Když se řekne grilování, každý si hned představí rozpálené uhlíky, vůni grilovaného masa a spokojené výrazy lidí postávajících kolem. Přesně proto máme grilování rádi, není kam spěchat a člověk si může vychutnávat plnými doušky dokonale propečené kousky masa, zeleniny a sýrů s jemným kouřovým aroma. Žádná naše rodinná oslava se proto bez grilování neobejde a odměnou je spokojený výraz strávníků. Tomu všemu ale předchází spousta příprav, které není radno podceňovat. Začíná to výběrem surovin, marinováním, správnou volbou příloh a končí samotným grilováním.
Marinádu připravujeme na míru surovině
Někdy nám připadá, že se marinády často smrsknou do dvou ingrediencí: olej a grilovací koření. A to bez ohledu na druh masa nebo jiné potraviny, která se na gril připravuje. Podle nás si ale každý kousek zaslouží trochu něco jiného a ani to nebývá o tolik složitější než zažitý stereotyp. :-)
Ryby
U rybího masa a mořských plodů platí, že je jejich maso samo o sobě dost jemné a chuť marinády by ho neměla přebít. Používáme proto především bylinky, které k nim vyloženě ladí. Jsou to hlavně kopr, petržel a tymián. Rozhodně nevynecháváme citron, který potlačí případné výraznější rybí aroma. Marinovat stačí krátce.
Kuřecí maso
Kuřecí maso, ideálně s kůží, marinujeme minimálně několik hodin v ledničce, nejlépe však přes noc. Maso zjemní a nasaje všechny chutě marinády. Víme, že můžeme použít i výraznější chutě, marinovat maso v jogurtu s bylinkami, česnekem a orientálním kořením, nebo volíme jemnější medovou marinádu s dijonskou hořčicí.
Vepřové a hovězí maso
Vepřové nebo hovězí maso rádi nakládáme do chimichurri marinády, jejímž základem je nasekaná petržel, česnek, vinný ocet, chilli papričky a olivový olej. U kvalitnějších kousků masa nám ale většinou stačí sůl, pepř a olivový olej, protože chutná perfektně i samo o sobě.
Když si chceme trošku vyhrát s přílohou
Naší nejběžnější přílohou je vždy míchaný salát z čerstvé zeleniny, kterou ideálně nasbíráme na vlastní zahrádce. Ale když si to chceme trochu ozvláštnit, přihodíme k masu na gril pár vařených brambor, které stačí po opečení zakápnout v míse olivovým olejem nebo prohodit s kouskem másla a přidat nadrobno nasekaný rozmarýn.
Ať už grilujeme maso nebo něco vegetariánského, máme vyzkoušeno, že i příloha může vonět ohněm z grilu! Favoritem je salát z grilovaných cuket a lilku, který je hotový během pár minut. Cuketu i lilky nakrájíme na silnější plátky a dobře je opečeme. Pak je jen pokrájíme na menší kusy a promícháme se zálivkou, nejčastěji z olivového oleje, balzamikového octu a nějaké té bylinky – třeba lístky čerstvého tymiánu jsou perfektní.
Z grilovaných dobrot máme moc rádi také papriky. Jen je rozčtvrtíme a zbavíme vnitřků a pak je slupkou dolů pečeme vlastně až do chvíle, kdy jejich slupka zčerná. Takto upečené papriky zavřeme do plastového zip sáčku a necháme je „zapotit“. Když trošku vychladnou, snadno sloupneme „připálenou“ slupku a zbudou nám měkoučké a sladké grilované papriky. Chutnají perfektně samy o sobě, takže už k nim přidáváme jen trošku česneku a olivového oleje, občas nějakou bylinku nebo balzamiko, tak jako u cuket a lilků. Dají se jíst teplé i za studena.
Ogrilujte rajčátka!
Pokud máte rádi rajčata, zkuste koupit cherry rajčátka na větvičce a prostě je takhle celá položit na gril a opéct. Po upečení je promíchejte se zálivkou, podobnou jako u grilovaných paprik (tady doporučujeme použít krémové balzamico), s čerstvou bazalkou a můžete servírovat. Jsme si jistí, že vás jejich chuť mile překvapi.
Marináda na makrelu
Jak jsme psali v úvodu, u ryb jsme s volbou dalších přísad opatrnější, abychom nepřebili jemnou chuť masa. Nejčastěji tuto marinádu využíváme, když grilujeme čerstvé makrely, ale hodí se i na jiné ryby. Klidně ji můžete připravit i když se pustíte do mořských plodů. Pokud máte přecejen radši výraznější aroma, můžete přidat trochu česneku, ale nepřežeňte to s ním. :-)
Ingredience:
- 100 ml slunečnicového oleje
- lžíce nasekané hladkolisté petržele
- lžíce sekaného kopru
- šťáva z ¼ citronu
- sůl, pepř
- snítka celých bylinek (mix petržele, kopru a klidně i dalších bylinek podle chuti)
Postup:
- Marinádu vytvořte smícháním všech ingrediencí.
- Vykuchanou makrelu dobře osolte zevnitř i zvenku a naplňte snítkami bylinek.
- Zalijte marinádou a nechte asi hodinu odpočívat.
Když nestíháte marinovat
Na dovolené jsme pochytili super tip na dochucení rybího masa a plodů moře, který se vám může hodit, když nestíháte marinovat a ryba musí rovnou na gril. Stačí v hmoždíři utřít česnek s olivovým olejem, solí, pepřem a bylinkami (v hlavní roli hladkolistá petržel). My jednotlivé suroviny přidáváme vždy „od oka“ podle chuti. Rybu stačí jen ogrilovat lehce osolenou a poté ji až na talíři pokapat tímto ochuceným olejem. Je to opravdu vynikající a rychlé!
BBQ marináda na kuřecí paličky
Barbecue marináda je mezi našimi přáteli obzvlášť oblíbená, a proto ji rádi připravujeme na zahradní párty u grilu. Když čekáme hosty, kteří mají rádi pikantní chutě, přidáváme více chilli. Dobrou zprávou ale je, že pokud pálivému jídlu neholdujete, můžete u této marinády chilli klidně úplně vynechat.
Ingredience:
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 100 g slaniny
- 1 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 cm zázvoru
- 1 lžíce mleté červené papriky
- chilli paprička dle chuti
- 1 plechovka krájených rajčat
- 3 lžíce kečupu
- 1/2 lžíce worcesterové omáčky
- šťáva z 1/2 limetky
- třtinový cukr
- sůl, pepř
Postup:
- V rendlíku zahřejte slunečnicový olej.
- Slaninu nakrájejte na kostičky, cibuli zbavte slupky, nakrájejte nadrobno a restujte na oleji asi 5 minut.
- Česnek i zázvor oloupejte, nakrájejte nadrobno a přidejte do rendlíku.
- Zasypejte červenou paprikou, chilli podle chuti a lehce orestujte.
- Zalijte loupanými rajčaty z plechovky, přidejte kečup, worcesterovou omáčku, šťávu z limetky a zahřejte.
- Dochuťte třtinovým cukrem, solí a pepřem. Kuřecí paličky osolte, opepřete a naložte do marinády. Nechte uležet ideálně alespoň přes noc.
Marináda na sýr halloumi
Grilování už dávno neznamená jen maso nebo samotnou zeleninu (i když takový kukuřičný klas s máslem je lahůdka sama o sobě). My jsme si v poslední době z vegetariánských alternativ oblíbili sýr halloumi. Je na tepelnou úpravu přímo dělaný, takže se s ním opravdu dobře pracuje.
Ingredience:
- 150 ml olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 menší chilli paprička
- 1 snítek tymiánu
- 1 snítek šalvěje
- sůl, pepř
Postup:
- Do misky nalijte olivový olej, přidejte česnek a chilli papričku nakrájené na plátky.
- Bylinky nasekejte a vše spolu dobře promíchejte.
- Marinádu nezapomeňte osolit a opepřit. Halloumi nakrájejte na plátky silné 1–2 cm a naložte do marinády, klidně na celou noc.
Ať už budete grilovat jen pro sebe nebo pro celou rodinu, vždy mějte na paměti, že jde hlavně o to si to užít. Čím víc pozornosti věnujete přípravě a vše si nachystáte předem, tím pohodovější samotné grilování bude.