednoduchý! Nevymýšlet vlastně moc!

LE PREMIER ATAS6448

Jak a při čem nejraději relaxuješ nebo dobíjíš baterky?

Vlak! Já bych měl být tvář Českých drah! A taky zahrada. Nějaká soustavná činnost tam. Pak jsem schopný třeba hodinu v kuse přemýšlet nad jednou věcí. To v normálním dni nedokážu. Odpovídám denně z telefonu průběžně na 60 emailů, diktuju je hlasem (což někdy vede ke komickým chybám), mám blokované hovory, a tak jsem neustále ve střehu. Obávám se, že bych nedokázal nic nedělat. Umím to v létě, kdy mám zaparkováno na letní prázdninový režim.

Na co jsi ve svém životě opravdu pyšný?

Na svou ženu, na své děti, na svou práci. LiStOVáNí je skvěle fungující projekt, nemá ve světě konkurenci a jsme v tom opravdu jedineční. Každý, kdo na to přijde, si řekne: Ty jo, to je fakt v pohodě. A chodí na nás dál. Těším se, až přijdou na nějaké naše rodinné představení SexyMamas. Nebo spíše na večerní dospělácké? Abychom pak zašli na skleničku?

Máš nějaký zatím nesplněný sen?

Bohužel moc! Jsem blázen na projekty a podnikatelské záměry. A ještě větší blázen v tom, že se mi daří je uskutečňovat. Tedy, musím se hlavně hlídat v tom, abych ty sny nechal být sny. A okopával život, který žiju teď. Jsem zatím nejšťastnější vůbec!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články