Právě čtete

Jak uchovávat koření

4622  
Sdílet: 

Jak uchovávat koření

Koření je nedílnou součástí každé kuchyně. Pomáhá nejen zvýraznit a podtrhnout chuť jídla, ale zároveň podporuje i tvorbu slin a trávicích šťáv. Příznivé účinky má i pro náš metabolismus. Spousta výrobců však do koření přidává přebytečné glutamáty a soli. Těmto výrobkům bychom se měli raději vyhnout a dát přednost těm zdravějším – BIO.

15. 8. 2016 3 min. čtení Monika Holá
Jak uchovávat koření

tchibo_koreni_darja_2

Kdy použít koření při vaření

Koření přidáváme nejlépe až ve druhé polovině vaření, kari či některé bylinky dokonce až těsně před dokončením jídla. Před dochucením pokrmů lze koření rozmělnit speciálními mlýnky na koření. Velmi oblíbenou pomůckou je v poslední době i kamenný hmoždíř. Při výběru koření do našich pokrmů bychom ale měli být obezřetní. Použijeme-li více druhů koření, jejich jednotlivé chutě se mohou přebíjet a rušit.

tchibo_koreni_darja

Skladování koření

Zeptali jsme se odborníků na koření z eshopu Fitkoření na pár rad o uchuvávání koření. Při skladování koření bychom měli dodržet pár pravidel, která nám pomohou prodloužit jeho životnost. Spousta z nás si kupuje koření v papírových sáčcích, které pak v této podobě ukládáme poblíž kuchyňské varné desky tak, aby nám byly kdykoliv po ruce. Tento způsob uskladnění ale koření ubližuje nejvíce.

Obecně známo koření nesnese světlo, vlhko a teplo. Ve vlhkém a teplém prostředí snadno chytá plíseň. Světlo má zase vliv na žluknutí olejů obsažených v mnoha druzích koření. Proto jej uchováváme nejlépe ve skleněných nádobách a úplně ideální je sklo tmavé. Důležité je, aby uzávěr nádoby dobře těsnil. Nádoby pak uložíme na suché, temné místo s pokojovou teplotou.

Pokud dodržíme tento postup, mleté koření nám v nádobkách vydrží půl až 1 rok. Celé koření má trvanlivost značně delší, a to 3 až 5 let. Správně uchované koření se prakticky nemůže zkazit.

tchibo_koreni_darja_6

Bylinky

Bylinky a koření spolu jdou ruku v ruce. Jsou neméně důležité a svými chutěmi skvěle doplňují naše pokrmy. Poslední dobou je pěstování bylinek čím dál více oblíbené. Hospodyňky mají své bylinkové zahrádky nebo si pěstují bylinky ve květináčích, přímo ve své kuchyni. I u skladování bylinek je ale dobré dodržovat určité zásady.

Sušení a skladování bylinek

Bylinky před sušením otrháme od nežádoucích listů a větviček, pozor dáme i na larvy a jejich zámotky, které se často schovávají na spodní straně listů.

Bylinky sušíme na tmavém, teplém a suchém místě. Místo, kde bylinky sušíme, musí být dobře větrané. Při sušení bylinek nám dobře pomůže nějaká přepravka či bedýnka. Na její dno položíme bílý papír (nejlépe pečicí), utěrku, nebo kousek plátýnka a na něj bylinky rozložíme. V tomto případě sušení urychlíme pravidelným obracením bylinek.

Jednodušší způsob sušení je ten, že bylinky po menších svazcích zavěšujeme na provázek. Bylinky tak nemusíme obracet a krásně nám rovnoměrně uschnou. Jestliže se stonky bylinek začnou lámat, bylinky jsou v tu chvíli už dobře usušené. Skladujeme je nejlépe odděleně podle jednotlivých druhů. Ideální jsou opět nádoby z tmavého skla či dobře uzavíratelné plastové krabičky, které uložíme na tmavém, suchém místě (například do spíže). Dobře usušené a uskladněné bylinky vydrží 1 až 2 roky.

tchibo_koreni_darja_4
Autor fotek: Darja Thomasová
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články