Naopak v mátě neroste skoro žádný plevel. Máta mu prostě nedá šanci. Na mátových listech také přežívají nádherní lesklí zelení brouci, kteří vypadají jako drahokamy. Prý mátě škodí, ale na velkém záhoně jsem to ani nepostřehla. Mátu mají rádi všichni. Její silice jsou nedílnou součástí žvýkaček a sladkostí. Osvěžuje dech a používá se i v kosmetice.
Mátový sirup je prostě letní nutnost a mátová omáčka, tedy mint sauce, jak zní její anglický překlad, je další možnou variantou toho, jak mátu zpracovat. Mám ráda kyselé chutě a tahle kombinace octa a mátové svěžesti je úžasná. Dá se přidávat dokonce i do dezertů. V Británii se mátová omáčka podává hlavně k jehněčímu masu, ale určitě stojí za to dochutit jí i jiná pečená masa. Vepřové maso bude mít hned větší grády a kuřecí nebo krůtí dostane pořádnej „kick”.
Mátovou omáčku si v Řecku dopřávají v jogurtu se solí a pepřem. Já už dál nějak nemůžu psát. Mám strašné chutě a taky hlad. Takže si jdu upéct maso, posekám si mátu na sirup, a než se to vyluhuje, připravím si ocet a cukr na mátovou omáčku. Možná stihnu i vyluxovat a udělat si úkol z angličtiny, abych plně pochopila původ zalíbení Angličanů v této zelené dobrotě… Tak, všechno jsem to stihla a tady je receptíček. Here you are and enjoy your meal! Mint sauce just for you. :)
Suroviny
velký svazek máty
3 polévkové lžíce horké vody
3 polévkové lžíce světlého vinného octa nebo balzamika
1–2 čajové lžičky třtinového cukru
špetka soli
Postup
Lístky máty otrháme ze stonků do mixéru. Rozsekáme na jemno a posolíme. Přidáme cukr a horkou vodu. Lehce rozmixujeme. Hustotu omáčky doladíme případným dodáním trošky vody a dochutíme octem.