Právě čtete

Manželský pár, který vyrábí šperky z naší kávy

3940  
Sdílet: 

Manželský pár, který vyrábí šperky z naší kávy

Wood Is Wood je umělecké seskupení manželů Vojtáškových z Ostravy. Pracují s přírodními materiály, jejich výrobky jsou zapsány jako Průmyslový vzor Společenství a nás na jejich účtu na Fler.cz zaujali především proto, že vyrábí šperky z kávových zrnek. A k tomuto účelu si vybrali Tchibo kávová zrnka. Proto jsme si popovídali s Ester Vojtáškovou, která za kávovými šperky stojí.

30. 11. 2015 4 min. čtení Jana Václavíková
Manželský pár, který vyrábí šperky z naší kávy

Jak dlouho trvá takový kávový šperk vyrobit?

Kávové šperky vyrábíme teprve několik týdnů. Klasickou bižuterii jsem vyráběla už předtím, ale chtěla jsem něco nového a úplně jiného.

Proč jste začala pracovat s kávovými zrny?

Káva je jeden z nejoblíbenějších nápojů, který se pije po celém světě, takže roli hrálo i to, že je káva oblíbený nápoj. Nejprve jsme vyrobili kávový obraz, a protože byl oblíbený, tak jsme přemýšleli, jak ta zrnka použít jinak. Napadlo nás, že by to mohlo zaujmout i ženy, které mají rády originální věci.

Kol†ß

Je to s nimi snazší než s normálními korálky?

I když se to na první pohled nezdá, tak je potřebná trpělivost a manuální zručnost. Výroba je náročnější na čas a má několik fází. Co se týče materiálu, musí se vybírat co nejhezčí zrna. Ale člověk se těší na každý kontakt, je to příjemná práce, hezky to voní a pak voní i ruce.

Voní poté i při nošení?

Už nevoní tak intenzivně, protože ty šperky přelakováváme, aby byly pevnější a lesklejší. Ale kdo má vytříbenější čich, dokáže je cítit i poté.

Jak je to s váhou vašich šperků?

Jsou velice lehoučké, náušnice nejsou na uchu skoro cítit, tak se nemusíte bát, že by ucho zbytečně zatěžovaly.

PB041131

Kdy vás napadlo začít je prodávat?

Na možnost prezentovat naše výrobky na Fleru nás přivedla kamarádka Katka, která tam také prodává. Ona nás povzbudila, a proto jsme tam ty výrobky dali. Začala jsem je ale nosit na sobě a vnímala jsem, jak na to budou přátelé a rodina reagovat. Byli nadšení z toho, že je to něco jiného, než na co jsou zvyklí. To nám taky pomohlo vidět, že je to oblíbené. Prvně k prodeji jsme je nabídli na sousedské slavnosti v našem městě, kde jsme si zkusili přímý prodej. Prošlo hodně lidí a hlavně ženy byly hodně nadšené, což mě povzbudilo a pochopila jsem, že to je něco, co by mohlo zaujmout.

Jak si s prodejem nyní stojíte?

Kromě toho, že prezentujeme své výrobky na internetu, zaměřujeme se také na osobní prodej známým a jejich přátelům. Máme v plánu zúčastnit se dalších prodejních akcí, například na řemeslných trzích. Nyní nás oslovil s nabídkou spolupráce majitel jedné kavárny s pražírnou. Pracujeme také na tom, abychom naše výrobky mohli uvést na zahraniční trhy.

Vy i manžel vyrábíte z přírodních materiálů. Co na nich vidíte jako největší výhodu?

Myslím, že přírodní materiály nejsou něco, co by se dalo okoukat, a vždycky to bude lidi přitahovat. Člověk opravdu vždycky může najít v přírodě úžasnou inspiraci. Přináší klid, pohodu a na nás osobně má příznivý vliv, tak jsme si říkali, že bychom se jí chtěli ještě víc obklopit a sdílet to i s lidmi, že by to mohlo uklidňovat i je.

Napadlo vás pracovat i s jinými materiály?

Určitě se tomu nebráníme, možná k tomu i dojde, když dostaneme dobrý nápad. Zatím bych se ale chtěla zaměřit na tyto šperky, aby byly opravdu kvalitní a pěkné. Těch možností a druhů šperků ze zrnek je spousta, mě pořád napadají další nápady, jak by šperk mohl vypadat. Takže teď bych chtěla zůstat u tohohle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Když jsou šperky tak originální jako ty vaše, můžete se inspirovat na jiných špercích, nebo musíte všechno vymýšlet od začátku sama?

Zatím to jde tak, že je všechno spontánní. Ale myslím, že mě můžou inspirovat různé věci, nejen šperky, které na někom vidím, ale i věci v přírodě. Zatím jsem ale s nápady problém neměla.

Vyrábíte šperky víckrát, nebo jsou všechno originály?

Ona nejsou ani ta zrnka stejná, takže se dá říct, že každý šperk je originál. Ale vyrábíme ty oblíbené i víckrát. Samozřejmě se mohou lišit velikostí, barvou, ale i tvarem.

Komu byste kávové šperky doporučila?

Podle reakcí žen, které se u našeho stánku na té slavnosti zastavily, si myslím, že můžou zaujmout všechny věkové kategorie. Myslím, že to hodně potěšilo i mladé dívky, které mají rády neotřelý styl, dále ženy, které mají rády přírodní materiály. Nebo jako dárek pro přítelkyně, co mají rády kávu. Byla tam i zákaznice, která šperk vzala pro kamarádku, co pracuje v kavárně. Taky bych je doporučila ženám, co kávu milují a jsou na ní třeba i závislé. Takhle si můžou vychutnat svůj šálek kávy jinak. Zatím to ale poznávám a pozoruju reakce okolí.

Přemýšlela jste někdy, že byste ty šperky například barvila nebo do nich zasahovala jinak?

Kávová zrnka jsou tak krásná ve své přírodní podobě, že by se třeba tím barvením něco ztratilo. Ráda bych nechala vyniknout tu hnědou barvu.

Zkoušela jste i více druhů kávy nebo vyrábíte jen z Tchibo kávy?

Káva Tchibo byla první možnost a nezklamala nás. Zkoušeli jsme i více druhů od různých dodavatelů, abychom poznali, jaké jsou možnosti. Tchibo je zatím náš největší favorit. Jsou to pevná zrnka, hezké barvy, příjemné vůně, mají všechno. Ale ráda poznávám i jiné druhy, často se liší i barvou, kvalitou.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články