Právě čtete

Manuál k tomu, abyste doma neztráceli ponožky

3431  
Sdílet: 

Manuál k tomu, abyste doma neztráceli ponožky

Narozením mých dvou dětí se mi výrazně změnil život. Děti se vám najednou odrazí ve všech aspektech vašeho života. Především se jejich bytí velmi vrylo do vzhledu a chodu mé domácnosti. Pomalované zdi od pastelek, skvrnité potahy na pohovce od čokolády, odřené parkety od odrážedla, upatlaná zrcadla a okna a hlavně tuny a tuny špinavého prádla.

23. 9. 2015 3 min. čtení Nikola Kapnisti
Manuál k tomu, abyste doma neztráceli ponožky

Ano, především to prádlo vám denně připomíná, že být dobrou hospodyňkou znamená ustavičně děti převlékat, neustále sbírat povalující se ponožky, stále mít po ruce několik kýblů pro odmáčení všemožných skvrn a zvyknout si na nepřetržitý zvuk pračky. Výsledkem schopné hospodyňky jsou ovšem nejenom čistoskvoucí ponožky, ale také „popárované“ ponožky.

Já osobně mám velmi špatné skóre. Ponožky mám tedy beze skvrn, čisťounké a neroztrhané, ale tak v polovině případů mám jenom jednu. Nevím, kde je ta druhá, pod pohovkou? Za ledničkou? V ledničce? Zhltnutá pračkou? Omylem vyhozená do koše? Nevím! Ano, sice můžete pořizovat co týden nové, ale pokud vám to nedá a chtěli byste se spíše naučit ponožky neztrácet, pak následujte pár jednoduchých zásad, které vám zaručí úspěch.

1. zásada – po svlečení ponožek neprodleně do pračky

Právě moment, kdy sundáte ponožky sobě anebo svému dítěti, je velmi zásadní. Položíte-li ponožky, byť jen na chvilku, na pohovku či postel, věřte, že za pár minut vám jedna z ponožek záhadně zmizí. Stejně nejisté je vložení ponožek do koše na prádlo, kde se můžou velmi snadno „utopit“ v mase jiného prádla. Buďte proto v tomto aktivní a okamžitě jděte odnést ponožky rovnou do bubnu pračky.

2. zásada – pár ponožek věšte vždy spolu

Důslednost a pečlivost se vyplácí. Při věšení si věšte všechny ponožky na jednu část věšáku, a to navíc právě po párech. Tak budete mít jistotu, že alespoň po dobu schnutí se ponožky sobě neztratí.

IMG_3383

3. zásada – při skládání suchých ponožek je skládejte do nerozlučné dvojice

Při skládání dbejte na zafixování ponožek do nerozdělitelného svazku. Vhodným způsobem skládání je smotek nebo kornout. Zvolte takový způsob skládání, který nezvládnou oddělit ani malé děti, které rády ponožky vytahují ze šuplíků.

4. zásada – vytvořte si na očích „oltář single ponožek“

Když se vám i tak stane, že nemůžete druhý pár ponožky najít, pak je velmi důležité si tento osamocený kousek vystavit na viditelné místo. Dětské ponožky například upevněte na šňůru v dětském pokojíčku kolíčkem. Nebo v místnosti, kde prádlo většinou sušíte. Průběžně totiž můžete při nalezení další single ponožky porovnat, zda nepatří k nějaké ztracence z minulosti a případně je ihned spárovat.

IMG_3376

5. zásada – netrapte se ztracenými ponožkami

Pokud váš „oltář single ponožek“ je plný k prasknutí a již delší dobu se vám prostě nedaří ponožky popárovat, pak není nic snazšího, než oltář jednou za čtvrt roku pročistit a do své výbavičky si koupit jiné, nové, neseprané ponožky. Single ponožky můžete využít například na kreativní tvorbu s dětmi – ušít zvířátko, strašidýlko anebo si ušít hakysový míček, se kterým můžete po večerech kopáním ventilovat stres. V krajním případě je také velmi příjemný pocit single ponožky jednoduše vzít a vyhodit je do koše. :)

IMG_3392

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články