Právě čtete

Aby pivoňky voněly dlouho: Letní květiny do vázy trhejte ráno a do vody jim hoďte desetikorunu

5477  
Sdílet: 

Aby pivoňky voněly dlouho: Letní květiny do vázy trhejte ráno a do vody jim hoďte desetikorunu

Kterou kytku máte nejradši? U mě na plné čáře vyhrává pivoňka. Nejen proto, že její jméno evokuje neodolatelnou kombinaci vůně a piva. 

19. 4. 2024 4 min. čtení Jitka Součková
Aby pivoňky voněly dlouho: Letní květiny do vázy trhejte ráno a do vody jim hoďte desetikorunu

Pivoňky jsou ztělesněním zázraku, domů přinesete přerostlé lízátko, které za pár dní exploduje do květu velikosti menšího pudla. Když Marco Polo poprvé uviděl pivoňku, údajně zvolal: „Hle, růže velká jako hlávka zelí!“ To vystihl úplně přesně. Pivoňky jsou navíc velmi věrné, když jsou spokojené, žijí na jednom místě desítky let. Tak jestli je máte na zahrádce nebo rostou třeba u babičky, pár si jich natrhejte do vázy a hezky se o ně postarejte. Jak na to?

Aby vám pivoňky vydržely dlouho svěží a nádherné!

  1. Trhejte je ráno. To je ostatně pravidlo, které platí pro všechny řezané květiny. Po vlahé noci jsou rostliny odpočaté, plné síly a svěžesti. Bohužel tenhle ideál je těžké naplnit, protože pivoňky a další kytky většinou trháme až navečer, když se vrátíme z práce nebo jdeme ze zahrádky domů. Ale nevadí, i s tím si dokážete poradit, jak se dočtete o kousek dál…
  2. Uřízněte správné kusy. V dubnu kvetou hlavně dřevité pivoňky na kmíncích velkých keřů, ale do vázy jsou lepší klasické, tzv. bylinné pivoňky. To jsou ty s dlouhým stonkem, které v květnu rozzáří české zahrady i farmářské trhy. Vždy berte jen zdravé květy, které nemají oschlé okvětní lístky a jsou nakvetlé tak akorát. To znamená ve chvíli, kdy je květ ještě koule, ale už se dá poznat barva. Zkrátka ani moc brzo, ani moc pozdě.
  3. Zabalte je do novin a rychle domů. Právě přeprava může na pivoňkách napáchat hodně škody, zvlášť když je podvečerní horko a jedete daleko. Proto je hned po uříznutí dobře zabalte: na řez přiložte namočenou papírovou utěrku a celou kytici zaviňte do lehce pokropených novin. Tohle legrační burrito pak neste „hlavou dolů“.
  4. Neutopte je ve vaně. Taky to děláte? Že každou kytku nejdřív ponoříte do umyvadla nebo vany s ledovou vodou? Já ano. A je to chyba! Květiny s pevnějším dřevitým stonkem nasávají drtivou většinu vody pouze v místě řezu. Navíc při namáčení dovnitř květů pronikne voda a vlhkost může způsobit zahnívání a vznik plísní. A to rozhodně nechceme. Takže nemáčet!
  5. Vyberte nejkrásnější vázu. Estetický dojem ale není to jediné, na co je potřeba myslet. Váza musí být čistá, dost vysoká a stabilní, aby se nepřevrátila a aby vznikla proporčně příjemná kompozice. Zatímco barokní malíři zobrazovali obří kytice pivoněk v titěrných džbánech, dnes jsou trendem větší vázy, v nichž mají květy dost místa. Z praktického hlediska jsou nejhorší vázy z čirého skla, do kterých proniká světlo a kvůli tomu se rychleji kazí voda.
  6. Připravte vodu. Ano, už teď. To proto, aby voda ve váze byla alespoň trochu „odstátá“. Pivoňky překvapivě nechtějí vodu studenou, ale vlažnou, v pokojové teplotě. Milovat vás budou za vodu přefiltrovanou, ale jestli máte jen tu chlorovanou z vodovodu, nedá se nic dělat, chlor po chvilce vyprchá. Rozhodně pomůže, když ve vodě rozpustíte pytlíček s výživou (já si občas nějaký schovám od kupované kytice, protože v létě se vždycky hodí). Podle babské rady můžete na dno vázy hodit desetikorunu nebo jinou měděnou minci. Vyprskli jste smíchy? Ale tohle fakt funguje, přísahám! Měď vytvoří kyselejší prostředí, což podpoří hydrataci a zpomalí množení nežádoucích bakterií ve vodě.
  7. Stonky zkraťte a očistěte. Čím pečlivěji pivoňky do vázy připravíte, tím déle vydrží. Nejdřív je rozložte vedle sebe a zarovnejte podle květů, jedině tak dokážete pivoňky dole zkrátit na stejnou délku. Stonky seřízněte v úhlu 45 stupňů, poskládejte pravidelnou kytici a hned ji dejte do vázy, aby řez nezaschl.
  8. Daleko od slunce a od ovoce. Další univerzálně platné pravidlo říká, že kytky ve váze nesnášejí horko, proto vyberte hezké místo, kde na vázu dobře uvidíte a zároveň na ni nebude pražit slunce. Ti nejpečlivější z nás na noc kytici odnášejí do špajzu, na verandu nebo do koupelny, prostě na nejchladnější místo bytu/domu. Stejně tak platí, že do blízkosti květin ve váze nepatří mísa s ovocem, které vylučuje etylen, tzv. plyn zralosti. Nejhorší jsou jablka a banány, ty dokáží pivoňkám zkrátit život o několik dní.
  9. Pečujte o ně každý den. Hlavní je čistá voda, denně ji měňte a vždy opláchněte i stonky, umyjte vázu a minci, přidejte výživu, jestli ještě máte. Minimálně každý druhý den znovu seřízněte stonky pivoněk, stačí o centimetr.
  10. Pomozte jim rozkvést. I přes veškerou lásku a péči se občas stane, že se pivoňkám nechce rozkvést. V takových momentech jim dopřejte akupunkturu a masáž, to je vaše i jejich poslední šance. Nejdřív zkuste akupunkturu – podobně, jako to floristé doporučují u tulipánů, jednoduše špendlíkem propíchněte stonek těsně pod květem. A jak vypadá pivoňková masáž? Namočte si prsty a jemně promačkejte každý květ. Hned uvidíte, jestli povolí a začne se otvírat. A to je celé, teď už zbývá jen kochat se pohledem na tyhle jarní princezny alespoň desetkrát denně, protože další budou zase až za rok

Božské pivoňky

Jejich jméno nemá nic společného s voněním a ani s pivem, bohužel. Výraz „pivoňka“ je staročeskou zkomoleninou latinského slova paeonia, řeckého paióniá a francouzského pivoine. Mimochodem, podle legendy je květina pojmenována po Paeonovi, lékaři řeckých bohů. Za to, že kořenem rostliny dnes známé jako pivoňka uzdravil boha podsvětí Pluta, byl po smrti proměněn právě v tuto krásnou květinu. A díky tomu se stal obdivovaným navěky.  

Jak na květiny, které mají své rozmary a nejrůznější přání?

Hortenzie, šeřík, slunečnice seřízněte a konce na pár vteřin ponořte do horké vody.

Růže zbožňují vlažnou vodu a výživu (buď z pytlíčku, nebo aspirin s cukrem).

Narcisy, konvalinky, vlčí máky vylučují sliz a další jedy, proto je dejte do vázy samotné a několikrát vyměňte vodu, aby se vyčistily.

Tulipány, hyacinty, modřence a další cibuloviny milují studenou vodu, klidně jim do vázy hoďte pár kostek ledu.

Kopretiny jsou krásné, ale strašně páchnou, ty drobné luční i ty velké zahradní.

Lilie vás možná zaskočí intenzivní vůní a nevypratelným pylem padajícím z pestíků (z květů je otrhávejte ubrouskem).

Jiřiny a gladioly trhejte s již otevřenými květy, poupata ve váze většinou zaschnou a nerozkvetou.

Chryzantémy vydrží ve váze celé týdny, když stonek dole neuříznete, ale ulomíte a lehce rozmáčknete.

Hvozdíky, astry, cínie, chrpy, zvonky a podobné babičkovské letničky namixujte s různými travami do velké letní kytice, pořádně očistěte stonky od listů a denně vyměňujte vodu ve váze.

Slaměnky, statice a jiné květiny na sušení vůbec nedávejte do vázy, čerstvé je svažte do kytice a rovnou sušte zavěšené v průvanu.

Vzhůru do zeleně

Vzhůru do zeleně

V nové jarní kolekci najdete vše po jarní a stylové zahradničení.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články